Že je s medvědy nuda? Omyl! Není všechno tak, jak se na první pohled zdá…

Že je s medvědy nuda? Omyl! Není všechno tak, jak se na první pohled zdá…

Tisk

dorys 200Dostalo se mi do ruky cédéčko, na kterém je muzika nabitá emocemi, stejně jako muž, který ji složil a otextoval. Nejsou to jen emoce, Miloš Kálal, frontman pražské kapely Dorys, má i obrovské charisma, které, sice nevím jak, ale dokáže poslat posluchačům i takříkajíc úplně na slepo.

 

Hudebních nosičů, stejně jako knih a nejrůznějších publikací, jsou nabité regály obchodů, a zákazníku, prokousej se tím a správně si vyber. Ráda bych vám trochu pomohla s výběrem. Pakliže jste příznivcem blues a rocku, a k tomu české původní muziky, určitě je nosič s názvem Prý, to se stává, tou nejlepší volbou. Osobně upřednostňuji českou hudbu a vlastní tvorbu, protože od interpreta očekávám, že mě překvapí. Ať už parádní muzikou nebo smysluplnými texty, nejlépe pak, aby to bylo propojené dohromady. Zkrátka hledám neotřelost, originalitu, neopisování a náboj.

Miloš Kálal, kterému kamarádi neřeknou jinak než Medvěd, má za sebou skvělé muzikanty. Trochu jako zjevení (v tom nejlepším slova smyslu) na mě působí bubenice Daniela Sedláčková. Křehká a věčně usměvavá žena, která když vezme paličky do ruky, země se zachvěje. Neřekla bych, kolik energie se může skrývat v jednom drobném ženském těle. Po prvním poslechu cédéčka jsem věděla, že je budu pouštět často, protože každá píseň je jiná, originální a vypráví svůj vlastní příběh. Představovala jsem si, jak se Medvěd tváří, když zpívá tuhle nebo tamtu pasáž, cítila jsem smutek, radost, obavy, pohodu, beznaděj, štěstí, náklonnost i splín. Emoce střídá emoci a často jsem, při poslechu v autě, brzdila a zajížděla ke krajnici, posouvala písničku zpět a zkoumala každý takt, aby mi nic z toho, co chce sdělit, neuteklo, abych pochopila, o čem to všechno je. Velmi jsem ocenila, že je rozumět každému slovu, a přesto, že se Medvěd narodil na Slovensku, má perfektní češtinu a zřetelný projev. 

Dorys Medved

A pak jsem měla možnost jít se podívat na zkoušku a poprvé viděla DORYS na živo. Potvrdilo se mi, co jsem si myslela. Tahle formace hudbou žije, svojí hudbě věří a dává do toho srdce. „Často, když zpívám do lidí,“ svěřil se Kálal, „zavřu oči a dám do toho všechno, nechám se unášet prožitkem i tím, jak nám to pěkně ladí a mám pocit, že jsem tu sám a prožívám neskutečné pocity.“ Už teď se těším na koncert, kterých už si zase snad brzy užijeme. Protože Medvěd to, i při své velikosti, dokáže pěkně rozparádit! Do té doby ale tuhle stříbrnou placičku neopustím, protože, ač jsem ji slyšela už aspoň padesátkrát, pokaždé mi dá něco nového.

Pojďme se podívat, co se tu dá najít. Především buklet, jak se obecně říká obalu cédéčka, který je opatřen všemi texty, což velmi oceňuji. Je tu třináct skladeb, třináct příběhů, třináct ohlédnutí, třináct zastavení……..Byla bych tu nekonečně dlouho, kdybych mluvila o každé jedné skladbě. Společným jmenovatelem je, že hudba je komplet z dílny Miloše Kálala a texty, vyjma jednoho, na kterém se podílela bubenice, jakbysmet. Právě společná píseň, nazvaná Jsi, je společným vyznáním. Ale ne lásky, jak by se mohlo zdát. Oba hudebníci „spolu rozprávějí“ o tom, co jeden pro druhého znamená. Samozřejmě, že tohle vyznání má svoje opodstatnění i v životě, každý z nás to zná, každý z nás má někoho, za koho by dýchal, kdo a komu pomohl tomu druhému v okamžiku, kdy se zdálo, že situace nemá řešení a nedá se najít východisko. Proto tyhle písně nemůžu brát jen tak povrchně, říkají mnohem víc, než jsou jen slova napsaná pod notami v notovém zápisu. Prosím, zkuste k nim také tak přistupovat.

1. Prý, to se stává
2. Noemova archa (mimochodem, skladba, která se opakovaně umístila v hitparádě Radia Proglas)
3. Lucie
4. Atlantida
5. Harlekýn
6. Démoni času
7. Jeden statek, jeden sen
8. Sentimentální (mimochodem, skladba, která se deset týdnů objevovala na vlnách Českého rozhlasu)
9. Titanic
10. Stoupám
11. Jsi
12. Svítání
13. Je to dobrý

Na vzniku nosiče se vedle zpívajícího frontmana s doprovodnou kytarou Miloše Kálala a Daniely Sedláčkové, která vedle bicích obstarala také zpěv a vokály, podíleli samozřejmě další umělci, bez kterých by se to neobešlo:
Jiří Václav Svatoš – basová kytara
Josef Ředina – sólová kytara
Josef Kouba – klávesy, doprovodná kytara, vokály

A jako hosté:
Aleš Fidler – zobcová flétna (2, 6, 12) a violoncello (5)
Antonín Podlaha – foukací harmoniky (5, 8)

Dorys

Za návštěvu určitě stojí i webové stránky kapely http://kapeladorys.cz/, kde najdete kromě fotek, videí a hromady zajímavých informací, samozřejmě i kontaktní stránku, na které si můžete objednat cédéčko a dost možná, že vám ho kapela před odesláním na vaši adresu i podepíše. Anebo mrkněte sem https://www.facebook.com/kapeladorys a tady je taky spousta zajímavých věcí!

A vězte, že JE TO DOBRÝ!

dorys CD


Název: CD DORYS/ Prý, to se stává
Žánr: Rock/ blues
Texty písní: Miloš Kálal, Daniela Sedláčková
Hudba: Miloš Kálal
Nahráno a zpracováno: 12/2019 až 1/2020 ve studiu TdB Production
Rok vydání: 2020
Grafický design: Daniel Křápek
Foto: Václav Zýval, TdB Production
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: z archivu kapely DORYS

Album můžete získat v naší soutěži: Vyhrajte blues-rockové album Prý, to se stává


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová je od dětství jazykový nadšenec a miluje češtinu

renata stulcovaS Renatou Štulcovou jsme se poprvé setkaly v roce 2003. Strávily jsme spolu pěkné dopoledne na besedě s dětmi. Zrovna jí vyšla první kniha Nemetonburk aneb Tajemství ve skále. Renata malovala dětem lab...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak jsme si užívali volného času

volny-cas-v-ceskych-zemich 200Pánové Martin Franc a Jiří Knapík před nedávnem upoutali knihou Průvodce kulturním děním a život...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...

Film

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustil...