Opáčko z historje f koztce

Opáčko z historje f koztce

Tisk


opraski 200Ve škole jste nesnášeli dějepis, letopočty vám způsobovaly záchvaty paniky nebo vás polil studený pot po celém těle. Souvislosti, návaznosti, opakující se události, ze kterých se nikdo nepoučil. Asi častý scénář žáků a studentů. Ale jde to i jinak, už to pár let víme, a pokud jste ještě jako zázrakem nenarazili na opráski, Grada je vydala v kostce, téměř doslova.


Na 646 stránkách líčí autor oprásků zásadní události české historie – vždy se zajímavou pointou, nevyhýbá se ostřejším výrazům, ale to opráski prostě jen víc koření, i když narazila jsem na pár, u kterých jsem i já otrlý čtenář a fanoušek, obsah chvíli rozdýchávala (především ty věnované období druhé světové války).
Opráski jsou seřazené chronologicky a na konci je ještě pár kousků, který nešly zařadit do připravených kapitol. Navíc je pro čtenáře připravena mapa, která znázorňuje opravdu top historických okamžiků a ty nejdůležitější osobnosti. Však si ji prohlédněte.
Při pročítání jsem si také sestavila svůj osobní žebříček třech nejlepších a nejvtipnějších oprásků – „Jak ozlavid úmrťini“, „Jak si dboře ockočid“, „Jak zalošit a nezpomenoud“ a je třeba zůstat u tradic, vybrala jsem i osobní bonuz pro kikoty: „Jak začlo nárotní oprosení“. Bylo opravdu těžké se soustředit po dnech věnovaným čtení oprásků na správnou českou gramatiku.
Pro neznalce může výtvarné zpracování vypadat jednoduše, ale opak je pravdou. Podívejte se zblízka na výrazy zobrazených postav. Dost často dodávají jednotlivým mini příběhům šťávu.
Není co víc dodat. Opráski jsou vtipným a zároveň poučným čtením, měly by potěšit každého k jakékoliv příležitosti.

opraski

Opráski sčeskí historje f koztce
Autor: jaz
Žánr: historie
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 464
Hodnocení: 95 %            

Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/opraski-sceski-historje-f-koztce_9325/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Buchenwald - Peklo na kopečku

buchenwald 200Kniha, jejímž autorem je Whitlock Flint, přibližuuje každodenní život vězňů mezi mučením, hladověním a pseudolékařskými pokusy v koncentračním táboře Buchenwald. Autor popisuje osudy vězňů v koncentračním táboře Buchenwald, kterému vládli li...

Z archivu...


Literatura

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...