Nová knížka Marie Kšajtové o panence, co přináší radost

Nová knížka Marie Kšajtové o panence, co přináší radost

Tisk

panenka-a-autaci 200Panenka Blaženka umí kouzlit. Ráda dělá radost malým i velkým a má neskutečné nápady. Nejprve žila v Jabloňové ulici u Barunky Jahodové. Spolu si hrály a spolu chodily do obchodu, ve kterém ovoce a zeleninu prodávala kulatá paní Hrušková. V té voňavé ulici bydleli lidé s ovocnými a zeleninovými jmény – třeba pan Švestka nebo paní Mrkvičková. A k tomu ještě nové zboží přivážel bodrý pan Jablonka, který měl vždycky dobrou náladu. Jednoho dne byl ale mrzutý, proto mu Barunka půjčila Blaženku pro potěšení. Tak se z panenky stal „auťák“. Ne nemyslím vozidlo osobní či nákladní – takhle se také říká panáčkům a panenkám, které cestují s řidiči světem a dávají na ně pozor. Jsou různí, některým se cestování líbí, jiným méně. Většinou sedí za sklem vepředu, ale mohou sedávat i vzadu. Vozí se, rozhlížejí se po okolí a sem tam svému šoférovi poradí co a jak.

Panenka Blaženka brzy zapadla do téhle rodiny „štísek“ a hlavně, rozveselila smutného pana řidiče Jablonku, a pak i spoustu nových kamarádů. V novince Marie Kšajtové, která byla jako autorka letos pilná, už v srpnu vydala knížku pro děti od osmi let Dina a tajemství starých tenisek (JaS nakladatelství, 2012), najdeme deset veselých příhod panenky Blaženky. Jak je u ní zvykem, všechny se mohly skutečně stát, všechny jsou postavené na reálném základě – jen se tu a tam trošku čaruje. Ale když se zapojí špetka fantazie a přimhouří se oči… proč by nemohli vyběhnout koně z pod kapoty automobilu?

Marie Kšajtová dobře zná dětský svět. Její příběhy jsou plné humoru, veselé nadsázky, dospělí v nich rozprávějí s dětmi jako rovný s rovným – hlavně si všichni vzájemně pomáhají. Jsou to typicky rodinné knížky, které baví děti i jejich předčitatele. Jednoduché, dobře srozumitelné věty, krátké příhody (tak akorát na přečtení před spaním), notná dávka humoru s malým poučením. A knížka Panenka a auťáci se z této řady nevymyká. Při čtení si rodiče určitě vybaví vlastní dětství, takže po příhodách Blaženky se jistě rozproudí debata, jak to bylo když… A k ní jisto jistě přispějí hravé ilustrace Evy Šedivé, které velmi pěkně doplňují vtipný text.

Příběhy veselé panenky a jejích kamarádů považuji za velmi příjemné čtení k předčítání a je velmi vhodné pro společnou četbu v druhých či třetích třídách.

panenka-a-autaci ukazka m

Marie Kšajtová

(* 1937)
Jako absolventka Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy pracovala v několika časopisech, naposledy ve čtvrtletníku Umění a řemesla. Víc jak tři desítky let byla dramaturgyní večerníčků v České televizi, kde spolupracovala na mnoha animovaných seriálech, například Káťa a Škubánek, Příběhy včelích medvídků, Jája a Pája, Matylda, Z deníku žáka třetí B (hlavní cena za animovaný film na festivalu ve Zlíně) a mnoha dalších. Napsala scénáře k deseti seriálům podle literárních předloh (například: Kubula a Kuba Kubikula, Bubáci a hastrmani, O skřítku Racochejlovi a jiné) i na vlastní náměty. Připravovala dočasně i jiné pořady jako byly Rozmarýnek a Hřiště. V letošním roce napsala pro rozhlas pohádky Zuzanka a Knoflík. V současné době píše komiks pro časopis Báječná školka a pohádkové příběhy pro různá nakladatelství. Z knih pro děti uveďme alespoň: Dina a tajemství starých tenisek (2012), Matýsek a Majdalenka (2011), Princezna z Kloboukových hor (2010), Od Andulky po žížalu (1994 a 2009), Zápisník Norberta Borovičky (2001; získal Cenu učitelů v anketě SUK – Čteme všichni), Ze života rodiny Horáčkovy (1995 a 2004) nebo V lednici je medvěd (1996).

panenka-a-autaci

Panenka a auťáci
Autor: Marie Kšajtová
Ilustrace: Eva Šedivá
Vydáno: 2012
Stran: 68
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Albatros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Postupte v angličtině na vyšší úroveň!

PE perexKniha Practise Your English. Tematická slovní zásoba je další v řadě učebnic, která nabízí prohloubení znalostí tentokrát pokročilejším studentům anglického jazyka, kteří bez problémů používají základní gramatiku a zvládají běžná konver...


Literatura

Pro nás těžce představitelná čínská realita

dokonaly policejni stat200V nakladatelství Universum (Euromedia Group) vyšla kniha Dokonalý policejní stát s podtitulem Čínská digitální totalita a Výprava do děsivé budoucnosti, kde jsou lidé pod neustálým dohledem.

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Mamma Mia! Pokračování letního hitu je konečně tady

mamma-mia 1Muzikál Mamma Mia! si před deseti lety získal srdce diváků po celém světě a ti od té doby doufali, že se dočkají pokračování osudů bláznivé Donny a jejich blízkých. Jejich čekání je konečně u konce – a mohou se těšit hned na dva příběhy!