Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

Detektivka a romance v jednom: Povolené ztráty

Tisk

povolene ztraty 200V červenci vyšla u nakladatelství Alpress další kniha Nory Robertsové, jedné z nejznámějších autorek knih pro ženy, s názvem Povolené ztráty. Nejde ryze o červenou knihovnu, ale o mix detektivky a záhady - a že to napsala opravdu pěkně!

 

 

Nora Robertsová (1950) po studiích pracovala patnáct let v reklamě a public relations. Potom se rozhodla věnovat se psaní, a to jí přineslo ohromný úspěch. Tato vynikající spisovatelka je laureátkou mnoha literárních ocenění a autorkou řady světových bestsellerů. Žije v Marylandu. Je autorkou více než dvou set titulů a uvádí se, že v průměru se každou minutu prodá 27 jejích knížek!

Nejdřív musím pochválit obálku knihy - za kterou je odpovědný Tomáš Řízek - která evokuje ostrov zmiňovaný v knize a bezpečné území. Román je tematicky rozdělený na tři části s názvy Ztracená nevinnost, Vášeň účelu a Důkaz života. Protože čítá přes 400 stran, dočkáme se podrobného seznámení s hlavními hrdiny, uvidíme je vyrůstat i to, jak nesmazatelně ovlivnila jejich počínání tragédie, se kterou se seznámíme hned v úvodu příběhu.

Koncem července 2005 dojde k masakru v DownEastském obchodním domě, když tři mladíci střílí kolem sebe hlava nehlava a skončí to tak, že jednoho sejme policie a zbylí dva navzájem ukončí své životy. Ztráty na životech jsou velké, ale přeživší mají problém vyrovnat se se ztrátou milovaných, tak s hrůzou, které byli vystaveni. Mezi nimi patří i naše hrdinka Simone Knoxová, u které vidíme, jak jí den s kamarádkami v kině převrátil život naruby a jak ji to formovalo. To samé platí i pro Reeda Quartermaine, který si v obchodním středisku přivydělával v restauraci, a který po tomto hrůzném zážitku našel životní poslání.

Cesty Simone a Reeda se střetnou a společně čelí něčemu většímu, než byla střelba v obchodním středisku. Život obou je v nebezpečí, romantika číhá všude a celý příběh je napínavý – i když samozřejmě předem dokážeme odhadnout, jak to celé skončí. Ale autorka se pustila do poměrně kontroverzního tématu střílení v Americe a myslím, že se jí podařilo vykreslit velmi dobře, co to udělá s psychikou mladého člověka a jak to utváří jeho pohled na život. A za to před ní smekám.

Nora Robertsová se nebojí diskutovaných témat a dokáže být aktuální a přitom nesklouzává k patosu. Povolené ztráty napínají čtenáře¨, a pokud zvládne pomalejší začátek, tak ho posléze čeká odměna v podobě výborné knihy hlavně pro ženské osazenstvo.

povolene ztraty

Název: Povolené ztráty
Autor: Nora Robertsová
Originální název: Shelter In Place (2018)
Žánr: detektivka, čtení pro ženy
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 448
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/povolene-ztraty


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák a kytarista Petr Kocman: Jsem městský cowboy, který nosí stetson od narození

PETR KOCMAN 200Petr Kocman, zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku i mandolínu kdysi s Michalem Tučným vymyslel motto „Country je všechno, co se mi líbí.“ Přesně v tomhle stylu také žije. Muzika, kterou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Chrám plný květů: poezie čistá a hravá jako potůček vinoucí se mechem

altV češtině doposud největší výběr toho nejlepšího z japonského národního pokladu - poezie haiku – přineslo na sklonku loňského roku na pulty knihkupců malé, nezávislé a nekomerční nakladatelství DharmaGaia ve spolupráci s Če...


Literatura

Kdopak se baví - všechno je propojené

Kdo se baviAčkoliv se hlavní postavy vůbec neznají, jsou z jiných krajů a společenských vrstev, přesto se jejich životy až osudově protnou. Jejich příběhy jsou jeden absurdnější než druhý - nejdříve se s nimi seznamujeme v jednotlivých, napohled spolu nesou...

Divadlo

Mladá krev a staré kosti divadelní tradice v příští sezóně HaDivadla

hadivadlo200Brněnské HaDivadlo se ve své 39. sezóně 2013/2014 chystá obrátit svoji pozornost k protipólu dvou postav hrdina – monstrum v klasických dramatických textech. Divadlo se navrátí k ikonám české i světové divadelní tradice, jako j...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...