Učytelskej: Boj s větrnými mlýny v českém školství

Učytelskej: Boj s větrnými mlýny v českém školství

Tisk

ucytelskej 200Jaroslav Konvička stylově v září vydal román Učytelskej, kde zužitkoval své zkušenosti z pedagogické praxe. V předmluvě píše, že se nejedná o autobiografický román, ale fikci vyrostenou z mnoha zrnek pravdy.

 

 

Autor v předmluvě vysvětluje, že lze knihu číst dvěma způsoby: buď pokud hledáte odpočinek a zábavu, nebo když chcete s úsměvem na rtech zapřemýšlet nad obrazem doby, kterou po sobě zanecháme. „Doby, kdy sami sebe dělíme do různých frakcí a oslovujeme se nelichotivými přídomky. Doby, která místo reality připomíná spíše nízkorozpočtový seriál o zemi, čekající na záchranu Blanickými rytíři a jejím lidu, jenž si neuvědomuje, že čekat nemusí,“ popisuje dále.

Za sebe musím na úvod říct, že první přístup mi byl mnohem bližší, protože jak podotýkala jedna čtenářka na Databázi knih, „politické situace máme po krk ze svých životů“. Když už tak bych ocenila, kdyby se zaměřovala na ministerstvo školství, a ne na povzdechy směřované k „mediálnímu magnátu Antonínu Babčákovi“.

V knize sledujeme příběh mladého učitele Čendy Pěničky, který je přijat do základní školy v Leopoldově. Důvodem nejsou ani tak jeho kvality, ale fakt, že je muž. O učení má své představy a přichází s novými přístupy – nechce žáky jen nudit vyplňováním učebnic, ale chce je zaujmout a v angličtině vést ke konverzaci. To se však setkává s neúspěchem jak u žáků, tak především jejich rodičů a také u vedení. Nemá to tedy jednoduché a zažívá nejednu těžkou chvíli.

Zatímco se čtenář zasměje (a je rád, že sám neučí), často jde o ukázku smutné reality dnešního školství. Starším učitelům je to jedno, ti už si to nějak doklepou a ředitel školy si to zase nechce rozházet u rodičů, a přece nebude riskovat trestní oznámení. Jsem autorův ročník, a přesto jsem se neubránila si několikrát říct: „tohle za nás nebývalo“, „takoví jsme nebyli“ a podobně.

„Měl. Nechal jsem je po škole a přišli k vám pak pozdě, já vím,“ začal se omlouvat, ale ředitel ho otevřenou dlaní zastavil.
„O to by ani tak nešlo, že přišli pozdě.“
Polkl.
„Hned odpoledne mi volaly dvě naštvané maminky, že jste jejich děti připravil o přestávku. Tohle nemůžete, Čendo,“ pokračoval ředitel poměrně otcovsky, nikoliv však přísně.
„Já se omlouvám, pane řediteli, ale co jsem měl dělat? Oni mi tam úplně zdivočeli,“ snažil se obhájit, ale jakmile si uvědomil, co vlastně říká, opravil se: „Tedy, přišli tak už z tělocviku. A zafungovalo to. Nakonec poslechli.“
„Já vím, že když jste byl na základce vy, tak tohle se ještě bez problémů provozovalo, ale dneska je jiná doba. Bohužel. Děti mají právo na přestávku. Vím, že tam jen seděly a vy jste je nijak nemučil, takže to pro ty naše bobánky vlastně přestávka byla, ale kdyby kvůli tomu šli rodiče do sporu, tak prohrajeme.“ (str. 73)

Jsem ráda, že mohu sledovat, jak Jaroslav Konvička ve svém psaní roste. První jsem četla jeho román Mamince se budeš líbit, kde byla hrdinkou také učitelka. Ten byl rozsahem krátký, ale moc se líbil a také jsem se u něj zasmála, následovaly povídky k zamyšlení Kdysi dávno v budoucnu a teď je to Učytelskej. Ač by kniha mohla být jen plejádou zážitků ze školy, nabízí mnohem více. Sledujeme v ní vývoj hlavní postavy, fandíme jí v jejích životních rozhodnutích, a přitom se sami můžeme nad vším zamyslet. Toto dílo se autorovi opravdu povedlo a já pevně doufám, že bude pokračovat ve vysoko nasazené laťce.

Kniha Učytelskej pro mě tedy byla milým překvapením. Čtení jsem si moc užila a budu ji s radostí doporučovat dál!

Jaroslav Konvička vystudoval anglickou filologii a pracuje jako učitel a lektor angličtiny. V deseti letech přečetl svou první knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, a od té doby literatuře naprosto propadl. Tvorba vlastních příběhů pro něj tedy byla dalším logickým krokem. Na svou dětskou zvídavost a touhu po poznání nezapomněl. Jeho příběhy jsou provázeny hloubáním nad lidskou existencí, tu a tam i špetkou magického realismu. Jeho prvotinou je sbírka kontemplativních povídek s názvem Kdysi dávno v budoucnu (2. vydání, MaHa, 2020). Dlouhodobě pracuje na románu s motivem reinkarnace, přičemž se věnuje také tvorbě kratších děl. V novele Mamince se budeš líbit (MaHa, 2020) čtenáře překvapil příběhem o mladé učitelce, toužící po štěstí. Zkušenosti ze své pedagogické praxe však nejobsáhleji zužitkoval právě v knize Učytelskej (Talent Pro Art, 2021).

ucytelskej

Učytelskej
Autor: Jaroslav Konvička
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: Talent Pro Art
Rok vydání: 2021
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %

https://www.talentproart.cz/literserver/e-shop/domu/299-ucytelskej-jaroslav-konvicka.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K práci ve studiu jsem přistupovala s pokorou, nadšením a zodpovědností, říká Markéta Z.

marketa perex 200I když má za sebou několik muzikálů, roli Vandy v televizním seriálu Ulice nebo zpívání s kapelou Boom! Band, obrovský prostor dostala zpívající herečka Markéta Z. právě na albu Bosa, které pro ni v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

horici andele 200Čtyři měsíce po vydání Letu duchů nám nakladatelství Jota servíruje druhý díl série Will Jaeger britského autora Beara Gryllse. Akční dobrodružný román Hořící andělé vyšel v únoru a začíná přesně tam, kde skončil jeho předchůdce. Dok...


Literatura

Pěvci pod drobnohledem

pevci 200Milovníci přírody a ornitologové by měli zbystřit, neboť v červenci vyšla úžasná publikace Axela Gutjahra Pěvci. Přiblíží nám téměř devadesát nejběžnějších zpěvných ptáků střední Evropy a rozhodně stojí za to!

...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...