Která herečka je nově zapsána v knize rekordů?

Která herečka je nově zapsána v knize rekordů?

Tisk

Simca200Rekord nese název - Divadelní herečka hrající průběžně během jediného roku největší počet hlavních rolí.



Simona Stašová, jedna z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších hereček u nás má na svém kontě jedno velké prvenství, které nemá obdoby u nás, ale při hledání podkladů k rekordu, snad ani ve světě.

Simona Stašová v průběhu jediného roku (2022) odehrála na různých scénách po celé republice hlavní role v 9 různých divadelních představeních, přičemž v době registrace rekordu zkouší hru další, která bude na repertoáru od prosince 2022 a rekordmanka v ní ztvární rovněž hlavní roli Marc-Gilbert Sauvajon: Třináct u stolu (Divadlo Lucie Bílé).

Simca1

Simoně Stašové bylo ve zmíněné divadelní sezóně 67 let a hlavní role ztvárňovala v těchto hrách, odehraných např. na níže uvedených scénách:

  • Tennessee Williams: Skleněný zvěřinec – KC Zahrada (Praha 4)
  • Rodolfo Sonego, Alberto Sordi, Renato Giordano: Vím, že víš, že vím – divadlo ABC
  • Neil Simon: Poslední ze žhavých milenců – Letní scéna Ungelt
  • Eduardo De Filippo: Filumena Marturano – Letní scéna Ungelt
  • Ernest Thompson: Na zlatém jezeře – divadlo ABC
  • Neil Simon: Vězeň na druhé Avenue – Letní scéna Ungelt
  • William Shakespeare: Veselé paničky Windsorské – Praha (Letní shakespearovské slavnosti)
  • Willy Russell: Shirley Valentine – divadlo ABC
  • Neil Simon: Drobečky z perníku – Letní scéna Harfa.

Zajímavostí také je, že v listopadu 2022 hraje z 9 rolí hned 8 a devátou zkouší.

Počin byl do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, spravující Muzeum rekordů Pelhřimov, zaevidován 23. listopadu 2022 v rámci tiskové konference pořádané v Divadle Lucie Bílé u příležitosti uvedení hry Třináct u stolu. Předání Certifikátu bylo velkým překvapením nejen pro Simonu Stašovou, ale všechny další herce z komedie Třináct u stolu.

„S panem Miroslavem Markem jsme celou dobu o rekordu mlčeli a chtěli jsme Simoně udělat radost. Dle jejich slov se tak stalo. Byla překvapená, dojatá. Simona je úžasný člověk a skvělá herečka. Obdivuji její paměť,“ řekl s úsměvem Petr Mráček, který agenturu Dobrý den oslovil.

Simca3

Zdroj foto: Lukáš Krajčo


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kultura ožije na Dyzajnu

DM 200Podzimní Dyzajn market se bude konat 3. a 4. října na Výstavišti Praha v Holešovicích. Představí přes 180 lokálních tvůrců a dyzajnérů, kteří své produkty nejen navrhují, ale povětšinou i vyrábějí. Organizátoři kladou důraz na to, aby vše, co je na akci pre...


Literatura

Prdlé pohádky moc moudrosti nepobraly

prdlepohadky perexNemůžu s nadšením říct, že se mi něco líbí, když vlastně vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Ani v nejmenším se nechci dotknout autorů, i když se to asi právě děje. Vím, že si dali práci, aby ty příběhy vymysleli, stálo je to spoustu...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Abraham Lincoln – Lovec upírů: dřevené kolíky, česnek a jde se likvidovat

Na počátku byla kniha, alespoň co se týče tohoto filmu. Napsal ji americký spisovatel Seth Grahame-Smith, který se dostal do povědomí již předcházejícím dílem Pýcha a předsudek a Zombíci. Nyní, na základě jeho předlohy, přichází do...