Každá cesta má svůj cíl aneb putování za Talismanem

Každá cesta má svůj cíl aneb putování za Talismanem

Tisk

tali 200Nakladatelství Beta uhodilo hřebíček na hlavičku, když koncem října vydalo kultovní americkou fantasy knihu od autorského tandemu Stephen King a Peter Straub, jež světlo světa spatřila už v roce 1984. Ptáte se, proč tomu tak je? Směle čtěte dále!

 

 

Stephena Kinga (* 1947) není třeba českým čtenářům představovat. Jedná se o jednoho z nejúspěšnějších a nejplodnějších amerických autorů současnosti. Mezi jeho bestsellery patří například Carrie, Osvícení, Prokletí Salemu či Řbitov zvířátek. Peter Straub ( * 1943) rozhodně také není žádným nováčkem, proslavil se hororovými romány, v češtině vyšly například Koko nebo Tajemství.

Kniha je příjemně objemná, čítá necelých 700 stránek a dělí se na čtyři hlavní části a ty se dále větví na menší kapitolky. Předem chci říct, abyste se nenechali zmást – rozhodně se nejedná o fantasy pro děti, ale spíše o fantasy, jež pojednává o boje dobru proti zlu, cestě a putování a také o dospívání.

Dvanáctiletý Jack Sawyer se rozhodne udělat možné i nemožné, aby zachránil svou matku před zákeřnou chorobou. Bojovat bude v našem světě, ale i ve světě takzvaných Teritorií. Potká upřímné přátele, ale také lidi, se kterými si není radno zahrávat. Bude muset překonat spoustu nelehkých překážek, a někde tam na cestě se z tohohle kluka stane mladý muž.

tali 1

 

Byl to šok, když zjistil, že peníze, které si tak tvrdě vydělal, se skutečně a doslova proměnily v klacky – vypadaly jako hádci vyrobení nešikovným řezbářem. Šok trval jenom chvíli a sám sobě se smutně zasmál. Ty klacíky samozřejmě byly peníze. Když sem přišel, všechno se změnilo. Stříbrný dolar na minci s gryfem, tričko na kazajku, angličtina na místní řeč a staré dobré americké peníze na – na klacíky plné kolének. (str. 200)

Talisman potěší všechny milovníky magických příběhů od Kinga i od Strauba. Ti si tuto lahůdku prostě nemohou nechat ujít. Budou potěšeni jednak příběhem, který je velmi rychle uvede - až vcucne - do děje, jelikož má spád a nečekané zvraty. Na rozdíl od jiných děl Kinga jde Talisman rychle k věci a už na počátečních stránkách vám představí cíl příběhu, a to mi přišlo osvěžující. Gradace děje drží čtenáře v neustálém pozoru a poslední stránky jsou přímo nervy drásající.
 
Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem četla tak silný příběh o dospívání; třebaže se jedná o fantasy, tak je tento příběh přímo protkán emocemi, které jsou až moc živé a neumělé. Už teď se nemůžu dočkat na knihu Černý dům, kterou spolu sepsali King a Straub a jež vyjde v nakladatelství Beta ještě tento měsíc.


Název: Talisman
Autor: Stephen King, Peter Straub
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Beta Dobrovský
Rok vydání: 2014, vázané
Počet stran: 696
Hodnocení: 90%

Talisman od Beta


( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mrtvých od Tichého jezera bude přibývat

Mrtvé od Tichého jezera 200Mrtvé od tichého jezera jsou prvním dílem série Případy Kay Sharpové z pera americké spisovatelky Leslie Wolfe. Připravte se na pořádně mrazivý thriller plný mrtvol, ale i napínavého vyšetřování.

...

Literatura

Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

byt-tak-strojem 200V nakladatelství Práh vyšla zajímavá kniha Být tak strojem s podtitulem Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti.

 

...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...