Fotografie v českých a moravských galeriích

Fotografie v českých a moravských galeriích

Tisk

fotovystavy 200Kromě Prague Photo Festivalu, navazujícího na dubnovou přehlídku mladých nadějí české fotografie, mohou přívrženci tzv. osmého umění (kam bývá tato disciplína často řazena) nalézt příležitosti k estetickému vyžití i jinde. Výstav zasvěcených fotografii v současnosti probíhá v naší republice celá řada. V tomto článku vám pár slovy představíme alespoň některé z nich – Moravská galerie v Brně potěší milovníky aktů a kontroverzí, ostravský Architecture Week nabízí ukázku dialogu architektury a fotografie, chebská Galerie 4 láká na projekt Photo Foreign a Pražský hrad hostí retrospektivní výstavu Jaroslava Kučery.


Moravská galerie v Brně v květnu vystavuje díla tří fotografů, jejichž tvorba je prostoupena zobrazováním nahoty. Prvním z nich je Rudolf Koppitz (1884-1936), zejména v Rakousku působící fotograf českého původu, proslulý tvůrce nadčasových aktů. Jeho první monografická výstava na území České republiky představuje dílo, které se v době, kdy klasickou fotografií zmítaly avantgardní přístupy, hlásilo k tradicionalismu, ke kořenům vídeňské secese a symbolismu.

Druhou, a nutno dodat, že o poznání kontroverznější výstavou, kterou Moravská galerie v současnosti uvádí, je inscenované konfrontační „setkání tvorby“ Karla Nováka (CZ) a Jocka Sturgese (USA). Výstava s názvem Přirozeně tak návštěvníkům předkládá dvojí reflexi jednoho tématu – naturismu neboli nudismu. Obě dvě výše uvedené výstavy můžete za symbolické vstupné navštívit během Brněnské muzejní noci 18. května 2013.

Pokud však oceňujete spíše abstraktněji či konstruktivněji laděné motivy, neměla by vám ujít výstava Jolany Havelkové a Michala Škody nazvaná Mimo plán, jež je letošní součástí ostravského Architecture Weeku. Zatímco Jolana Havelková odhaluje hledáčkem fotoaparátu proměnlivost architektury, Michal Škoda si zvolil intermediální cestu a doplnil své fotografie „prostoru“ kresbou, texty, ale i výstřižky z novin.

Zajímá-li vás fotografie v globálním (či globalizovaném) měřítku, mohl by vás zajímat projekt Photo Foreign, jehož dílčí část je v těchto dnech k vidění v chebské Galerii 4. Photo Foreign seznamuje českou veřejnost s ukázkami tvorby zahraničních umělců. Toto léto představí ukázku díla španělské fotografky Sandry Torralby, jejíž fotografie odrážejí problematiku mezilidských vztahů a postavení ženy ve společnosti.

Jestli ale chcete vsadit na jistotu či jste fascinováni bezprostředností a autentičností fotografického záznamu, nelze než doporučit retrospektivní výstavu Jaroslava Kučery, Jak jsem potkal lidi. Fotografie předního a v oblasti tzv. sociální fotografie oceňovaného tvůrce můžete zhlédnout v Tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu.

fotovystavy 1
Rudolf Koppitz
MG Brno, Pražákův palác, Husova 18, Brno
(5. 4. - 7. 7. 2013)
doprovodný program: 18. 5. 2013 – Brněnská muzejní noc, 22. 5. 2013 – výklad k výstavě (17h)
další informace: http://www.moravska-galerie.cz/moravska-galerie/vystavy-a-program/aktualni-vystavy/2013/rudolf_koppitz.aspx

fotovystavy2
Přirozeně: Karel Novák a Jock Sturges
MG Brno, Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14, Brno
(26. 4. - 28. 7. 2013)
doprovodný program: 18. 5. 2013 – Brněnská muzejní noc
další informace: http://www.moravska-galerie.cz/moravska-galerie/vystavy-a-program/aktualni-vystavy/2013/sturges_novak.aspx

fotovystavy3
Jolana Havelková, Michal Škoda: Mimo plán
Fiducia, Nádražní 30, Ostrava
(22. 4. - 20. 5. 2013)
více informací: http://www.antikfiducia.com/akce/duben.pdf

fotovystavy4Sandra Torralba: Můj svět
Galerie 4, Kamenná 2, Cheb
(10. 5. - 21. 6. 2013)
více informací: http://www.galerie4.cz/en/exhibition/my-world
http://www.sandratorralba.com

Jaroslav Kučera: Jak jsem potkal lidi
Tereziánské křídlo Starého královského paláce, Pražský hrad
(26. 4. - 18. 8. 2013)
Více informací:http://www.kulturanahrade.cz/cs/vystavy/program/program/jaroslav-kucera-jak-jsem-potkal-lidi-379.shtml

fotovystavy5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Komentovanou výstavu považuji za velmi důležitou součást prezentace, tvrdí malíř Jaroslav Jerry Svoboda

svoboda 200Pražský malíř Jaroslav Jerry Svoboda má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí. Jeho díla se nacházejí v soukromých sbírkách v Číně a Holandsku, vystavoval v Kanadě a USA. Tvoří na pomezí neosymbolismu, semifigurativního expressionismu a postmodern...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži nabídne výstavy mladých talentů i slavných výtvarníků

vystava  km 200Zatímco výstava Tres Olomucensis, která přinesla díla tří olomouckých výtvarníků, koncem června v Domě kultury v Kroměříži končí, další výstava bude od 2. července patřit prezentaci prostějovské fotografky Jany Zaorálkové. Její výstava naz...


Literatura

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...