Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Tisk

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů.

 

 

Den šílenství se odehrává ve světě, kde bývalí sovětští agenti opět začínají získávat moc. V popisech najdete zmínku, že se jedná o sci-fi drama. V mnohém se ovšem dotýká neduhů současné doby a díky tomu budete občas přemýšlet, jestli některá ze zdejších „konspirací“ náhodou není pravdivá.

Ústředním hrdinou je bývalý sovětský agent, který zběhl od krutých pánů z KGB do jedné malé zemičky uprostřed Evropy. Netušil ovšem, jaký strašný trest ho za to dostihne. Zavraždili mu manželku i syna a tím samozřejmě převrátili jeho život vzhůru nohama. O pár let později se navíc zlo v Rusku opět probouzí, a tak se musí vrátit do země, díky které přišel o všechno. Dokáže zastavit hrozící katastrofu a pomstít úkladné vraždy své rodiny?

Předchozí tituly Petra Junka měly hororovou příchuť, byly hodně temné, ale zároveň trochu méně přístupné pro běžnou čtenářskou obec. Tím nechci říct, že by se mě nebo některým dalších jeho fanouškům nelíbili. Dokážu si ovšem představit, že pro většinu lidí prostě budou hůře stravitelné.

Ve svém nejnovějším díle se ovšem autor vydává zcela jiným směrem, pohrává si s českou minulostí a vytváří zajímavou alternativní budoucnost. Atmosféra je v tomto případě zcela jiná, troufám si říct o něco více mainstreamová. I když mě asi za tohle slovo zabije.

Zápletka je velice svižná a vytváří velký prostor pro dostatek akce, ale i humoru. Neváhá se totiž opřít do současné české politické scény. Jména neoblíbených politiků jsou sice trochu zkomolená, ale určitě je poznáte. Navíc se objevují i odkazy na různé hudební skupiny nebo třeba současnou pandemickou situaci.

Chvílemi se budete smát, zejména starší ročníky ovšem budou i vzpomínat na nechvalně proslulé praktiky socialistické moci. Zajímavým způsobem jsou tu popsány brutální výslechy nebo špiclování, které běžně zažívali nejen občané v SSSR, ale i Československu. Navíc tu hrozí apokalypsa, která by mohla způsobit smrt mnoha lidí. Takže se ústřední hrdina i za cenu riskování vlastního života vydá bojovat o osud světa.

Celkově je v knize vyvážené množství popisů politické situace či minulosti hlavního hrdiny, ale zároveň i momentálně probíhající mise. Vzhledem k poměrně malému množství stran tu nenajdete mnoho hluchých míst a celý příběh zvládnete rychle přečíst.

Někteří fanoušci Petra Junka možná budou tímto odchýlením od jeho běžné tvorby zklamáni. Na druhou stranu si určitě získá i mnoho nových čtenářů. Za mě je to posun dopředu. Uvidíme, jakým směrem bude nadále pokračovat.

Jo a ještě jsem nezmínil, že Den šílenství vychází u jiného nakladatelství – Élysion. Zároveň se jedná o první autorovu knihu v pevné vazbě a za mě i graficky nejlépe zpracovanou. Takže mnoho důvodů, proč si ji koupit do své sbírky. Dejte jí šanci a uvidíte, že se při čtení dobře pobavíte. Vlastně by to pro vás mohlo být poměrně velké a milé překvapení. 

Den šílenství 450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Název: Den šílenství

Autor: Petr Junek

Vydáno: 2021

Nakladatelství: Élysion

Počet stran: 160

Vazba knihy: pevná / vázaná

Hodnocení: 85 %

https://www.junekpetr.cz/e-shop/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...


Literatura

Moderní forma vzdělávání nejen předškolních dětí, toť Encyklopedie pro děti 21. století

encyk200Nakladatelství Albatros nám na podzim, na začátek školního roku, nadělilo úžasnou pomůcku pro malé školáky i předškoláky a to Encyklopedii pro děti 21. století od Jiřího Žáčka, s ilustracemi Radany Přenosilové. Na děti čeká osm set hesel z různých rovin...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...