Petra Davidová: Kitchen & the City

Petra Davidová: Kitchen & the City

Tisk

kitchen and the city1Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve věku, kdy vám děti odejdou z domova – a tedy máte na vaření, především však na to, které máte sama ráda, horu času. Je o tom, jak procestovat svět od Asie zpátky do Čech, a o umění vytvořit kuchařku takovou, kde si recept na krevetu na pomelovém plátku může v klidu sedět vedle klasické české kopračky. Kde jednu bábovku ovoníte levandulí a do další dáte červenou řepu, načež vám vznikne něco ve stylu klasických rudosametových hebkých dezertů. Kde si lívance hoví vedle makronek a nikoho to nepohorší. Naopak.

 

S touto kuchařkou jsem získala pocit, že lidstvo jako takové může snadno spojovat láska k jídlu, je-li opravdu čistá, vášnivá a vychází-li z kvalitních surovin. Že je lepší jedna miska s něčím malým, ale neskutečně dobrým než vatový rohlík s napodobeninou pomazánky. Že jsem ráda, že takovéto kuchařky vznikají, protože odklánějí čtenáře od toho vleklého „za malý peníz hodně muziky“, přičemž tu muziku si pak nosíme ve formě kil navíc a platíme za ni u lékaře nemalý peníz.

A že je pěstován ten cit k surovinám, které se v rukou hřejí ještě nezpracované, ale v hlavě je ještě větší horko z toho, jak vymýšlíte, co s nimi uděláte. Jak se člověk těší na dobrou omáčku, dobrou polévku. Dokáže to zpříjemnit půl dne! Oč lepší je něco takového než rychlé zhltnutí kdovíjakého jídla! A když si pak doma troufnete udělat i opravdovou asijskou rychlou polévku, tak o dobrodružství v kuchyni nebude nouze.

Ostatně ve mně tato kniha zažehla hned několik věru hříšných chutí:

- Okusit telecí svíčkovou
- Nebát se a zkusit poprvé syrového tuňáka ve formě tataráku
- Konečně ochutnat kombinaci kozího sýra a melounu!
- Víckrát si do jídelníčku zařadit místo bramborové kaše hráškové pyré!
- Vyhrát si s kuřecími křídly a různými marinádami
- Odvážit se zkusit domácí makronky!

No a mohla bych pokračovat. Je to čtivo velmi inspirativní, ve kterém máte hladivý pocit pohody, odvahy, chutí a vůní a stálý pocit, že s vámi je autorka, žena, která k vaření našla tu správnou cestu. A že byste ji chtěli mít doma za zády, až… no třeba až zkusíte poprvé ty makronky. Věřím, že by mi povyprávěla mnohem víc, než jen jak to chodí v makronkovém ráji, ale že společných témat bychom měli přehršel!


Ukázka, kterak autorka uvádí levandulovou bábovku:

„Recept na tuto skvělou bábovku, který je původem od šéfkuchaře Pierra Hermého, jsem objevila na profillu své instagramové kamarádky Míšy. Původně se tedy jednalo o velikonočního beránka s citronovou kůrou, tu jsem ale kvůli nepříliš velkému nadšení své rodiny zaměnila za extrakt z levandule, a protože mi přijde morbidní porcovat beránka, zvolila jsem elegantní bábovkovou formu. Výsledek byl fantastický! Díky Míšo! Díky Pierre!“

kitchen and the city1

Zdroj foto: Grada


Název: Kitchen & the City
Autor: Petra Davidová
Žánr: Kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2017
Počet stran: 223
Hodnocení: 99 %            
Odkaz na web: Grada , kitchenandthecity


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jaká je má sestra?

Sestry 200Román Sestry (v anglickém originálu Sisterland) americké autorky Curtis Sittenfeldové je poutavé čtení. Předcházely mu výborné reference, byla jsem proto na něj velmi zvědavá a předem musím říci, že mě rozhodně nezklamal. Psychologická sonda do vzta...


Literatura

HOLKA PRO VŠECHNO – JEN NE KE ČTENÍ

holka pro vsechno200Charlotte Roche

Uf. Mám to za sebou. Už dlouho se mi v polovině knihy nechtělo samotným znechucením přestat číst. Ani nevím, kde bych začala, protože ve stavu obrovského zklamání.

...

Divadlo

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární grotesk...

Film

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrá...