Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

Tisk

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil diváckou zvědavost.

 

Při příchodu do divadla diváky vítají mladé dámy a gentlemani s růžovými kloboučky ve tvaru pelikána, to si asi nejeden z nás pomyslel „tak to bude něco!” Běžnou oponu vystřídal blyštivý zářivý závoj s neonovým nápisem Klec bláznů – klub, který diváky zve na drag show.

Nejsem si jistá, zda jsem v divadle zažila energičtější a působivější start než právě v nové inscenaci. Na pódiu to rozjíždí čtveřice drag queens v kratičkých šatičkách s flitry, se skvělými parukami, na naprosto vražedně vysokých podpatcích. Jsem ráda, že se sešlo tak otevřené publikum, které je okamžitě začalo povzbuzovat, tleskat a nadšeně pískat. Myslím, že i tohle určí náladu pro zbytek večera.

klec blaznu2

Není to však jen drag show. Ve hře jde především o mezilidské a partnerské vztahy, vyjádření skutečného já. Hlavní představitelé – Albin nebo po večerech také Zaza (Filip Rajmont) a jeho životní i obchodní partner Georges (Tomáš Petřík) se dostávají do slepé uličky, kdy Albin nevěří tomu, že je stále tou největší a nejdůležitější star v Georgesově životě. Tato krize vyeskaluje, když přijíždí jejich syn Laurent (Oskar Hes) s obrovskou novinkou, že se chystá oženit a že rodinu své vyvolené pozval na večeři.

Na večeři do domova, kde lze jen těžko maskovat, kdo v něm žije a že je propojený s doupětem neřesti – tedy přinejmenším v očích otce (Robert Jašków) nastávající Laurentovy nevěsty (Katarína Mišejková), což je politik obhajující takzvanou tradiční rodinu.

Na premiéru jsem šla nepolíbená filmovou předlohou (Jean Poiret), takže jsem v tomto ohledu neměla žádná očekávání a nemohla jsem srovnávat. Musím pochválit scénu i kostýmy Marka Cpina. Líbí se mi důrazný přechod mezi prvním a druhým dějstvím, kdy se z barevného, nápadného budoáru přesouváme téměř k Addamsově rodině.

Filip Rajmont v ženské roli naprosto uchvacuje. Jacob (Michal Kraus), stejně jako tanečnice Salome (Jan Mansfeld), Mercedes (Jan Grundman), Rita (Jakub Tvrdík) a Carmen (David Punčochář), baví a je až s obdivem, jak skvěle zvládají představení odehrát na vysokých podpatcích. Věřím, že příprava i představení pro ně byly velmi fyzicky náročné. Výsledek ale stojí za to (koneckonců i režisér Daniel Hrbek na premiéru dorazil ve stříbrných střevících).  Od starších diváků jsem zaslechla, že by taneční scény vypustili, ale to si rozhodně nemyslím, scény z Klece bláznů představení dodávají nenahraditelnou energii.

Hra nabízí velká témata – přijímat se takový, jaký jsem, – jednoduchá věta, o moc složitější proces pro mnohé z nás. Boj mezi tradiční a netradiční rodinou. O tom by bojovníci za manželství pro všechny mohli určitě vyprávět hodiny. Jak některé ženy (tak jako paní Dieulafoi) žijí v područí svých mužů a nedokáží se projevit. Jak lidé na jiných vidí chyby, ale sami u sebe si jich nevšimnou. Všechna tato témata ve hře jsou, je zcela na vás, jestli se necháte unášet po povrchu zábavy, nebo se ponoříte pod hladinu.

A možná by ode mě stačila jediná věta – určitě se přijdu podívat znova!

 

klec blaznu

Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: Švandovo divadlo

OSOBY A OBSAZENÍ
GEORGES: Tomáš Petřík
ALBIN: Filip Rajmont
JACOB: Michal Kraus
LAURENT: Oskar Hes
MURIEL: Katarína Mišejková
PAN DIEULAFOI: Robert Jašków
PANÍ DIEULAFOI: Andrea Buršová
SIMONE: Bohdana Pavlíková
SALOME: Jan Mansfeld
RITA: Jakub Tvrdík
MERCEDES: Jan Grundman
CARMEN: David Punčochář

INSCENAČNÍ TÝM
PŘEKLAD: Jacques Joseph
INSCENAČNÍ ÚPRAVA: Daniel Hrbek, David Košťák
REŽIE: Daniel Hrbek
DRAMATURGIE: Martin Františák, David Košťák
VÝPRAVA: Marek Cpin
HUDBA: DJ Lumier
CHOREOGRAFIE: Martin Talaga
ASISTENTKA REŽIE: Sára Rychlíková
INSPICE: Barbora Osvaldová Soukupová
KOREPETICE: Iva Marešová
HLASOVÁ PORADKYNĚ: Regina Szymiková
LIGHT DESIGN: Šimon Kočí
PRODUKCE: Tereza Marková

Délka představení: 2 hod 30 min včetně přestávky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda pracuji nejen v ateliéru, ale i s lidmi, nechci, aby se ze mne stal ateliérový samotář, říká malířka Rosana de Montfort

rosana foto perexKdyž mi i ve světě respektovaná malířka Rosana de Montfort naznačila, na čem všem pracuje, na čem se podílí, a že to není jen výtvarná tvorba, usoudil jsem, jestli za touto neskutečně tvůrčí a aktivní umělkyní nestojí náhodou celý tým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...


Literatura

Pohádky z Arendelle od Anny a Elsy

Ledove kralovstvi perexNakladatelství Egmont přináší všem, kteří si oblíbili animovaný muzikál Ledové království (Frozen) z produkce společnosti Disney, další díl do skládačky života v Ledovém království tentokrát nazvaný Pohádky z Arendel...

Divadlo

Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...