Nezaplatitelný k nezaplacení

Nezaplatitelný k nezaplacení

Tisk

nezaplatitelny 200Je to dobrodružná hra, je to hledání ztraceného pokladu, je to milostný příběh, je to cesta, při které se z obdivovatelů umění stávají akční hrdinové a je to i vyhrocená konspirační teorie. Zygmund Miłoszewski si podle vlastních slov při tvorbě této knihy udělal jen přestávku od psaní detektivek. A jak to dopadlo, čtěte dál.

Sofie Lorentzová, doktorka umění, která je zaměstnankyní polského ministerstva zahraničí, má na starost vyhledávat umělecká díla, která patřila Polsku a za války byla odcizena a přemístěna jinam, a vracet je zpět do vlasti.


Jednoho dne je povolaná k samotnému ministrovi, který ji dává důležitý úkol – najít chybějící Raffaelův obraz „Portrét mladíka“, který má být jakousi mužskou obdobou Mony Lisy, a o kterém se léta nevědělo, zda vůbec válečné běsnění „přežil“. K tomu jí má pomoci obchodník s uměním Karl Bozńanski, Anatol Gmitruk – voják, který zachránil Polsko před prvním teroristickým útokem a který právě odešel do důchodu a aby toho nebylo málo, z polské věznice je na tuto akci propuštěna švédská milovnice impresionistů Lisa Tolgforsová, která je zbožňuje natolik, že se je nebojí krást a právem si vysloužila přezdívku Ronja (dcera loupežníka).

Nezaplatitelny Raphael 1


Čtveřice vyráží do USA, kde by se měl obraz nacházet. Ale ouha, něco tu nehraje a tak začne kolečko útěků a skrývání a přejíždění z jedné evropské země do druhé. Autor z hlavních postav nedělá super hrdiny, vykresluje je v pravých barvách s jejich špatnými vlastnostmi a škraloupy z minulosti. I když, v reálu, kolik obchodníků s uměním by asi přežilo být na mušce vycvičenému katovi.


Kniha je ale také nenásilnou učebnicí v kostce historie a dějin umění. Přece jenom naši hrdinové hledají obraz a tři z nich jsou na umění odborníci, každý po svém. „Malířství je světlo. Jednoduchá fyzika. Světlo vydobývá všechno z nicoty a od všeho se odráží, různejma způsobama, čímž vznikají barvy. A malířství je snaha zachytit ten prchavej okamžik, kdy nekonečný množství paprsků odraženejch od světa dopadá na sítnici.“


Dost podivná skupinka, zvlášť když se dostanou do bodu, kdy jsou lovnou zvěří nájemného vraha americké vlády. Proč ji jde o to, aby ztracený obraz nenašli? Co skrývá za tajemství? Dozvíte se na konci knihy a budete asi dost překvapení autorovou fantazií.

nezaplatitelny 2


Sledovala jsem reakce na různých platformách a jak je zatím vidět – knihu buď čtenáři milují, nebo nenávidí, a to je dobře, umělecké dílo má přece vzbuzovat emoce a diskuze. Já tedy patřím k první skupině. I přesto, že se na začátku zdá kniha poněkud zmatená – první kapitoly skáčou z roku na rok, představuje se mnoho postav. Ale když to vydržíte a zaženete počáteční rozpaky, kniha vás k sobě přiváže a nepustí.


Zajímavé je také určitě to, jak Portrét mladíka už léta inspiruje různé umělce k vytváření příběhů okolo něj. Například ve filmu Památkáři ho nacisti spálí na konci války, když utíkají. Jak je to s obrazem v této knize? To přeci neprozradím, ale bude to pro vás další z překvapení, které Miłoszewski přichystal.


Už jen dodám - takové přestávky by si mohl dělat Miłoszewski pravidelně.

Nezaplatitelný/Bezcenny
Autor: Zygmund Miłoszewski
Žánr: thriller
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2015
Počet stran: 480
Hodnocení: 90 %                

Zdroj foto: www.hostbrno.cz, www.wikipedie.cz
www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Mužík: V Austrálii mi šlo dvakrát o život

muzik200Jeden z nejúspěšnějších českých atletů tohoto tisíciletí si v dětství nemusel lámat hlavu s tím, co z něj jednou bude. Jiří Mužík (39) měl vzor ve svém otci, který byl skokanem do dálky s osobním rekordem 775 cm. Když viděl jeho medaile a diplomy, by...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co viděla hodinářova dcera?

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvor...


Literatura

Prvotřídní blázni maj potíže s kázní

Blazni perexTento název nese druhá kniha nezbedných básniček pro děti od komika Lukáše Pavláska, který v ní dětskýma očima popisuje a zobrazuje okolní svět.

...

Divadlo

Dějiny násilí. Autobiografický román o znásilnění na prknech Švandova divadla

dejiny nasili 200Dějiny násilí, adaptaci známého autobiografického románu Édouarda Louise, hvězdy francouzské literatury, uvede v české premiéře Švandovo divadlo. Příběh mladíka, který se stal jedné vánoční noci obětí zločinu, režíruje Tomáš Loužný patří...

Film

Václav Kopta jako Jára Cimrman Českého lva

Cesky lev Rudolfinum perexV sobotu 7. března večer proběhlo slavnostní předávání Českých lvů. To, že nejvíce nominací proměnil film Václava Marhoula Nabarvené ptáče, asi nikoho nepřekvapilo. Získal jich celkem 9 včetně ceny za mimořádný ...