Alberto Vojtěch Frič: Fotografie aneb jak Frič poznával indiány

Alberto Vojtěch Frič: Fotografie aneb jak Frič poznával indiány

Tisk

alberto vojtech fricUměleckoprůmyslové muzeum připravilo unikátní výstavu fotografií Alberto Vojtěcha Friče, kterého všichni jistě známe jako cestovatele po jižní Americe, vědce a spisovatele. Kurátor výstavy Jan Mlčoch na vernisáž pozval manželku vnuka A. V. Friče.



Fričovi by bylo 130 let (1882-1944)

Komorní výstava je první samostatnou přehlídkou autorových fotografií v dochovaných autorských originálech a koná se ke 130. výročí jeho narození. Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze ji připravilo ve spolupráci s Yvonnou a Pavlem Fričovými a občanským sdružením Checomacoco. Výstava se koná na Pražském hradě v Galerii Josefa Sudka, kde Josef Sudek sám bydlel v letech 1959 – 1976. V prostoru o dvou desítkách metrů čtverečních můžeme zhlédnout Fričovy fotografie z počátku 19. století, zejména ty, které vznikly při jeho cestách po jižní Americe. Fričovy snímky většinou zařazujeme do kategorie etnografická a místopisná fotografie, tedy do vědeckého dokumentu. Oproti exaktnosti některých badatelů, kteří indiány měřili a „katalogizovali“, měl A. V. Frič mnohem originálnější přístup. Karaí Pukú (Dlouhý lovec), jak byl Frič nazýván, se ve fotografii neubránil – podobně jako ve svých textech – silnému citovému zaujetí a osobní interpretaci života indiánů.

alberto vojtech fric

Autoportrét s tělem pomalovaným ornamenty Kaďuvejů, Mato Grosso do Sul, Brazílie, cca 1907

Z jeho cestovatelského života

Frič se narodil ve slavné pražské advokátské rodině. Už v jinošském věku se stal zaníceným biologem-kaktusářem, v letech 1901 až 1929 pak sedmkrát navštívil Jižní Ameriku, kde se věnoval studiu a sběru exotických rostlin. Stále větší zájem směřoval také k domorodému obyvatelstvu, jeho jazykům, zvykům a mytologii. Později své zážitky a zkušenosti vtělil do řady článků a publikací – sáhneme po jeho knihách Mezi indiány (1918), Strýček indián (1935), Dlouhý lovec (1935), ale i po populárně-vědeckém zpracování výzkumů Indiáni Jižní Ameriky (1943) nebo po příběhu jeho indiánského přítele Čerwuiše. Frič zachránil také fotografickou pozůstalost svého předchůdce, italského malíře a fotografa Guido Boggianiho.

alberto vojtech fric

Indián z kmene Čamakoko, Gran Chaco, Paraguay, cca 1906

Zvláštní pozornost věnoval nepřístupným a málo obydleným územím v srdci Jižní Ameriky (Mato Grosso do Sul, Gran Chaco), jeho cesty ho zavedly do nejrůznějších koutů Brazílie, Paraguaye, Bolívie, Argentiny a Uruguaye. Klíčová byla jeho druhá jihoamerická cesta (1905) mířící do srdce kontinentu – zkoumal tam povodí řeky Paraguay a delší dobu žil u kmene Čamakoko-Iširů. Tam se také zamiloval do indiánské dívky Lorai (Černá kachna), matky jeho později narozené dcery Herminy Ferreira Fric (viz aktivity dnešního občanského sdružení Checomacoco). Sdílel s indiány jejich životní styl, studoval domorodé jazyky (sestavil 36 slovníků), každodenní i sváteční život a shromažďoval unikátní doklady jejich hmotné kultury. Z cest posílal do Prahy bedny s etnografickým a archeologickým materiálem i negativy. Na cestách strávil dohromady téměř deset let, spolupracoval s předními amerikanistickými botanickými pracovišti světa, publikoval v odborných i populárních časopisech Evropy i Ameriky.

alberto vojtech fric

Paraguayská venkovanka se zrcátkem, cca 1909, kyanotypie

Kaktusy, kaktusy…

Kurátor výstavy Jan Mlčoch na vernisáž pozval manželku vnuka A. V. Friče, a tak jsme se dozvěděli, že se A. V. Frič ve 30. letech 20. století, kdy měl být v Americe vyslancem, nepohodl s Edvardem Benešem a vrátil se do Prahy. A na zeď svého domku napsal svůj názor: „Beneš je lhář.“ Později, v období druhé světové války, se tak věnoval zejména pěstování a kultivaci kaktusů ve sklenících košířské vily Božínka, botanickým experimentům a knižní produkci. Zemřel roku 1944 na tetanovou infekci.

alberto vojtech fric

Portrét otce v botanické laboratoři, cca 1943

18. října 2012 - 6. ledna 2013
Galerie Josefa Sudka - Praha

Galerie Josefa Sudka
Úvoz 24
110 00 Praha 1
otevřeno: středa - neděle: 11:00 - 17:00 hodin
vstupné 10 Kč
www.upm.cz

Zdroj foto: ©UPM


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i ně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Prahu ovládly výstavy architektury
ImageMinulý týden hned dvě pražské galerie zahájily výstavy týkající se architektury bydlení budoucnosti. Neotřelé, originální a především poučné exhibice jsou k vidění v Galerii Jaroslava Fragnera a v ...

Literatura

Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

leichenberg 200V březnu jsem si v nakladatelství Epocha vyhlédla nejnovější knihu Oskara Fuchse s názvem Leichenberg. Jeho třetí kniha nese všechny rysy z předešlých příběhů, ale přidává i další – poněkud nečekané - prvky.

Divadlo

Rozprostřeno: recept na život

altV experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...

Film

Americký sniper: Nejúspěšnější film kariéry Clinta Eastwooda vychází na DVD

sniper 200Dožít se více než osmdesáti let je samo o sobě umění. Představte si ale, že byste v té době byli ještě aktivní a místo sezení doma a krmení ptáčků na lavičce byste pracovali a zdolávali nové výzvy. Přesně to dělá žijící hollywoodská legenda Clint Ea...