Má cesta za štěstím Karla Gotta aneb autobiografie roku?

Má cesta za štěstím Karla Gotta aneb autobiografie roku?

Tisk

Karel Gott 200

Autobiografie Karla Gotta s názvem Má cesta za štěstím spustila v mediální sféře obrovský poprask. Dokáže si získat i jiné čtenáře, než ortodoxní Gottovy fanoušky? Osloví i ostatní, kteří ho třeba zase tolik neposlouchali?

Mistr, legenda nebo Zlatý slavík. Nejen pod těmito přízvisky můžete znát muže, který na několik desetiletí ovládl českou, ale i zahraniční hudební scénu. Karel Gott zpíval česky, anglicky, italsky či rusky. Vystupoval po boku domácích i světových hvězd. Přestože většina z nás mladších ho zná jako seriózního pána, zamlada býval slušný rebel. O tomto i mnoha dalších věcech pojednává tato unikátní autobiografie.

Už začátek jeho života, odehrávající se během druhé světové války, byl plný dramat. Nejinak je tomu ovšem i v letech následujících. Podstatnou část autobiografie totiž zabírá období komunistického Československa, kdy téměř nikdo v kultuře neměl moc jistou pozici. Museli jste se chovat přesně podle libovůle tehdejší moci, jinak jste měli velký problém.

Karel Gott se ovšem dokázal vypracovat a získal si velmi slušnou pozici. Oproti mnoha jiným dokonce mohl často cestovat po celém světě a poznávat tak různé kultury. Ostatně právě cestování je jednou z nejvýznamnějších částí celé knihy. S autorem budete putovat napříč mnoha zeměmi, odkryjete místní hudební podhoubí a objevíte běžná turistická lákadla.

Další významnou součástí publikace jsou Gottovy osobní peripetie okolo přátel, žen a dětí. Dozvíte se často choulostivé věci, o nichž dříve nechtěl mluvit. Za svůj život měl možnost spolupracovat s mnoha lidmi, někteří se mu stali blízkými, jiní jen tak propluli okolo. O řadě z nich hovoří a popisuje vzájemné vztahy.

Byly to desítky domácích kulturních či politických hvězd. Opomenuta ovšem nezůstala ani setkání se zahraničními osobnostmi včetně tak významných, jako Dalajláma, Gorbačov nebo třeba Pierre Brice (Vinnetou).

Fotografická část je velice důkladná a v tomto směru jen těžko budete hledat konkurenci u jiných autobiografií. Obsahuje černobílé i barevné snímky, z domova i ciziny. Celkově se jejich počet pohybuje okolo 1800 kusů! To je opravdu neskutečné číslo, takže zakusíte mnoho tváří Karla Gotta v událostech napříč životem. Zařazeny jsou i fotky mapující jeho výtvarnou tvorbu. 

Má cesta za štěstím však není jen o jednom muži. Důkladně se věnuje i atmosféře, v níž Mistr působil. Určitě vás tak zaujmou podrobnosti o tom, jak to za komunismu u nás chodilo. Zejména s ohledem na hudební scénu. Dokonce jsou v označených rámečcích vysvětleny některé pojmy či souvislosti.

Gott neváhá objasňovat i některé negativnější momenty svého života. Ani jemu se totiž občas nevyhnula kritika. Dokáže přitom přiznat, že něco udělal špatně. Často se však stal terčem lidské závisti, zloby až nenávisti. Miliony lidí po celém světě ho milovaly, řada dalších mu však nemohla přijít na jméno. Díky tomu se dostával do situací, které působí poměrně strašidelně.

Celkový počet stran se zastavil na téměř sedmi stovkách. Vzhledem k velikosti knihy je to opravdu hodně, ale po většinu času vás čtení bude bavit. Text je totiž napsán velice dobrým, takřka beletristickým stylem. Společně s panem Gottem budete procházet všemi jeho životními zkouškami, radostmi i starostmi a bude vám připadat, že je prožíváte s ním.

Má cesta za štěstím se jednoznačně stala jednou z nejdůležitějších knih letošního roku. Jen těžko budete hledat jiný, natolik významný titul, který by dokázal v tak velkém měřítku otřást celou republikou. Dokazují to ostatně i prodeje. Náklad v počtu 30 000 výtisků byl rychle vyprodán a přichází tak další dotisk. I vzhledem k ceně je to na české poměry neskutečný obrat. Tato úžasná autobiografie si to ovšem zaslouží. Je to dílo, které vám budou ostatní závidět a stane ozdobou každé knihovny.

Karel Gott 450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Má cesta za štěstím

Autor: Karel Gott

Žánr: Autobiografie

Nakladatelství: Karel Gott Agency

1. vydání originálu: 2021

Jazyk vydání: český

ISBN: 978-80-908221-0-8

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/555694-ma-cesta-za-stestim


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

osud200„Švejk nenapravuje svět. Tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek…“ Když jsem začala číst průvodní slovo Miloše Doležala, které je na přebalu tohoto nosiče, měla jsem po...


Literatura

Cestou necestou s mistrem haiku, japonským básníkem Bašó

alt“Nevím, jestli to znáš taky, vždycky když vidím mraky, mám hroznou chuť vypadnou z týhle díry” zpívá Petr Fiala, frontman skupiny Mňága a Žďorp v jedné písni. Netuším, zda Bašó viděl mraky, a zda je Bašovo rodné město Uen...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Nataša Gollová bude v Toboganu – víc prozrazuje moderátor Aleš Cibulka
Image27. února by oslavila sté narozeniny Nataša Gollová. Aleš Cibulka tuto dámu představil před několika lety ve dvou knihách – Nataša Gollová: život tropí hlouposti a Nataša Gollová 2: Černobíl...