Seriál, který měl konkurovat Hře o trůny

Seriál, který měl konkurovat Hře o trůny

Tisk

200filmSeriál Camelot vyjel do boje v roce 2011. Ve stejném roce odstartovala na HBO Hra o trůny jako údajný konkurent. A i přes hvězdné obsazení a zkušené režiséry byla show zrušena. Nové podání legendy o králi Artušovi a jeho rytířích kulatého stolu před diváky neobstálo.

 

 

 

Král Uther zemřel bez právoplatného dědice, země je rozpolcena a potřebuje vůdce. A tak čaroděj Merlin vyjíždí za zapomenutým potomkem zesnulého panovníka, za Artušem. Přivádí ho ke třinácti rytířům do Camelotu, kde se usídlí. Potká zde Guinevere, snoubenku a pozdější manželku svého šampiona Leontese. Ti se do sebe zamilují, a vztah se snaží tajit. Mezitím v nedalekém sídle rodu Pendragonů se poloviční sestra budoucího krále snaží dostat moc do svých rukou. Využívá proto dávné nepřátele svého otce, ale i magii, kterou se naučila používat v předchozím pobytu v klášteře.

film3

Nutno poznamenat, že zásadní chyby jsou dvě. Tou první je chyba v castingu, ačkoliv se v něm objevují skutečně veliká jména. Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd) je sice nadaný herec, dá se ale předpokládat, že běžný čtenář by si představoval krále jako mužného středověkého tvarovaného rytíře. Artuš v této verzi byla blonďatá vychrtlina, které člověk jen stěží uvěří, že uzvedne meč. Ani Merlin v podání Josepha Fiennese nebyl zrovna nejlepší volbou. Už jen proto, že čarodějové jsou běžně vyobrazováni jako zarostlí mužíci s mohutným porostem na hlavě. Naopak Eva Green a Claire Forlani ve svých rolí září, celý seriál tím ale zachránit nelze.

film2

Tou druhou chybou je to, že Camelot nemá na čem stát. Zbaběle zjednodušil legendu a porušil i její základní rysy, jako je třeba jméno Artušova šampióna. Byť je to jen detail, je smutné, že Lancelot si nenašel v sérii své místo a nahradil ho Leontes. Rovněž rozpory mezi mečem bohů a Excaliburem nedávají smysl. A naprostá absence Artušových zbylých sester zpochybňuje legendu. Komu pak chtěli přišít Mordreda?

K dobrému bych mohla připsat dobové kostýmy a poměrně vkusný soundtrack, byť velmi jednoduchý. Pokud chtěli tvůrci seriálu ukázat nestandartní verzi Camelotu, pak se jim to povedlo. Bohužel není lepší a v ničem nevyniká. Nemohla tedy ani ve stejném roce konkurovat Hře o trůny a jejímu znovu a znovu umírajícímu Seanovi Beanovi.

film

Camelot
Režie: Mikael Solomon, Stefan Schwarz, Jeremy Podeswa
Scénář: Michael Hirst, Chris Chibnall
Hudba: Mychael Danna, Jeff Danna
Hrají: Jamie Campbell Bower, Eva Green, Claire Forlaine, Joseph Fiennes
Hodnocení: 25 %

Foto: Startz media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...


Literatura

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha kniho...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...