Chrudimské Regionální muzeum zve na pivo o páté

Chrudimské Regionální muzeum zve na pivo o páté

Tisk

pivovarnictvi 3Regionální muzeum v Chrudimi zve všechny milovníky pěnivého moku na výstavu Pivovarnictví v Pardubickém kraji, která potrvá až do 26.ledna 2014. Cílem výstavy není pouze představit bohatou tradici pivovarnictví ve východních Čechách, ale i oslavit sto let existence známého Pivovaru Rychtář v Hlinsku, v němž první pivo uvařili 12.prosince 1913. 

 

Výstava mapuje více jak čtyřicet pivovarů (zaniklých i dodnes činných) Chrudimska, Pardubicka, Svitavska a Ústeckoorlicka. Jedním z nejstarších pivovarů je pivovar v Poličce, postavený roku 1864. Pivo se však ve městě vařilo již od roku 1517. Zajímavá je i produkce Pivovaru Pernštejn v Pardubicích, kde se od roku 1890 vaří unikátní 19° Porter.  Exponáty výstavy tvoří zejména fotografie zachycující stav pivovarů v minulých letech a v současnosti a předměty spojené s konzumací piva (lahve, půllitry, korbele, podtácky, aj.).

pivovarnictvi 1

Autoři výstavy nezapomněli ani na historii vaření tohoto nápoje, který popíjeli již obyvatelé starověké Mezopotámie a Egypta. Tehdy se však pivo připravovalo z kvašeného chleba. Součástí výstavy je též vybavení bednářské dílny a interiér prvorepublikového hostince. Návštěvníci mohou také ochutnat několik druhů sladu (např. karamelizovaný) i extrémně hořký granulovaný chmel.  Zájemci mohou shlédnout projekci propagačních filmů pivovarů Rychtář a Pernštejn a snímek z roku 1934 o pivovaru ve Velkých Popovicích. Zajímavým počinem je i Pivovarský kurýr, vydaný u příležitosti této výstavy, který přináší nejen historické zajímavosti. K prolistování je k dispozici v hostinci a ke koupi v pokladně muzea.

pivovarnictvi 4

Muzeum připravilo i doprovodné akce jako je Pivo o páté a exkurze do Pivovaru Rychtář.  Výstava mapuje nejen historii a činnost pivovarů v uplynulých sto letech, ale představuje i jejich současnou produkci, proto by si návštěvu Regionálního muzea v Chrudimi neměl nikdo z milovníků zlatavého nápoje nechat ujít. 

Doprovodné akce: 
Pivo o páté  9.1.2014 v 17 hodin
Ochutnávka speciálních piv z Pardubického pivovaru s pojená s prodejem dárkových balení 
16.1. 2014 v 17 hodin
Ochutnávka spojená s prodejem piva z minipivovaru Kutílkova palírna a pivovar Žlebské Chvalovice  Exkurze do pivovaru Rychtář Hlinsko (odjezd v 16:30 hod od muzea – rezervace nutná) 
23.1. 2014
prohlídka výrobních provozů a ochutnávka s panem sládkem Milanem Morávkem  Pivovarnictví v Pardubickém kraji 

Datum:
29.11.2013 – 26.1. 2014 

Místo konání:
Regionální muzeum v Chrudimi, Široká 86, Chrudim 

Zdroj foto:
www.muzeumcr.cz

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ANTROPOLOGIE ZKOUMÁ ČLOVĚKA VE VŠECH JEHO DIMENZÍCH

Antropo perex
Nakladatelství Pavel Mervart pěstuje záslužnou ediční řadu nazvanou Antropos, pod jejímiž křídly vyšla řada zajímavých publikací. Jako dvanáctý svazek se ke čtenářům dostává objemný počin Martina Soukupa ANTROPOLOGIE, opatřený podtitule...

Z archivu...


Literatura

Příběhy dětí, které přežily

Deti ktere prezily perexTři židovské dívenky měly štěstí v neštěstí. V úkrytu se jim podařilo přežít druhou světovou válku. Pro Polku Selmu i její mámu zařídil její otec falešné doklady a rodné listy, které prokazovaly křesťanský původ. K...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Co zajímavého o filmu vyšlo na Slovensku?

200filmZatímco u nás zjišťujeme, že důležité publikace o filmu šíří nakladatelství, která se tímto oborem buď nezabývají jako svým hlavním předmětem zájmu (Host, Academia), nebo se jedná o malé vydavatele, zato s výrazným vkladem nadšenectví (Casablanca, Camera...