Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

Tisk

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Vědeckofantastické aspekty nicméně přináší také formální pojetí projektu, které divákům nabízí ke zhodnocení adaptaci, jež spatřila světlo světa dříve než její tzv. předloha.

 

Pro osvětlení: na počátku filmové realizace Nevědomí nebylo slovo Boží, ale Kosinského tajuplná grafická novela, kterou dosud nikdo neviděl. Nejprve se hovořilo přímo o komiksu. To přirozeně vzbudilo zájem. Poté se začalo mluvit o grafické novele takřka připravené k vydání. Joseph Kosinski následně v rozhovorech hýřil slovy o rozměrných a jedinečných ilustracích prostupujících textem. Snad i kvůli těmto nejasnostem zlí jazykové hlásají, že předloha vůbec neexistuje, případně vzniká až teď. Nejen žertem zaznívá také to, že Joseph Kosinski pouze přecenil svůj bohatě ilustrovaný scénář, označovaný produkcí za „jeden z nejlepších, na kterém se kdy společnost Universal podílela.“

I režisér musí počítat s tím, že vše, co řekne, bude nakonec použito proti němu. A tak tedy některé kritiky žehrají na obrazovou a střihovou skladbu, která prý přespříliš kopíruje komiksová pravidla. Co k tomu dodat? S trochou dobré (nebo zlé) vůle lze komiks spatřit v čemkoli. A u snímku, jehož silné stránky spočívají právě ve vizuální kompozici, to moc práce nedá.

nevedomi

Film skýtá ohromující záběry. Zejména pokud se rozhodnete jej navštívit v jeho IMAXové verzi, která své publikum láká na možnost vidět „o čtvrtinu více zdevastované Země“. Výtvarné pojetí snímku lze přirovnat k nevyzpytatelnému střetu megalomanie a zřetelné snahy o střídmost. Tato prakticky nesdělitelná kombinace obvykle protichůdných tendencí prostupuje celým filmem. Neustálé přechody od gigantických celků ke všedním detailům ale necharakterizují pouze obrazovou složku. Už sám děj, odehrávající se na pozadí blíže nespecifikované fatální katastrofy, absorbuje v zásadě individualistický příběh. Obdobně nezvykle působí do počtu sice komorní, ale zároveň hvězdné herecké obsazení. Náznaky nekompaktnosti jsou patrné i v akčních scénách, střídaných synteticky působící normalitou. Někoho to možná bude rozčilovat. Jiní naopak nadšeně přistoupí na neotřelou a podmanivou hru.

nevedomi2

Vše záleží na tom, nakolik je kdo ochoten akceptovat její pravidla. Jinými slovy, jak praví jedno české přísloví, kdo chce psa bít, hůl si najde. Filmu lze vytknout nedokreslený příběh a pochybovat o existenci či úrovni předlohy. Lze mu zazlívat kolísavý rytmus a otřepanou zápletku. Pokud vám ale není proti mysli nahlížet na Kosinského počin jeho vlastní optikou, tedy jako na osobní poctu sci-fi žánru sedmdesátých let, dost možná se dostanete dál než k odhalování korelací s již natočenými filmy. Pak je otázkou, budete-li je považovat za prosté vykrádání, či je diagnostikujete jako příznaky staromilství, pro které svědčí podoba hudební režie, a to jak v převzatých, tak v originálních segmentech (pod titulní skladbou je podepsáno francouzské elektro-synthpopové uskupení M83). Nevědomí má jistě své silné i slabé stránky. Ale nejvíce asi záleží na tom, jestli se na film podíváte jako na decentně nevšední sci-fi, nebo jako na další snímek s Tomem Cruisem zachraňujícím svět.

nevedomi3

Stává se, že to, co bývá něčemu zazlíváno, se za určitých podmínek promění v jeho přednost. Otázka tedy nemusí nutně znít, zdali by z filmu Nevědomí byl (nebo bude) slušný komiks. Mohlo by však být Nevědomí pilotní verzí něčeho dalšího? Kultovní potenciál by se jistě našel a projekt by nepochybně mohl nalézt své fanoušky nejen přes plátna kin a komiksové panely. Uvidíme. Nezbývá než čekat, s čím ještě přijde marketing, který (zatím, v porovnání se situací kolem předchozího snímku Josepha Kosinského) zůstává podivuhodně umírněným.

Oficiální text distributora:

Planeta Země to má v roce 2073 spočítané. Drtivý útok mimozemské civilizace se sice před lety podařilo odrazit, ale přestala být místem k životu. Lidé se z ní odstěhovali a na jejím povrchu zůstalo jen pár techniků, kteří z ní mají odčerpat zbývající přírodní bohatství. Jedním z nich je i Jack (Tom Cruise), jehož vlastní zvědavost přivede k šokujícímu poznání. Nevědomí je druhým filmem talentovaného režiséra Josepha Kosinského (Tron: Legacy) a po dlouhé době originálním příběhem, který v sobě spojuje rafinovaný thriller s vizuálně opulentním spektáklem.

nevedomi4

Nevědomí (Oblivion)
124 min, USA, 2013
režie: Joseph Kosinski
scénář: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek
kamera: Claudio Miranda
střih: Richard Francis-Bruce
hrají: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Morgan Freeman, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau a další
hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Tobiášová: „Někdy se člověk prostě blbě vyspí nebo nemá svůj den, takže říká blbosti nebo mu to nemyslí.“

tobiasova tereza 200Terezu Tobiášovou už nějaký ten pátek můžeme vídat jako moderátorku na úspěšné televizní hudební stanici Óčko. Za svou kariéru měla možnost poznat nespočet kvalitních českých interpretů a dělat ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Herečka Jana Brejchová slaví v těchto dnech 75. narozeniny

jana brejchova 200Pětasedmdesáté narozeniny oslaví letos 20. ledna Jana Brejchová, která už na samém startu své umělecké dráhy zaujala jako nepřehlédnutelný dívčí tip. A bezesporu měla vše, co ke kariéře obdivované a obletované filmové divy potřebov...


Literatura

Všechno dopadne jinak: Mechanismy evoluce se nezastaví, budoucnost ale nepředpovíme

Koukolik‘Chtít od vás, abyste tu takhle u čaje konverzačně shrnul svých vlastních padesát let zkušenosti s vývojem poznání lidského mozku je nejspíš drzost povrchní novinářky. Přesto to zkouším,’ říká tazatelka, novinářka Libuše Koubská. Zkusila to a povedlo se.

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX