Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

Tisk

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

Autorka Karen Le Billonová se přechodně přestěhovala se svým francouzským manželem Filipem a dvěma rozmlsanými dětmi, sedmiletou Sofií a tříletou Claire, z Vancouveru do Bretaně ve Francii. Zde zjistila, že rozdíl mezi jejími a francouzskými dětmi je v oblasti stravovacích zvyklostí nesmírný. Velmi vtipně popisuje tvrdá střetnutí s místní realitou, přiznává různá svá rodičovská pochybení, popisuje průběh pomalého přizpůsobení se francouzským způsobům stolování a stanovení základních pravidel pro svou rodinu a jejich dodržování při návratu domů. 

Shrnutí obsahu knihy je uvedeno hned na první stránce: „Jak jsme se s naší rodinou přestěhovali do Francie, vyléčili nimrání v jídle, zakázali svačinky a objevili 10 jednoduchých pravidel pro výchovu šťastných a zdravých jedlíků.“ Během života ve Francii zjistila její rodina, že se dá zdravě jíst a mít přitom z jídla požitek. Došla k názoru, že jídlo je víc než jen fyzický akt. Měla by to být i společenská událost, při které dítě zažívá potěšení, objevování a pocit pohody. Děti se řídí víc podle našeho příkladu než podle toho, co říkáme. Takže nejdřív bychom si měli vypěstovat kladný vztah ke zdravému jídlu my sami. Děti Karen Le Billonové milují řepu, brokolici, pórek a listový salát, mušle a makrelu, uzeného lososa a sushi, stejně jako párek v rohlíku, pizzu a zmrzlinu. 

Vyprávění má spád, je velmi vtipné a může oslovit ty čtenáře, kteří mají malé děti a chtějí je dobře vychovat, nebo prostě jen rádi cestují a poznávají cizí (i když zdánlivě podobné) kultury a prostředí.

A 10 pravidel, o kterých se zde mluví, se týkají každého z nás:


1. RODIČE, JE TO NA VÁS! Vašim úkolem je vychovat vaše děti ke správnému stravování! 
2. Vyhněte se spojování jídla s emocemi, není to odměna, úplatek atp. 
3. Rodiče určují dobu i složení jídla. DĚTI JEDÍ TO, CO RODIČE. Žádné zvláštní jídlo pro děti! 
4. Rodina má jíst pohromadě u stolu a bez rozptylování. 
5. Jezte různorodé PLODY všech barev.
6. Nemusí ti to CHUTNAT, ale musíš to ZKUSIT! 
7. ŽÁDNÉ SVAČINKY! Mít trocho hlad mezi jídly je OK! 
8. POMALÉ JÍDLO je dobré. Nespěchej při vaření ani při jídle. 
9. Jezte hlavně OPRAVDOVÉ jídlo. Pamlsky při zvláštní příležitosti jsou OK. 
10. Pamatuj: jídlo je potěšení – KLID! 

francouzske deti jedi

Knížka je velmi pěkně graficky zpracovaná. Každou kapitolu uvádí nějaký citát (např. „Potěšení ze stolování můžeme mít v jakémkoli věku, v jakémkoli postavení, v jakékoli zemi a každý den.“ J. A. Brillat-Savarin) nebo francouzská říkanka či písnička o jídle a půvabné kresby Sarah Jane Wrightové. Součástí jsou i rychlé, jednoduché, zdravé a chutné francouzské recepty pro děti (např. čočková polévka s meruňkami, salát z kiwi a čekanky, crêpes, bouillabaisse pro miminka atd.) a doporučené knihy pro rodiče a děti včetně těch, které vyšly v češtině, kampaně a další prameny. 

Souhlasím, spolu s Marion Nestlé, autorkou knihy What to Eat, že by tato knížka měla být povinnou četbou pro rodiče, učitele a ministra školství. Ve Francii jsou na kulturu stravování hrdi. Měli bychom si z nich vzít příklad a vrátit se k našim dobrým zapomenutým tradicím stolování. 

Název: Francouzské děti jedí všechno/French Kids Eat Everything 

Autorka: Karen Le Billonová 
Ilustrace: Sarah Jane Wrightová 
Přeložila: Sabina Čechová 
Žánr: populárně naučná literatura 
Nakladatelství: JOTA, s. r.o. 
Vydání: 1.  Rok vydání: 2013 
Počet stran: 288 
Zdroj foto: Jota, s. r. o.

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O životě a práci Ivany Andrlové

andrlova 200Když jsem hledala informace o ní a o tom, co dneska dělá hvězda televizních inscenací a pohádek Ivana Andrlová, nebylo to vůbec jednoduché. Bulvární zprávy nevyhledávám a ostatní se ve velké míře opakují. Jako by krásnou princeznu opravdu někdo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Těžký boty to vyřešej hned

tezky boty to vyresej hned200Historie subkultury zvané skinheads sahá až do 50 let 20.století. V Československé republice se holé hlavy objevily o několik desítek let později. A právě o jejich počátcích vypráví kniha s názvem Těžký boty to ...


Literatura

Budou Čáry života nejlepší Young Adult knihou tohoto roku?

cary-zivota200Když se má objevit novinka od autorky populární knihy či série, vždy ji provází velké očekávání a zároveň i obavy. Dokáže se vyrovnat své předchůdkyni? Čarám života od autorky Veroniky Roth se to rozhodně povedlo.

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Akira Kurosawa a jeho filmy

kurosawa 1Je zajímavé, že z klasiků japonské kinematografie je u nás nejvíce a vlastně jako jediný znám právě Akira Kurosawa. Naproti tomu tvůrci jako Kaneto Šindo, Jasudžiro Ozu nebo Kendži Mizoguči, jakkoli též celosvětově uznávaní, jsou u nás pomíjeni. Na roz...