Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Tisk

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová - tedy samí známí a ostřílení herci.


Hrabalovskou hru režíroval Jakub Korčák, který je současně i autorem scénáře. Premiéra působivé hry, která volně zpracovává motivy ze známých i méně známých povídek Bohumila Hrabala, proběhla 21. ledna 2016.

Mezi dalšími tvůrci, kteří se na inscenaci podíleli, to jsou například Jennifer Margaret Bailey (scénografie), Zbyněk Matějů (hudba) nebo Martina Balážová (produkce).

DUM 1

Inscenace Jakuba Korčáka představuje bohatý a barvitý svět Hrabalových hrdinů aktivní pasivity, v němž se střetává bída všednosti s transcendencí. V mezních a groteskních situacích postavy ve svém pábení neustále experimentují, dostávají se na tenký led a romanticky se radují z přítomnosti. Svými barbarskými vpády naplňují slavné věty filosofů, smějí i pláčou nad smyslem světa a objevují vedle perliček na dně i přesahy svých životů.

DUM 2

"Je to zvláštní a náhody neexistují - nabídka na účinkování v této inscenaci ke mně  před třemi lety doputovala právě v den mých narozenin. Zkoušení bylo velmi intenzivní a pro mě ojedinělé už proto, že se nejednalo o inscenaci sehraného souboru, kde se všichni takzvaně dobře znají. Obsazení bylo postaveno z lidí, kteří spolu  do té doby neměli většinou žádnou osobní zkušenost. Jakub Korčák je mimořádně náročný režisér, který trvá na své představě do posledního detailu. Zkoušení bylo opravdu velmi niterné a šlo až na dřeň. Ale takto mi to vyhovuje," vzpomíná jeden z hereckých protagonistů Jiří Bartoň.

Vstupenky na inscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet v termínu 21. května se dají zakoupit během otevírací doby v Cafe Elektric v Kolowratském paláci nebo v předprodeji na www.goout.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...


Literatura

Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

dna yrsa200V nakladatelství Metafora nedávno vyšla další kniha od Yrsy Sigurdardóttir, královny islandské krimi. Toto nakladatelství vydává hodně jejich knih a také ji několikrát pozvalo do Prahy, aby se potkala s českými čtenáři. Kniha DNA je prvním dílem ...

Divadlo

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát s...

Film

Největší padouch chce ukrást Měsíc

ja padouch 200Animovaná komedie Já padouch (2010) nás dostává do malovaného sousedství, plného rozkvetlých zahrad a dobrých lidí, kde v černém vysokém domě spřádá své plány jeden velký zločinec.

...