Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Zdraví v ohrožení

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Zdraví v ohrožení

200litAutoři zvolili odvážné téma! Kniha s podtitulem Hořká pravda o sladkém cukru už dnes nikoho nepřekvapí. Ještě před několika lety by to byl žvást s nálepkou „konspirační teorie“, dnes se již nad škodlivostí bílého cukru zamýšlí kdekdo. A bohužel to jsou myšlenky, u kterých dříve či později přijdeme na jediné: „Že by na tom něco bylo?“ Ano, tato kniha od autorů Jiřího Kuchaře a MUDr. Josefa Jonáše je tím nejucelenějším, co jsem na toto téma četla.

 

 

Naprosto vyčerpávajícím způsobem, podloženo zdroji na konci knihy, se oba autoři pokusili podívat se na bílý cukr naprosto realistickýma očima.
Velkou nevýhodou tohoto tématu také je, že o něm donedávna hodně mluvilo spíš hanlivě. Cukr je přece zdroj energie, kromě cukrovkářům nikomu nezpůsobuje problémy. Tvrdit o něm, že způsobuje rakovinu nebo deprese, strachy a úzkosti? Nesmysl hodný konspiračních webů.

Možná i proto oba autoři toto téma vzali opravdu od podlahy a na všechny rádoby mýty si posvítili. Punc MUDr. Josefa Jonáše a množství použitých zdrojů, výzkumů a pročteného materiálu je zárukou, že to, co si tady přečtete, se vám nemusí v tuto chvíli pozdávat, ale jsem si naprosto jista, že jen čas ukáže, jak moc měli tito dva pánové pravdu.

lit1

Praxe potvrzuje teorii

MUDr. Josef Jonáš dříve pracoval jako primář psychiatrického oddělení. Možná proto si právě všímá i psychických důsledků konzumace cukru, on totiž velmi negativně „přebíjí“ (laicky řečeno) náš mozek. Ač vystudoval klasickou lékařskou fakultu, zvítězil u doktora Jonáše zájem o různá odvětví přírodní medicíny. Proslul svým jedinečným projektem o kontrolované detoxikaci organismu, metodě, která pomohla nespočtu lidí. V současné době má v Praze Vinohradech svou soukromou poradnu a vedle svých klientů se věnuje především dalšímu výzkumu v oblasti řízené a kontrolované dexotikace a vývoji nových preparátů.

S cukrem má u svých klientů bohaté zkušenosti a v jedné z částí knihy se o ně se čtenáři dělí. Není to zrovna optimistické čtení a v mnoha vleklých a útrpných problémech jeho klientů se může nalézt snad každý. Je to kniha doslova přehuštěna informacemi, které tvoří ucelený pohled na celý problém rafinovaného cukru. Dozvíme se o jeho výrobě, o jeho důležitosti v ekonomickém chodu společnosti (tady je někde na úrovni tabáku a alkoholu, prostě moc fajn kšeft), o jeho silné návykovosti, o přítomnosti téměř ve všem, rozhodně vás napadne, proč jsou všechny dnešní potraviny tak šíleně přeslazené, obsah cukru ve výrobcích pro kojeneckou výživu je naprosto tragickou záležitostí! Při čtení vám bude často vřít krev, pokud v sobě ještě máte nějaký pud sebezáchovy.

Autoři nabízí i způsob, jak se ze závislosti na cukru vymanit, je to ale běh na dlouhou trať, sebekázeň a sebeláska jsou ústřední témata. Nejsou to vůbec jednoduché věci a práce na sobě samém je to velmi obtížná, trnitá - závislost na cukru je rovna závislosti na jiných drogách. Ale tato kniha je velmi dobrou pomocnou rukou. Alternativy sladidel jsou naprosto vyčerpávajícím způsobem popsány v několika částech knihy a přiznám se, že jsem vůbec netušila, kolik způsobů „oslazení“ existuje!

Cukr je zlo? Věta k úvaze každému…

Dva úhly pohledu mne vyděsily: jeden je obrovský zájem států a za sebe si myslím, že i farmaceutických koncernů, udržet bílý cukr co nejvíce v chodu mezi obyvatelstvem, cpát ho do pečiva, housek, salámů i sýrů, na podvědomé úrovni podle pěstovat v lidech závislost na cukru. Jsou v tom daně, jsou v tom peníze ze léčení nemocí, jež by bez přítomnosti rafinovaného cukru, nevznikly… A druhý úhel byl, ovšem na vlastní kůži ho znám, naprosto děsivá snadnost a tolerance k závislosti na cukru. Po čem běžně saháme před menstruací, po čem sahají malé děti až příliš často, co jim babičky kupují, protože „je na tom napsáno, že je to pro děti?“ Ostatně složení některých našich dobrot na trhu, si vzali oba autoři na paškál a není to hezký pohled. Přece jen, nám do řeči srozumitelné, přeložili to, co se na obalu krčí někde v koutku. Obsah cukru je bombastický! Bohužel.

lit

A co takové pomalé a neustálé krmení organismu bílým cukrem, který si vůbec neumí poradit s jeho zpracováním, od mozku až po vnitřní orgány, trávení, metabolismus, psychické změny, nemoci srdce a cév…. dělá s našimi těly?

Vítr v hlavě vám Zdraví v ohrožení vyrobí velmi snadno. Podle anotace je kniha určena všem, kdo chtějí poznat neblahé důsledky konzumace cukru a zachránit tak svoje zdraví. Pokud bojujete léta s nadváhou a únavou – viníkem může být právě také cukr. Z této knihy pochopíte, co přesně cukr v těle ničí a proč nám škodí.

Je to ojedinělá a mimořádná publikace, která je srozumitelná a doslova nabitá ověřenými informacemi.

Autoři: Jiří Kuchař, Josef Jonáš
Název: Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru
Nakladatel: Eminent
Rok vydání: srpen, 2013
Vydání první


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

V divadle se ten čas úplně nezastavil, míní herečka Bohdana Pavlíková

bohdana perexCo poslední rok dělala a čím se zabývala herečka Bohdana Pavlíková, ale také o tom, jaké má mimoherecké vlohy či koníčky, jaké filmy či seriály ráda sleduje anebo o tom, co jí třeba už v další sezóně čeká, je následující rozhovor. I když působi...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Z archivu...

Čtěte také...

Ledový dech: Cizinka vám povypráví všechno pěkně dopodrobna

ledovy dech perexAtraktivní téma cestování v čase s vervou uchopila americká autorka Diana Gabaldon, která má na svém kontě už devět objemných svazků série Cizinka. Historická tématika okořeněná prvky fantasy zavádí čtenáře do 18. století prostředni...


Literatura

Atmosféra zaoceánské lodi vás pohltí

pasazer23 200V nakladatelství Anag vyšla další kniha mistra psychothrillerů Sebastiana Fitzeka. Tentokrát se jedná o Pasažéra 23, který v originále vyšel už v roce 2014.

 

...

Divadlo

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...

Film

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...