Krok vpřed v české literatuře. Koho vypijou lišky

Krok vpřed v české literatuře. Koho vypijou lišky

Tisk

koho vypijou lisky 200Nakladatelství HOST mě neustále, zas a znovu přesvědčuje, že je prostě sázkou na jistotu. Na jistou kvalitu knih. Ať už se jedná o odbornou publikaci z edice Teoretická knihovna, prózu či ,jako v tomto případě, poezii (nebo něco na pomezí poezie a prózy?), je to prostě vždy dobré.

 

 

Publikace s názvem Koho vypijou lišky autorky Lidmily Kábrové je počinem, se kterým jsem se na českém literárním poli dosud nesetkala. Autorka si pohrává s myšlenkou, zda je padesát slov hodně nebo málo k tomu, aby jimi člověk vystihl situaci, myšlenku, kterou chce světu říci.

V knize je cítit, že je autorka svým založením novinářka. Každou kapitolu otevírá úryvek z novin – Rudého práva – z padesátých let. Další stránky vždy po padesáti slovech popisují situaci jedné rodiny. Její vývoj, vztahy, příběhy. Je to strohé, dojemné a opravdové. Někdy drsné a kruté. Každé „padesátisloví“ má svůj titulek. Jako básnička. A často své rozuzlení, poučení. Jako bajka.

Autorka objevila zcela nový literární styl. Jde svou vlastní cestou a to se mně osobně hrozně moc líbí. Autorce moc fandím a doufám, že ve své tvorbě bude pokračovat.

Úryvek:

Pojízdná prodejna II
Na autobusové zastávce se mačká osm důchodkyň.
Všechny se stejnou taškou jako ona.
„Dobrý den“, pípne.
„Copak je mamince?“
Pokrčí rameny.
„Vy nevíte?“ otočí se jedna z žen k ostatním.
Jejich šeptání nejde neslyšet.
Kolečka tašky hrkají nezvykle rychle.
Dnes večeří jen míchaná vajíčka. Chleba, lančmít ani tavený sýr nedonesla.

koho vypijou lisky

Název: Koho vypijou lišky
Autor: Lidmila Kábrová
Nakladatelství: Host
Počet stran: 190
Rok vydání: 2013
Hodnocení: 100 %

bNakladatelství Host


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Autor s cenou za nejlepší detektivku roku přichází s novinkou Polednice

polednice200Talentovaný mladý spisovatel Jiří Březina se vrací se svojí třetí detektivkou pojmenovanou Polednice. Samotný název napovídá, že se bude jednat o děsivou krimi.

...

Literatura

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustr...

Divadlo

Riaditeľka mestského divadla, producentka, autorka a herečka Zuzana Mišáková je celým svojím srdcom Trenčianka

Pinocchio 200Zuzana Mišáková Moravčíková je riaditeľkou Mestského divadla Trenčín už 20 rokov. Okrem toho je aktívnou a kreatívnou producentkou, ktorá má cit pre detail a venuje svoju pozornosť štúdiu faktografie. Ako herečka stvárnila niekoľko postáv. Medz...

Film

Zlín Film festival, sekce Noční horizonty: Pluto

pluto200Díky zlínskému filmovému festivalu a jeho sekci Noční horizonty se na plátna zlínských kin dostanou snímky, které se běžně do české distribuce nedostávají. Divácký vkus v kombinaci s rentabilitou provozu kin jsou neúprosnými kritérii, jež bohužel mnoho...