Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

Tisk

velky gatsby plakat 200Dalo se předpokládat, že nejnovější adaptace proslulého díla velikána americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda neunikne zběsilým komparačním snahám odborné i laické veřejnosti. Zdá se, že věrnost předloze tentokrát (neboť jak uvádí distributor snímku, jedná se již o pátý audiovizuální přepis stejnojmenné novely) nebude tím hlavním parametrem hodnocení. Zdá se, že na pořadu dne je porovnávání nového filmu Baze Luhrmanna s dosud nejslavnějším filmovým zpracováním Velkého Gatsbyho, snímkem režiséra Jacka Claytona se šarmantním Robertem Redfordem v titulní roli.

Nelze tvrdit, že je toto srovnání neopodstatněné. Nepochybně však odpoutává pozornost od nejednoho pozitiva nového pojetí příběhu o lesku a bídě dvacátých let, který má ke své předloze blíže, než se na první pohled může zdát.

Vraťme se nejprve k oné protřepávané a přetřásané komparaci Luhrmannova filmu s tím Claytonovým. Je pravda, že o podobnosti není nouze. Divák znalý starší verze může u některých scén snímku nového prožít nejedno déjà-vu. Avšak ne každý Claytonův film viděl. Čistě kvantitativně vzato, pojí oba snímky velkorysost stopáže, v kvalitativní rovině pak u obou narážíme na ambivalentní přijetí. (Kdo chce, může spekulovat, není-li mezi těmito dvěma podobnostmi kauzální vztah.)

Oba dva snímky se pokoušely pojmout příběh mentalitou doby, ve které vznikaly. Clayton v sedmdesátých letech vyzdvihl romantickou linku, Luhrmann se nyní zaměřil na explicitnější dramatičnost. Zřetelně se to odráží v hereckých výrazech titulních představitelů. Zatímco Redfordův Gatsby byl tragický, fyziognomií podepřený romantický hrdina s prvky sympatické naivity, převtělil se Leonardo DiCaprio do labilního, chvílemi přímo vyšinutého jedince, zarputilého sociopata, místy možná až příliš připomínajícího postavu Howarda Hughese z biografického snímku Letec. Jenže právě takový je původní knižní hrdina, byť se tak trochu skrývá mezi řádky.

Máme-li přesto nutkání označit Velkého Gatsbyho za příběh o lásce, je nutné si uvědomit, že by se mohlo jednat o lásku k pozlátku, přepychu, úspěchu a v první řadě k sobě samému. Baz Luhrmann s obrazností sobě vlastní poodhaluje kontext Fitzgeraldova sociálně kritického díla. Jeho snímek je potemnělejší a ve výraznějších barvách, a to jak metaforicky, tak doslovně.

Oslepující záblesky pompézních večírků, ilustrující styl a náladu doby, nejsou zdaleka tím jediným, co přibližuje atmosféru dvacátých let současným divákům. Mistrovsky zpracovaná spektakulárnost Luhrmannova snímku netkví jen v obrazu, ale i v hudbě. Výsledek spolupráce Craiga Armstronga, Jay-Z, lidí kolem uskupení Black Eyed Peas a dalších hudebníků vysoko převyšuje běžný standard filmových soundtracků. Krom zakomponování emblematických dobových melodií, které se stalo víceméně běžnou praxí, je film doprovázen současnými písněmi pozměněnými pulsem jazzu a charlestonu. Nejedná se o plytkou stylizaci, ale o sofistikovanou syntézu typického tanečního rytmu bouřlivých dvacátých let s tanečními rytmy dneška, které se tak potkávají se svými kořeny.

Máte obavy, že by nové zpracování mohlo působit lehkovážně a povrchně? Upřímně řečeno, nenapadají mne jiná dvě slova, která by výstižněji charakterizovala atmosféru dvacátých let. A třeba nakonec právě to bude pojítkem, které dovede další generaci přiblížit příběh minimálně stejně tak dobře, jako se to ve své době povedlo často zmiňované Claytonově verzi. A možná i o něco lépe.

velky gatsby1

Oficiální text distributora:

Scenárista, producent a režisér Baz Luhrmann s pomocí své mimořádné představivosti znovu převedl na filmové plátno román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. Luhrmann nabízí svoji vlastní vizuální interpretaci klasického příběhu a oživuje jeho děj dosud nevídaným způsobem. Hlavní roli v jeho filmu ztvárnil Leonardo DiCaprio.

Román „Velký Gatsby“ sleduje příběh Nicka Carrawaye, který opustí středozápad a na jaře roku 1922 se vydává do New Yorku, města ztělesňujícího uvolňující se morálku a populární jazz. Carraway hledá svou vlastní verzi amerického snu a usadí se nedaleko domu záhadného a časté večírky pořádajícího Jaye Gatsbyho a také kousek od své sestřenice Daisy a jejího záletného manžela s modrou krví Toma Buchanana. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Nick jako svědek tohoto světa píše příběh nemožné lásky, věčných snů a automobilové tragédie, a nastavuje zrcadlo moderní době a jejím soubojům.

velky gatsby plakat

Velký Gatsby (The Great Gatsby)
drama, USA, 2013, 142 min
Premiéra v ČR: 16. květen 2013
Režie: Baz Luhrmann
Scénář: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Kamera: Simon Duggan, ACS
Předloha: Francis Scott Fitzgerald
Hudba: Craig Armstrong
Herci: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki a další

Hodnocení: 88 %

Zdroj foto: Warner Bross


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Herz mi dal spousty cenných rad, říká mladý režisér Jakub Krumpoch

JAKUB krumpoch perexI když je Jakub Krumpoch teprve na samém začátku, něco už má přece jenom za sebou. Třeba ceněný dokument Unhappy Happy Life, který měl premiéru před třemi lety, anebo několik kli...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...


Literatura

Cesta do středu mozku se sympaťákem doktorem Benešem

200litV poutavé publikaci Cesta do středu mozku dává MUDr. Beneš, spolu s novinářem Martinem Čápem, možnost i laickým čtenářům zamyslet se nad fenoménem jménem „lidský mozek“. Sídlí lidská duše v mozku, jak vůbec náš mozek funguje a jaké jsou současné možnost...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji