Dokonalá detektivka: Dokonalá kořist

Dokonalá detektivka: Dokonalá kořist

Tisk

Dokonala Korist 200V říjnu vyšel v nakladatelství Plus drsný detektivní příběh Dokonalá kořist britské autorky Helen Fieldsové. Jde o druhý díl série Inspektor Luc Callanach, která nám představí dvojici vyšetřovatelů – krasavce Luca Callanacha a jeho pomocnici, svéhlavou Avu Turnerovou. Dokáže autorka pokračovat na vysoké úrovni vypravování, kterou stanovila v úvodním díle této knižní série?

 

Helen Fieldsová třináct let pracovala jako právnička, poté si s manželem založili filmovou produkční společnost, kde se uplatnila jako scenáristka i producentka. Vlastním nákladem si vydala první dvě fantasy knihy, ale do světa velké literatury pronikla právě se sérií Inspektor Luc Callanach, která už čítá čtyři díly. Fieldsová žije s rodinou v Hamsphiru, má ráda divadlo, filmy, karate a létání ve větrném tunelu.

Helen Fieldsová je geniální. Četla jsem obě její knihy a stále jsme nadšená a mám pocit, že lepší detektivní příběhy a styl vypravování neexistuje. Autorka dokázala nenásilně navázat na předešlý díl. Luc se v Edinburghu zabydlel, pracuje zde už devět měsíců a s komisařkou Avou si rozumějí jak profesně, tak lidsky. Svému vyšetřovacímu týmu, zejména pak konstáblům Trippovi a Salterové věří a ví, že když jim zadá úkol, tak ho splní.

Aby však všechno nebylo jen růžové a pozitivní, nad Edinburghem se stahují mračna strachu. Přímo v davu lidí na vyhlášeném festivalu je brutálně zavražděn mladý muž. Nikdo si však pachatele nevšiml. Co víc, zanedlouho se objevuje druhá mrtvola – tentokráte však ne zavražděná precizně, nýbrž rozšmalcovaná na padrť. Veřejnost je ve střehu. Podaří se policii rychle vypátrat pachatele, nebo se dočkáme další oběti?

S velkou dychtivostí jsem čekala na další román Fieldsové. Zaujal mě drsný a svérázný Edinburg, který chovám v lásce. A co víc, má pozornost je upřena na hlavní dvojici vyšetřovatelů. Oba mají nějaké zatížení z minulosti, trápení, prostě něco, co jim nedá spát. Přesto žijí prací a i za cenu vlastní úhony chtějí dosáhnout spravedlnosti. Nejen jasně nastavený morální kompas a smysl pro spravedlnost z nich dělá sympatické protagonisty.

Co se týká samotných případů. Tak jsem si říkala, že vše, co je na tomto světě zlé, odporné a bizarní, vyplýtvala již v prvním díle. Jak krutě jsem se mýlila! Mohu se jen dohadovat, kam nás zavede v následujícím díle s pochmurným názvem Dokonalá smrt. V této knize se mimo jiné zkoumá tenká hranice mezi dobrem a zlem a někdy je opravdu těžké poznat, kde jedna končí a druhá začíná. Líbí se mi, že se autorka nebojí ani takového filozofování. Stejně tak oceňuji všechny technické náležitosti, co si musela nastudovat, aby znalosti dark webu působily reálně.

Hned zkraje jsme čekala, že se autorka vrátí k odzkoušenému (a troufám si říct velmi náročnému) formátu minulé knihy, kdy hravě střídala kapitoly z pohledu policie a z pohledu pachatele. Když se tak nestalo, tak jsem si řekla, že o nic nejde a tempo vypravování funguje také. Ovšem tak tomu bylo v první části knihy. V té druhé jsme se dočkali i pohledu pachatele, člověka, který tahá za nitky, a musím říct, že to příběhu dodalo určité kouzlo.

Jméno Helen Fieldsová si dobře zapamatujte, protože když budete hledat kvalitní čtivo na úrovni, tak víte, u koho začít. Pokud vám ovšem nevadí mnohdy brutální případy, které slabší povahy nemusejí lehce rozdýchat. Dokonalá kořist dokázala dokonale navázat na první díl a zároveň nám poskytla vodítko k tomu, co by se mohlo stát v díle následujícím. Vřele doporučuji všem čtenářům detektivek.

Dokonala Korist

Název: Dokonalá kořist
Autor: Helen Fieldsová
Žánr: detektivka
Originální název: Perfect Prey (2018)
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2018, pevná
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/41060576/dokonala-korist/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Robert Rohál mapuje tvorbu českých a slovenských zpěváků i herců

Rohal Hvezdy odvedle 200Dvě publikace - Legendy československé populární hudby (podtitul: 70. a 80. léta) a Hvězdy odvedle (podtitul: a jejich stopy nejen v českém filmu) - mají leccos společného.

 

...

Literatura

O mnohdy netušených aspektech chovu včel

ekologie chovu vcel200O včelách a zacházení s nimi vyšla v průběhu dějin dlouhá řádka publikací. K nejnovějším se řadí kolektivní monografie Ekologie chovu včel, vydaná nakladatelstvím Pavel Mervart. Domácí i zahraniční odborníci (slovenské pří...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Mazel je podle režiséra letní film s prázdninovou atmosférou

mazel 200Prázdninové dobrodružství z letního tábora od Petra Oukropce, autora filmu Modrý tygr. Rodinný film odhalí tajemství našich lesů, kde se skrývají kouzelné bytosti různých tvarů a velikostí. Travní mužíci, létající čarodějnice ostružníková, rodiny ...