Star Trek: Původní série

Star Trek: Původní série

Tisk

star trek 200Právě jsem se vrátil z hvězdného cestování s přátelskou federativní lodí Enterprise. Za svého pobytu na této lodi jsem se seznámil s hlavními členy posádky, se kterými jsem byl společně v mnoha prekérních situacích. Byl jsem ale také vzděláván. Dozvěděl jsem se mnoho o nekonečných dálkách vesmíru, poznal četné jiné rasy a živočišné druhy bloudící po končinách vesmíru, ale mnohokráte šlo také o život.

Pochytil jsem pár důležitých poznatků o Klingonech. Například si zakládají na úctě a čestných hodnotách života, dokáží být velice vznětlivé povahy, s nikým se nepárají, ani pokud jde o lidské plemeno, ale jsou natolik inteligentní, aby se rozhodli, co je pro ně nejlepší a že pro ně Krev není voda.

Čtvrtý rok s lodí Enterprise byl velice vzrušující. To když například pan Spock zaznamenal známky života na jedné planetě, již jsme se vydali prozkoumat, a narazili jsme na jednoho takového chlapíka. Jmenoval se doktor Othello Beck. Zprvu se zdál být velice inteligentní a milý člověk, ale vyklubal se z něho šílený maniak experimentující s geny a kapitán Kirk spolu s McCoyem se dostali do zajetí, ale naštěstí díky chytrosti a umu kapitána Kirka to všichni přežili ve zdraví. Nebo když jsme tuhle sháněli palivo do naší lodě, to taky stálo za to. Tamější obyvatelé totiž nepodporovali kooperaci krále Marata s naší Spojenou federací planet a pokoušeli se ho svrhnout. A tak dále, a tak dále.

Kniha je rozdělena do sedmi částí: Star Trek: Klingoni: Krev není voda, Star Trek: Čtvrtý rok, Star Trek: Mimozemské civilizace – Vulkánci, Star Trek: Mimozemské civilizace – Gornové, Star Trek: Mimozemské civilizace – Orionci, Star Trek: Mimozemské civilizace – Romulané a konečně Star Trek: Čtvrtý rok: Pokus na Enterprise. První, čtvrtou a pátou část této sbírky napsali Scott a David Tiptonovi, druhou David Tischman, část o Vulkáncích stvořil James Patrick, šestou o Romulanech John Byrne a o Pokus na Enterprise se postarali D. C. Fontana a Derek Chester.

Na Původní sérii se samozřejmě podílelo i více kreslířů a objevovala se jména jako David Messina (I., IV. část), Leonard O’Grady, Gordon Purcell a další. Přesný výčet můžete nalézt v knize.

Jak už výčet kreslířů napovídá, kresba se bude samozřejmě mnohdy lišit, takže je zbytečné psát, která se mi líbí více či méně. To máte ale tak naprosto se vším. Když si například budete vybírat oblečení, šperky, hodinky, interiérové vybavení bytu nebo domu, každému oku lahodí trochu něco jiného. Takže vždy doporučuji si až po přečtení subjektivně zhodnotit jednotlivé kresby v jednotlivých sešitech. Pokud ale přece jen někdo o můj názor stojí, tak nejvíce obdivuji samozřejmě umělce, jenž nese jméno David Messina.

star trek

Asi vám může být jasné, že sbírku hodnotím navýsost kladně, což jste mohli pochopit z mého entuziasmu při použití asociace jako jednoho z členů posádky při mém pokusu o anotaci sbírky. Ti, kdo komiksy sledují a čtou mé články na webu, moc dobře vědí, že se rád zaobírám jmény jako Superman, Batman, Ghost Rider a dalšími, tedy profláklými jmény komiksového světa, chcete-li. Toto ale není přímo tento případ. Toto je přece klasické sci-fi. Kdo by si ale nezamiloval Star Trek? Kdo by si nepamatoval všechna ta proseděná odpoledne, kdy mladý kluk běžel ze školy, aby se na jednom nejmenovaném kanále mohl dívat na dobrodružství posádky Enterprise, kdysi dávno, když internet byla bomba a nerdi konečně dostali možnost podívat se na tři nahé ženy za noc? A nechoďte na mě s těmi nesmyslnými názory, že kdo má rád Star Trek, nesnáší Star Wars a naopak. Copak si člověk nemůže užívat obojího? A pokud by opět někdo chtěl vědět, co si myslím, tak vězte, že kdyby mi někdo mířil pistolí na hlavu a opravdu bych si musel mezi těmito dvěma světy vybrat, tak bych volil Star Wars! Star Trek mi ale také nikdy nebyl a nebude cizí.

Na závěr vám prozradím, na co se mohou těšit budoucí vlastníci této knihy. Tato kniha má totiž jedno velice příjemné eso v rukávu. Jedná se o sekci úplně na konci knihy s titulem Galerie obálek, kde jsou výtvory autora, jehož jméno snad bude někdo znát. No tak? Nikdo? Joe Corroney.

Star Trek (Star Trek The Original Series Omnibus)
ScottTipton, David Tischman

Překlad: Martin Antonín
Stran: 464
Vazba: vázaná
Vydavatelství: BB Art
Rok: 2012
Hodnocení: 90/100

Zdroj foto: BB Art


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

S Viktorem a Viktorkou se rozhodně nudit nebudete!

PohadkovyKlasek perexA máme tu zase naše staré dobré kamarády. Tedy, kdo neví, o kom je řeč, připomenu, že s Viktorkou a Viktorem Hrdličkovými, malými rozvernými sourozenci, jsme se setkali v knížce stejného formátu, jen s modrými deskami. Taky mě l...


Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

After: Odloučení

After Everything PR 7Pátá a závěrečná kapitola filmového a knižního fenoménu After, na kterou čekají miliony fanoušků po celém světe. Poslední díl ságy nahlédne hlouběji do Hardinovy duše a přinese odpověď na otáz...