Otevřená zpověď Jany Nagyové

Otevřená zpověď Jany Nagyové

Tisk

necas 200Nakladatelství Epocha prostřednictvím Josefa Hympla přináší zpověď Jany Nečasové (dříve Nagyové), která čtenáře provádí celým jejím životem. Jde o příběh o pravdě, ctižádosti, realitě všedních dní a také politice, takže se můžete dozvědět něco o tom, jak to v naší republice chodí.

 

 

Kniha nese název Nečas Jany Nagyové a má podtitul Otevřená zpověď o poměru s premiérem, aféře Nagygate a o vazbě. Je členěna na kapitoly, které jsou koncipovány tak, že čtenáře nejprve uvedou do situace, popíší obecně známou realitu a následuje rozhovor autora knihy s Janou Nečasovou. Tento styl je velmi praktický, protože čtenář tak ví, o co jde a dále se jen dozvídá nepřekroucenou pravdu a má tak možnost porovnávání.

Kniha by zřejmě nevznikla nebýt kauzy Nagygate, která vypukla v červnu roku 2013. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasáhl na několik politiků a úředníků kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.  Kromě Jany Nagyové zatkli policisté poslance Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a dále Ondreje Páleníka, Romana Bočka, Milana Kovandu a Lubomíra Poula. S kauzou spojení dva podnikatelé, Ivo Rittig a Roman Janoušek. Případ není stále uzavřen, a proto sama Nečasová v závěru knihy připouští další díl knihy, kde by měla možnost říci mnohem více.

Ačkoliv jde o zpověď, podle mého názoru se v knize nenachází žádné překvapivé odhalení, které by člověka posadilo na zadek. Překvapivé a nepříliš pozitivní čtení je o tom, jak to opravdu chodí na různých úřadech nebo v zákulisí politiky, ale všechno je to jen o lidech. Ani novináři nejsou nijak pochváleni, ale to je pochopitelné. Při popisu razie a jednání policistů je člověku až zle.

necas

Je pozitivní, že čtenáři jsou předkládána fakta a nejsou mu vnucovány nějaké názory nebo přesvědčení, aby Janu Nečasovou adoroval nebo se přidával se na její stranu. I když tedy není jasné, jak vše přesně bylo (nikde není napsané „ano, jsem vinna“), musí každý člověk uznat, že to neměla vždy lehké. V knize se ukazuje jako bojovnice, která si šla za svým, musela tvrdě pracovat a bít se za své a také jako matkou, jež pro děti chce to nejlepší, chce je chránit a má o ně starost.

Respekt si zaslouží autor knihy novinář Josef Hympl. Ten musel strávit spousty času nastudováním mnoha informací ze života Jany Nečasové a také z oblasti politiky. Projevil talent svým pokládáním otázek a také musel mít velkou trpělivost a projevovat míru sebekritiky, když se zrovna zeptal na něco, co nebyla přímo pravda.

Nečas Jany Nagyové je čtivou knihou, obsahuje zajímavé informace o jednom životním příběhu, ale to je tak vše. Chybí zde nějaká přidaná hodnota, která by čtenáře donutila přečíst si ji ještě jednou.

Josef Hympl se narodil v roce 1974, vystudoval chemickou průmyslovku a později Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. Začínal v metropolitní příloze MFDnes, prošel redakcemi různých deníků a poté zakotvil v časopisu Týden. Jeho zaměřením je politika a momentálně píše do týdeníku Téma.

Název: Nečas Jany Nagyové
Autor: Josef Hympl
Žánr: otevřená zpověď
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2014
Počet stran: 144 plus obrazová příloha
Hodnocení: 65 %

( 0 hlasů )

www.epocha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Knižní festival Ostrava 2024 zve na bohatý program na třech scénách a nejzajímavější novinky autorů a nakladatelů z celé republiky

knizni festival 200Tváří letošního, již 5. ročníku je koreanistka a spisovatelka NINA ŠPITÁLNÍKOVÁ. Společně S TEREZOU KOSTKOVOU odstartují program slavnostním zahájením v živém vysílání pořadu Blízká setkání.

...

Literatura

Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

mise-hygge 200Knihy o hygge, lagomu nebo lykke, tedy o skandinávském přístupu k životu jsou u nás velmi oblíbené. Po nejrůznějších příručkách se začaly objevovat i romány a jedním z nich je i Mise Hygge.

 

...

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...