Mladík / Událost od Ernaux je kniha v mnohém detabuizující – četli jste někdy literaturu, kde by se zevrubněji popisoval potrat?

Mladík / Událost od Ernaux je kniha v mnohém detabuizující – četli jste někdy literaturu, kde by se zevrubněji popisoval potrat?

Tisk

UdálostVyšla další kniha od Ernaux, Mladík // Událost tentokrát obsahuje dvě kratší věci, ale o to jsou údernější a otevřenější. První se zabývá vztahem starší ženy s mladším mužem, druhá část knihy se věnuje popisování nechtěného těhotenství a následně nelegálního potratu. Zatím je to asi nejvýraznější dílo, kde si Ernaux pohrává se svými politickými a morálními postoji a celou knihu provází porušování tabu na několika úrovních.

Dílo v mnohém detabuizační a iniciační

Annie Ernaux má mnoho tváří, které diskutuje, ohledává, zkoumá a své paměti podává se surovou jemností. Z celého textu prosakuje jisté porušování pravidel, zákonů společenských, právních. Přitom ji charakterizují její slova: „O čem nenapíšu, to se nezavrší a zůstane jen prožité.“ Více než v kterémkoli jiném díle od Ernaux, jsou tu akcentovány sociální třídy a privilegovanost jedné sorty lidí nad jinými. Je to pokračováním, co načrtla v Paměti dívky a to odsouzení ženské rozkoše a pokrytectví církve. Její pozorovací a popisné vyprávění se však vyhýbá odsuzujícím stanoviskům. Vciťuje se do různých postojů a přitom zůstává svá. Neobžalovává a přesto usuzuje.

Mladík

Jedním z pohledů je nahlížení na mentalitu mládeže v porovnání s jejím mládím. Byť stále můžeme spolu s Ernaux konstatovat, že patriarchát je stále přítomen – změnily se dobové kulisy, nicméně dvojí standardy jsou stále přítomné. Jdou cítit v pohledech na jejich pár držící se za ruce, lidé je sledují podezřívavým pohledem „vždyť by mohla být jeho matka“, nicméně jakmile je vztah opačný (starší muž s mladší dívkou), tolik kontroverzí nevzbuzuje.

Můžeme také díky Ernaux nahlédnout do tohoto mezigeneračního milostného vztahu. Proč mají ženy vztahy s mladšími muži. Vztah s o třicet let mladším mužem, ji připomíná mládí na vesnici, dělnickou třídu. Je pro ni návratem do těchto let, které kdysi spíše trpěla a chtěla z tohoto prostředí uniknout. Zároveň je však již příslušnicí střední třídy a vztah s ním připomíná i vnitřní pocit, že se stala ‚měšťačkou‘, když on je stále chudým studentem. Vztah je pro ni tedy retrospekcí i introspekcí se sexem jako bonusem.

Událost

Novela Mladík je dezertem k hlavnímu chodu Události. Oba příběhy spojuje určitý druh tabu, stigmatizace něčeho o čem se mluví zřídkakdy nebo se ony věci naplno nepojmenovávají a veřejně nediskutují. Ernaux se tak pouští na tenký led toho, co může být odsouzeno jako nepřijatelné. Ale čím víc se ohledně takových ‚událostí‘ mlčí, tím víc se ukazuje, že je veřejná diskuze potřeba. Jinak budeme mít tendence události smetávat ze stolu a místo diskuze se dostaví totalita mlčení a totalita zákonů.

Novela Událost popisuje zkušenosti s nechtěným těhotenstvím a potratem v 60. letech, kdy byly interrupce ve Francii zákonem zakázané. Ernaux zde popisuje také praktiky doktorů, aby žena byla nucena plod donosit. Nemožnost se otevřeně poradit s odborníkem, je vháněna do myšlenek, jak to provést sama sobě. Pokládá se tu také otázka chudoby spojená s těhotenstvím a ženskou péčí. Neustálá hrozba, že bude muset být nadále těhotná a dítě porodit je tu přítomna v až sartrovské existencialistické nevolnosti. Jakoby péče byla něčím přirozeně daným ženám a přitom jsou k tomu jen od narození vychovávány, aby tento obraz naplňovaly. Studia pak naopak znamenají, že se žena může alespoň částečně vyvléci ze vztahů hierarchie třídy i nadvlády mužů nad ženami. Zde se naopak projevuje camusovská absurdita při střetávání s patriarchální mocí. Žena si užila a za to ji čeká trest a muž se oprošťuje od jakékoliv odpovědnosti z otěhotnění – a to jak osobně, společensky i kolektivně.

Intenzivně v takovém kontrastu vyznívá společná ženská zkušenost s nelegálním potratem – s ženami, které interrupce provádí i těmi, které jej podstoupily. Jakoby v patriarchátu byla protizbraní solidarita. Text od Ernaux byl vydán v roce 2000 a už dnes se podobné zákazy a ‚násilí páchané na ženách‘ vrací. Polsko a jejich téměř úplný zákaz potratů, zrušení zákonu Roe vs. Wade v USA, snahy o zakazující zákon podat na Slovensku, pronikání prolife do státních struktur v Česku. Fundamentalisté se zpravidla ohánějí právem dítěte na život jakoby samotná žena takového práva pozbývala. Text Události provází bezčasí, vždy se totiž můžeme vrátit v právech o sto let zpět kvůli uplatňování moci a nadvládě nad někým jiným.

Mladík a Událost

Název: Mladík / Událost
Autor: Annie Ernaux
Překlad: Tomáš Havel
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran: 104

https://www.hostbrno.cz/mladik-udalost/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Zelníčková: Arakaini pokračují ve svém Tour a opět si sebou vzali Anacreon

Anacreon turné Zelnickova perexBýt stálicí na hudební scéně pětatřicet let, to už něco znamená. Kapela Arakain takovou stálicí bezesporu je. U příležitosti tohoto výročí chystá koncertní turné po republice. Kluci chystají celkem třicet k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

ZVÍŘATA SLAVÍ 20 let

zvi 200Občanské družení „Svoboda zvířat“, jako nejstarší instituce působící v České republice, začínající ve formě sítě aktivistů, ochraňuje práva zvířat již 20 let. Záměrně den jejich oslav připadl na Mezinárodní den zvířat – 4.říjn...


Literatura

Vydejme se s Brontíkem do středověku

Brontik perNakladatelství Albatros přináší třetí díl oblíbené dětské pohádky o Brontíkovi, malém dinosauřím kamarádovi, kterého dvojčata Týna s Tobíkem objevila zmrzlého v jedné opuštěné jeskyni. Brontík je díky překladači zvířecí řeči, který má ukrytý v zub...

Divadlo

Rukojmí bez rizika

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo ...

Film

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...