Po strništi bos Zdeňka Svěráka

Po strništi bos Zdeňka Svěráka

Tisk

200litMiluji vůni nových knih. Některá voní méně a některá více. Tato útlá kniha je zrovna z těch, do kterých zabořím nos a dlouze nasávám.

 

Bílý papír je hrubší na omak, ale ne zase tak moc. Písmena jsou příjemně velká a ty malé, jakoby dětskou ručkou namalované obrázky mi sem příjemně pasují. Snad se pan Jaroslav Weigel, autor obrázků, neurazí. Připadají mi tak něžně naivní, že knížce dávají ten správný šmrnc. A jako bonus je do knížky vložená záložka, což mi připadá vtipné a velmi praktické zároveň. Odpadá tak neustálé hledání papírků pro založení a nebo, v tom horším případě, ohýbání rohů, jak to někteří čtenáři dělají. Ale upřímně, tato knížka ani záložku nepotřebuje. Přečtete ji jedním dechem bez odkládání. Je totiž členěna na krátké kapitoly, které vybízejí k pokračování v četbě. Jakmile dočtete jednu, hned vám zrak sklouzne na další a další a další... Dalo by se říct, že se tahle knížka čte vlastně sama.

lit1

Celkem brzy odhaluje pan Svěrák, co je skryto v názvu - Po strništi bos. A čtenář může prožít, vtažen do vyprávění, veselé i méně veselé příhody chlapce, který zažil válečnou dobu, často neměl co jíst a často ho provázel strach. Přesto všechno však zůstal klukem, kterého přesadili z města na venkov a on poznal, jak velmi obtížné je získat a udržet si pozici v klukovské partě. Čtenář zažije úplně normální klukoviny, ale i chvíle strachu a nepochopení, které k té době prostě patřily. A obzvlášť ve chvílích, kdy šlo o holý život, byla láska a soudržnost úplně hmatatelná.
Na devadesáti dvou stranách se budete smát i plakat, zamyslíte se nad tím, co všechno ten malý chlapec musel prožít. Některým z vás to možná připomene váš vlastní život, byť jen zpovzdálí, ale určitá podobnost tu může být. Pojďte se začíst do knihy plné emocí. Řeklo by se, jako by ji napsal sám život. Ale - vždyť on ji napsal sám život. A taková životem napsaná knížka přeci jen o něco víc vyčnívá nad všemi ostatními. Alespoň u mě ano. Uvařte si kávu, napusťte si vanu, nebo si jen tak sedněte do svého oblíbeného ušáku a vězte, že se dá chodit i po strništi bos.

lit

Název: Po strništi bos
Autor: Zdeněk Svěrák
Žánr: Beletrie pro dospělé
Nakladatelství: Fragment, Praha 4
Obálka: Michal Weigel s použitím kreseb Jaroslava Weigela
Rok vydání: 2013, publikace č. 2522, vydání první, vázaná
Počet stran: 92
ISBN: 978-80-253-1820-1

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jazzu mi imponuje improvizace a fakt, že skladby na každém koncertě znějí trochu jinak

Sisa FeherováMultiinstrumentalistka, zpěvačka, textařka, skladatelka, to vše je Sisa Fehérová, která vystupuje se sextetem Sisa Feher & KHI, v triu Bardo a pořádá sólové koncerty. V současnosti připravuje album Mammatus a přiznává, že je její profese ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tvoje strava je tvůj osud

strava 200Jak snadno se potraviny mohou stát OTRAVINY? Po přečtení této knihy od osvědčené dvojice převelice precizních autorů vám jaksi dojde dech. Jde to snadno. Stačí pár desítek let, dobře zmanipulované stádo lidí, utáhnuté...


Literatura

Kniha o Matce Evropy

MITSUKO 200Že nevíte, kdo je Matkou Evropy? Toto pojmenování získala Mitsuko Coudenhove-Kalergi, jejíž syn Richard založil podle otcovy inspirace Panevropu, jakousi „matku Evropské unie“. Její další syn Gerolf byl u zakládání Orientálního ústavu v Praze.

...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Česká škola střihové skladby

Ceska skola strihu perexMálokdy se filmový recenzent (neřkuli běžný divák) zajímá o toho člověka, který - ve spolupráci s režisérem - celý film poskládal do výsledného tvaru. Přitom právě na něm záleží, zda sledované dílo nebude škobrtat, z...