Beseda s Jitkou Hanušovou, překladatelkou románu Porodní bába

Beseda s Jitkou Hanušovou, překladatelkou románu Porodní bába

Tisk

porodni baba 200Ve čtvrtek 29. října pořádalo nakladatelství  Argo a agentura Ulita besedu s Jitkou Hanušovou, která pro české čtenáře přeložila finský román Katji Kettu Porodní bába. Ten nejen v Česku slaví velký úspěch, a tak měli návštěvníci Cafe Jedna příležitost se dozvědět o románu a překládání mnoho zajímavých informací.

 


Pro ty, co ještě knihu nečetli, přidávám krátké shrnutí – autorčin záměr byl napsat příběh lásky za nemožné situace a zkoumat lidskou morálku a důstojnost v hraničních případech. Kniha je zasazena do oblasti Pečengy v době Laponské války. Porodní bába – Víločka se zamiluje do německého vojáka a dostává se kvůli němu do zajateckého tábora. I v této složité situaci je jim ale na krátkou chvíli dopřáno prožít lásku, i když jsou všechny prožitky draze vykoupeny. Název by mohl evokovat román pro ženy – ale ne, není tomu tak, přesvědčte se sami. Kniha je postavena na reálných základech, ale mnoho nitek v příběhu vyplynulo při psaní.
Moderování besedy se ujala Ema Stašová ze Skandinávského domu a ukázky z knihy přednesla herečka Kamila Janovičová. Pro ty, co román už četli, nebyly ukázky až tak překvapující a šokující, ale podle rychlé ankety, kdo z přítomných knihu již přečetl, se ukázalo, že na besedu zavítali i příběhem zatím nezasažení návštěvníci a na nich byl vidět obrovský údiv. Už jen námět knihy je těžký a upřímnost sdělení je syrová, Katja Kettu si navíc libuje ve střídání kontrastu krásy a ošklivosti.
Jitka Hanušová se nevěnuje pouze překládání, sama píše poezii a vydala sbírku Bez zbytečných formalit. Během večera v rámci doprovodné fotografické prezentace nás přesvědčila i o tom, že je skvělá fotografka. Fotky zachycovaly dnešní norskou oblast popisovanou v románu (většina oblasti se dnes ale nachází na území Ruska). Do této oblastí patří i město Kirkenes -  industriální oblast, ve které se nachází rudné doly a žije zde historička, která si ze svého dětství pamatuje, jak byla oblast plná vězeňských táborů, především tranzitních, ve kterých byli internováni i Češi.

porodni baba2


Dodnes v oblasti lidé pátrají po svých předcích – ve válečné době často docházelo ke vztahům mezi místními obyvateli a především německými a ruskými vojáky. I téma míšení obyvatel můžeme v knize najít.
Jitka Hanušová knihu začala překládat loni na jaře a strávila také dva měsíce přímo ve Finsku, uprostřed ničeho (velmi typický finský jev), kde konzultovala některé termíny s rodilými mluvčími – Kettu totiž v knize používala vymyšlená slova a novotvary (už „jen“ vymyslet označení pro hlavní hrdinku „Šikmooká“, „Víločka“, ale i další výrazy jako „vrtichvost“ dalo spoustu práce). K tomu také překladatelka využívala konzultace přímo s autorkou – musela vzít v potaz, že se v knize objevuje laponský dialekt, novotvary, poetické popisy a několik vypravěčů a upravit tak text pro češtinu. Dále také agentura FILI zorganizovala translatologický seminář. Pro český překlad využila Jitka především německý překlad, ale poslouchala i audioknihu v originálním jazyce.

porodni baba3


Kniha nyní čeká na filmovou podobu. Zpracování chystá velké filmové studio a je otázka, zda filmaři budou schopni zachytit velice specifickou náladu a prostřední, které nám Porodní bába ukazuje. V každém případě nám večer přiblížil román z mnoha různých pohledů a připomněl, jak je překladatelská práce velice složitá. A tak neváhejte a seznamte se s Víločkou.


Recenze, které jsme uveřejnili v našem časopise:
Porodní bába nebo anděl smrti? http://kultura21.cz/literatura/12921-argo-porodni-baba-katja-kettu
Katja Kettu: Porodní bába http://kultura21.cz/literatura/13062-argo-kniha-porodni-baba-recenze
Fotografie poskytlo Nakladatelství Argo.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Povedz mi, čo čítaš – Peter Lipa a Zuzana Mišáková

povedz mi co citas perexPovedz mi, čo čítaš, je podujatie, ktoré sa koná už viac ako štyri roky. Začiatkom tohto mesiaca sa v rámci neho konala Talkšou Zuzany Mišákovej s Petrom Lipom vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne. To...


Literatura

Autorka Hunger Games přichází s trochu ostřejší pohádkou

big gregor-a-mesto-pod-mestem-2Ji-383727Čeští čtenáři mají konečně možnost přečíst si první díl série Letopisy podzemě od autorky Hunger Games Suzanne Collins. Gregor a město pod městem vyšel v originále již roku 2003, ale v ...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Cobain – člen Klubu 27

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamkn...