Julia Childová - Umění francouzské kuchyně

Julia Childová - Umění francouzské kuchyně

Tisk

umen 200Podtitulem této knihy je „Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně“.

 

Mě tedy zaujalo, že Julia Childová za druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu. Od někoho jejího kalibru bych nečekala kuchařku. A to ještě tak profesionální, podrobnou a objemnou. Ale Cejlon jí byl evidentně osudným, protože zde poznala svého budoucího manžela a odstěhovala se s ním do Paříže. A zde začíná její vášeň k francouzské kuchyni. Poté, co vystudovala věhlasnou kuchařskou školu a učila se u mnoha mistrů tohoto oboru, založila si se svými dvěma přítelkyněmi vlastní kuchařskou školu „U tří gurmánek“. O deset let později už společnými silami vydaly kuchařskou knihu „Umění francouzské kuchyně“. Ta se zanedlouho stala úplným trhákem ve Spojených státech. Z Childové se stala hvězda světového kalibru, měla například svůj televizní pořad „Francouzský šéfkuchař“. Childová byla oceněna mnoha cenami a dostala i státní vyznamenání. Byla to jedna z nejpřednějších představitelek kulinářského umění. V roce 2004 zemřela.

umen 1


To, co já držím v ruce, je výroční čtyřicáté vydání této věhlasné kuchařské knihy. A to už je opravdu co říct. Nedivím se, že je stále žádaná a opakovaně vydávaná. Je to jednoduše úžasné dílo. Ucelené, nabité informacemi a opravdu komplexní. Čtenář, který chce vědět o francouzské kuchyni všechno, to tu najde…

Tato příručka obsahuje celkem pět set dvacet čtyři receptů, které sama Childová osobně prověřila. Ale v této knize nejde jen o recepty. Obsahuje mnoho návodů, základních i pokročilejších, na to, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat maso, zeleninu aj., jak jídlo kombinovat s přílohami, vínem a nápoji všeobecně.

Obrázky nečekejte… v Bibli jich také moc není :)

Nakladatelství Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Hodnocení: 100 %

http://www.jota.cz/pripravujeme-02/umeni-francouzske-kuchyne/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Gleitzman Morris - Kdysi

kdysi200Kdysi jsem seděla v obývacím pokoji, zírala do vypnutého televizoru, v rukách dřímala knihu v šedivém přebalu se smutně sedícím židovským chlapcem v popředí a siluetami nacistů v pozadí a po obličeji se mi kutálely slzy.


Literatura

Zajeďte si i vy Šalinou do stanice touha

salina-do-stanice-touha 200V nakladatelství HOST vyšly nedávno hned dvě brněnské knihy – povídkový Krvavý Bronx a humoristická Šalina do stanice touha. Vydejte se na jízdu spisovatelky Ivy Hadj Moussa i vy.

Divadlo

Švandovo divadlo pořádá Den otevřených dveří: nabídne prohlídky, pátrání po ukradeném předmětu i večerní show před budovou

svandovo divadlo 200Oblíbený Den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost chystá v úterý 8. září pražské Švandovo divadlo. Divadlem a jeho zákulisím provedou zájemce například herečky Bohdana Pavlíková, Natálie Řehořová, Marie Štípková, herec O...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji