Ruka noci podaná: Základy rodinné a krizové připravenosti

Ruka noci podaná: Základy rodinné a krizové připravenosti

Tisk

big ruka-noci-podana-zaklady-rodinne-a--jPP-391257 (2)

Nakladatelství Dokořán vydalo velmi užitečnou publikaci, která vás může skvěle připravit na blackout, živelné pohromy či válku. Může vás připravit na krizi, která ale nemusí vůbec přijít. Knížka je tu však především pro klid vaší duše. Pokud nepatříte mezi zkušené preppery a survivalisty, tak se vám informace uvedené v knize opravdu budou hodit. Protože kdo je připraven, není překvapen! Co všechno tedy v nadité publikaci plné doprovodných obrázků najdete?

Autory knihy Ruka noci podaná jsou: známý geolog a popularizátor vědy Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor, Josef Juránek, Lukáš Heinz a Petr Horký. Společně připravili návod, jak přežít v případě, že nastane nějaká neočekávaná událost, blackout či sociální bouře. Kniha je velmi cennou prepperskou příručkou, která sděluje všechno potřebné k tomu, abyste věděli co a jak v případě krize. Vysvětluje jaké krize mohou nastat a jak se nejlépe připravit. Je v ní spousta zajímavé psychologie a příkladů ze života. První část je teoretická a psychologická, kde si přečtěte spoustu informací z nejrůznějších oblastí, o nichž jste třeba nevěděli. Další kapitoly nabízejí ryze praktické informace s doprovodnými obrázky, například také vše o uchovávání potravin s jednoduchými recepty, jaké nejnutnější věci je potřeba mít u sebe, jak zajistit obydlí nebo vybudovat krizové obydlí, jak zajistit bezpečnost, jak rozdělat oheň, vyrobit si osvětlení a tak dále. V závěru knihy nechybí slovníček pojmů a zkratek, odkazy na výrobce a seznam doporučené literatury pro zájemce.

Tuto knihu určitě považuji za velmi důležitou, obsáhlou a skvěle připravenou! A neměla by chybět ve vaší knihovně... 

Anotace knihy:

Když cítíme obavy a zaženeme je, tak se vrátí v méně nápadné podobě, ale silnější. Pokud se začneme na krizi připravovat, kupodivu pocítíme ulehčení. Tato kniha je o rodinné přípravě na krizi, která možná nikdy nenastane. První část textu pojednává o to, jakou povahu mají ti lidé, kteří krize přežívají, a jak při tom jednají. Druhá část se týká těch úplně nejpraktičtějších návodů, jak dezinfikovat vodu, jaký filtr si koupit, jak skladovat potraviny či vytvořit v domě postiženém výpadkem sítě teplou místnost. Rozeznáváme přitom čtyři typy rychlých krizí - neočekávanou událost, blackout, epidemii a sociální bouře - a jednu situaci pomalé krize, jakou je rozpad a chudnutí společnosti. Při psaní této několik let připravované publikace, se sešel vědec, který se roky zabývá krizovými trendy, inženýr, který už v 80. letech v Rakousku navštěvoval kurzy přežití a setkání alternativních praktiků, policista s mnohaletou službou v ulicích, polárník schopný přejít pěšky napříč Grónskem a člen krizového štábu, který se nejenom účastnil povodní, ale hlavně plánoval a vedl tým Blackout. Podobná publikace zaměřená na obyčejného člověka a běžnou rodinu u nás nikdy nevyšla.

O autorech:

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře,religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí "za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie". V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že "svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí". Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

Josef Juránek (* 1961) se jako záchranář a krizový manažer osobně účastnil povodní v roce 1997, 2002 a 2013. V oblasti krizového řízení od roku 1996 měl na starosti budování operačních středisek tísňového volání záchranných složek, poté v letech 2000-2013 pracoval jako náměstek ředitele a později u Správy služeb hlavního města Prahy, která má mimo jiné na starosti i výstavbu a údržbu protipovodňové ochrany HMP. V letech 2013-2015 působil jako ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení Magistrátu HMP. Po výměně primátora pracuje u soukromé firmy Inset, která se kromě jiného zabývá monitorováním sesuvných území, geofyzikálním průzkumem povodňových škod (georadar) či inženýrsko-geologickými otázkami spjatými s budováním hlubokého úložiště.

Ferdinand Šmikmátor (* 1954) absolvoval v roce 1982 Vysoké učení technické v Brně, Fakultu strojní. Po několika pokusech v zaměstnáních v podmínkách pozdního reálného socialismu odešel v roce 1988 do emigrace v Rakousku. Zde působil mimo jiné jako šéfkonstruktér firmy, v oblasti vodních armatur. V roce 2006 se vrátil z rakouského exilu a žije trvale v Bystřici nad Pernštejnem. Své poznatky ze života v Rakousku zhodnotil v příspěvcích pro časopis Regenerace a knize Esoterická Vídeň (Eminent 2011). Trampská, vodácká, speleologická a cestovatelská praxe mu poskytla potřebnou základní průpravu pro hledání nekonvenčních cest životního stylu. V současnosti se věnuje publikační a překladatelské činnosti a zabývá se teoreticky i prakticky různými aspekty alternativních možností řešení situací běžného života v nestandardních situacích.

Lukáš Heinz je policista, který už dvacet let pracuje přímo na ulici. Testuje vybavení - baterky, nože, vysílačky i další hračky dospělých mužů a občas chodí přednášet dětem na základní školy o problematických stránkách života.

Petr Horký je polárník a dokumentarista.

big ruka-noci-podana-zaklady-rodinne-a--jPP-391257

Název knihy: Ruka noci podaná
Autoři: kolektiv autorů
Nakladatelství: Dokořán
Rok vydání: 2022
Počet stran: 408
Hodnocení: 100 %

https://www.dokoran.cz/index.php?Ruka_noci_podana&


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Para headlinerom na bratislavskom majálese

para sk perexTohtoročný majáles je opäť zameraný najmä na hudobnú scénu, aj keď ponúka divadelný zážitok a množstvo diskusií. Prvý deň majálesu pripadol na štvrtok a predstavili sa na ňom nové skupiny ako Archívny chlapec, ...

Z archivu...


Literatura

Petra Davidová: Kitchen & the City

kitchen and the city1Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve ...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...