Robert Crais a jeho Podezřelý – skvělá krimi i sonda do psí duše

Robert Crais a jeho Podezřelý – skvělá krimi i sonda do psí duše

Tisk

podezrely perexScott James se svou parťačkou Stephanií se připletl do přestřelky naprostou náhodou. Vlastně hledali při noční službě jednu vyhlášenou jídelnu, nenašli ji, a pak v temné uličce, kde vlastně vůbec neměli být, se mezi sklady rozpoutalo vražedné peklo. Během chvilku tu byl bourák sražený nákladním vozem na bok a skupina gangsterů se samopaly: hrůzný zážitek. Scott přežil, Stephanie nikoli. Proto má policista výčitky svědomí, zdají se mu chmurné sny, v nichž vidí svou kolegyni v tratolišti krve, jak vzpíná k němu ruku a prosí: „Nenechávej mě tady.“

 

Těžce zkoušený Scott se nechce vzdát svého místa u policie. Chce pomáhat při vyšetřování, chce vědět, co se stalo a proč. Jenže pátrání stále nespěje k závěru, dokonce je odloženo, Scott proto napadne vyšetřovatele, nebýt raněný a hrdina, byl by suspendován. Takhle je na nějaký čas odstaven do domácího léčení. Aby nemusel opustit policii a nemusel si vybrat nového parťáka, rozhodne se, že se stane policejním psovodem. Šéf této skupiny z toho nemá radost, ale kdo by se mohl postavit někomu, kdo přežil vlastní smrt.

Scott absolvuje s celkem přijatelným výsledkem výcvik a má mu být přidělen čtyřnohý parťák. V tomto okamžiku mu do cesty vstoupí Maggie – psí dáma, armádní pes, skvěle vycvičená na vyhledávání bombových nástrah a drog. Jenže i ona má za sebou okamžiky hrůzy – na misi v Afghánistánu chránila svého pána do poslední chvíle. Sejmul ho odstřelovač a pro ni tím zemřel vůdce smečky, ten, komu věřila. Ze zranění se vylízala, ale na psí duši leží pořád stín. Měla by se stát policejním psem, jenže prožité nebezpečí v ní zanechalo hlubokou rýhu – nelze přijmout k policii psa, který se bojí střelby. Scott Maggie chce, jsou si podobní, patří k sobě. Spolu pak dokážou všechno – objeví normální život bez nočních můr a odhalí zločince, kteří zavraždili Stephanii. Scott a Maggie se stanou nerozlučnými parťáky.

Robert Crais je autorem drsných krimi románů s vtipnými replikami, notnou mírou nadsázky, břitkého humoru a svižným tempem. Sám říká, že jeho styl ovlivnil Raymond Chandler, Craisův milovaný autor, a všechny jeho knihy tomu nasvědčují. Tentokrát se nesetkáme s jeho kurážným soukromým očkem Elvisem Colem, který bravurně odhaluje pachatele. V novém románu Podezřelý jsou hrdinové dva – oba zlomení na duši, nedůvěřiví, osamocení – policista Scott James a policejní pes Maggie. Příběh jejich sbližování a nacházení sama sebe jako kdyby tu byl tím hlavním. Scott se učí být dobrým policejním psovodem, Maggie se učí poslouchat nového pána a důvěřovat mu. Jsou záchranou jeden pro druhého. A právě tímto aspektem přitahuje Robert Crais své čtenáře ke stránkám románu. Vedle této „dojímací“ linie stojí samotné vyšetřování. Tady už nám slzy z očí kanout nebudou – tady jde o policejní i románovou rutinu: zločincem je ten, do koho byste to nikdy neřekli! V tomto bodě se autor od představitelů americké drsné školy (a možná i vyšetřovatelů skutečných zločinů) neodlišuje. Robert Crais jako na lékařských vahách přesně dávkuje části dojetí a napětí. Umně přestane v líčení vyšetřování v nejnapínavějším momentu, aby nám ukázal pokroky na kynologickém cvičišti. V okamžení, kdy jsme upoutáni sondami do duše zvířete, na nás z ničeho nic vybafne nějaký okamžik z vyšetřování.  

Strhující rytmus, dynamika, svěží jazyk, vtip, sarkasmus. To jsou hlavní atributy románu autora, který svému učiteli rozhodně ostudu nedělá.  

Podezřelý

podezrely

Autor: Robert Crais
Překladatel: Hana Sichingerová
Vydáno: 2014
Stran: 328
Vydalo nakladatelství: Metafora
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: www.metafora.cz

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Josef Pepson Snětivý, Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce

dve200Hned z počátku se musím přiznat, že nejsem kdovíjak zdatnou literární teoretičkou. Tak jako je zahradníkův um podmíněn dlouholetou a ustavičnou prací, jež je korunována nádherným, plným květem, libě vonící růžové růže, je i v oblasti literární teorie dan...


Literatura

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Záhy začne další ročník Febiofestu

Febiofest JJ perex
Stejně jako v uplynulých letech se i letos pořádá v Praze FEBIOFEST. Tato filmová přehlídka, obohacená i soutěžními sekcemi, se měla původně uskutečnit na jaře, avšak kvůli epidemii covidu byla odložena.  Začíná v pátek ...