Říkanky a povídačky

Říkanky a povídačky

Tisk

rikanky 4Máme malé dítě a chceme ho něco naučit. Všechny babičky a sousedky bedlivě sledují, co ta naše ratolest už umí. Koukají, jestli má ještě dudlík, jestli udělá „pápá“ nebo co už umí říct. A my, matky prvních dětí, zcela nepřipravené, improvizujeme.

 

Snažíme se postupovat podle očekávání okolí. V půl roce by mělo umět tohle, v roce tamto a v roce a půl…COŽE? Ještě má pleny? No tak to je strašné! To je matka líná flundra, která hřeší na pohodlí papírových plenek. AHA, docela hezky mluví…no tak to s tou matkou tak strašné třeba nebude. Vypadá to, že se mu hodně věnuje… 

Asi to tak nebude. Ani v jednom z příkladů. Ale fakt je, že se jistě dají komunikační schopnosti potomka podpořit, pokud má samo snahu mluvit. O metodách rozvoje řeči se tady nebudu rozepisovat. Nejsem odborník na logopedii ani dětskou psychologii, ale docela se vyznám v knížkách. Doposud jsem se zajímala hlavně o beletrii a populárně naučnou literaturu pro dospělé, ale teď jsem si vzala za úkol udělat průzkum mezi dětskými knihami. Postupně se s vámi budu dělit o své poznatky. 

Dnes chci napsat o knížkách říkanek a básniček. Velmi mě překvapilo, kolik jich český trh nabízí. Kolik různých nakladatelství, autorů a ilustrátorů se jim věnuje.  Z velmi povedených vybírám čtyři tituly. „Jan Vodňanský dětem“, ilustrace Ladislava Pechová, „Nejmilejší české říkanky“, ilustrace Ladislava Pechová, „Dědovy říkanky Zvířátka“ od Michala Krause a s ilustracemi Josefa Quise a v neposlední řadě „Velká kniha pohádek“ od Marie Kubátové s překrásnými ilustracemi mé oblíbené Heleny Zmatlíkové. Poslední jmenovaná vlastně není knihou říkanek, ale zařadila jsem ji do výběru, protože, byť se jedná o pohádky, hodně říkanek obsahuje.

„Velká kniha pohádek“ - o nádherných ilustracích jsem se již zmínila, ale hlavně mě okouzlily pohádky samotné. Jsou moc milé, a jak by se dnes moderně řeklo „baby friendly“. V neposlední řadě je podstatné, že mají velká písmena, která jsou nezbytná nejen, když se dítko později učí samo číst, ale je to i výhodné pro unavené rodiče, kteří předčítají večer při tlumeném osvětlení dětem před spaním. 

rikanky 2

„Dědovy říkanky“ si mě získaly hlavně proto, že jsou celé o zvířátkách. Musím se zde podělit o motto knížky, které se mi moc zalíbilo. 

Často se všem dětem snívá, 
zvířátka že mají živá. 
Někdo by chtěl štěňátko, 
jiný zase koťátko. 

Hraček mají plný byt,
hračka ale nemá cit. 
Lásku nedá plyšáček,
ale živý čumáček. 

Mnoho jich je kolem nás,
doma, venku, v ZOO zas. 
Teď si přečti říkanky, 
v názvu hledej hádanky. 

rikanky 3

„Nejmilejší české říkanky“ jsou tenkým souborem známých českých říkanek. Vždyť kdo by neznal „Halí, belí“, „Šla Nanynka do zelí“ nebo třeba „Pekař peče housky“. Ta mi udělala velikou radost, protože mi oživila vzpomínky na mé dětství a osvěžila paměť na básničky, byť notoricky známé, časem zapomenuté. 

rikanky 4

„Jan Vodňanský dětem“ bylo pro mě trochu překvapení. Nakonec jsem se rozhodla, že milé. Zde už se jedná spíše o „básně“ pro děti. Jsou roztomilé a laskavé, ale některé poněkud náročnější ve srovnání s předchozími knihami. Ani ilustrace Ladislavy Pechové nejsou prvoplánově líbivé a za každou cenu roztomilé. Z toho důvodu bych tuto knihu pořídila až trochu většímu dítěti, které už umí dobře mluvit a je schopno upřít pozornost na trošku delší dobu. 

rikanky 1

Každopádně mě opět tyto knihy utvrdily v tom, že máme skvělé autory a ilustrátory. A také v tom, že moje dcera nebude mít nouzi o kvalitní čtivo. 

„Dědovy říkanky“, „Nejmilejší české říkanky“, „Jan Vodňanský dětem“ , „Velká kniha pohádek“

Vydáno: 2013 
Vydalo nakladatelství: Fragment 
Hodnocení: 95%
Zdroj: www.bux.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Stali jsme se městem a nakopali p*del Lovecraftovi

 files e 4688 stali-jsme-se-mestemV nakladatelství Host vyšla městská fantasy Stali jsme se městem od úspěšné afroamerické spisovatelky N. K. Jemisinové. Od ní již v překladu vyšla především oceňovaná trilogie Zlomená země (Host 2018, 20...


Literatura

Bohyně odplaty: pátrání po bandě sériových vrahů ve starověkém Římě

bohyne odplaty 200Všem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona a jeho trochu svérázné příbuzenstvo, přináší nakladatelství BB/art jeho dvacátý příběh, nazvaný Bohyn...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

hotel transylvanieMotto: „Jedním z nejtěžších úkolů pro rodiče je nechat děti žít vlastním životem. Nemůžete je navždy ochraňovat před světem, musíte zkrátka věřit, že se o sebe dokáží postarat. Ukazuje se, že dokonce i Drákula se domnívá, že ...