Chrudimské Muzeum barokních soch zahajuje návštěvnickou sezónu

Chrudimské Muzeum barokních soch zahajuje návštěvnickou sezónu

Tisk

Muzeum chrudim perex Muzeum barokních soch, které působí v Chrudimi od roku 2011, se chystá zahájit další návštěvnickou sezónu. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu 1. dubna, kdy bude po celý den do muzea volný vstup, a v 17 hodin vyvrcholí koncertem Hniličkova smyčcového tria.

 


Muzeum, věnované východočeskému baroknímu sochařství, se nachází v bývalém kapucínském kostele sv. Josefa. Jeho exponáty tvoří přes čtyřicet soch zapůjčených městy a obcemi Pardubického a Královéhradeckého kraje. Návštěvníci zde mohou obdivovat mj. díla těchto východočeských sochařů: Matyáše Bernarda Brauna, Jana Pavla Čechpauera, Ignáce Rohrbacha, Jana Alberta Devotyho či Jiřího Františka Pacáka. Součástí expozice je i promítání krátkého filmu Kamenný příběh o historii Chrudimě, baroku a příběhu chrudimských sochařů.

Muzeum chrudim 1


Pro návštěvníky jsou po celý den připraveny volné i komentované prohlídky. Na děti čekají výtvarné dílničky a hry. Po koncertě Hniličkova smyčcového tria, na němž zazní skladby W.A. Mozarta, J.S. Bacha, Z. Kodalyho a dalších, slibují pořadatelé překvapení.


Hlavním magnetem celého programu je však představení nového muzejního přírůstku zrestaurovaného oltáře sv. Vojtěcha  farního kostela z Běstviny, který je dílem Ignáce z Rohrbacha. Oltář v komentované prohlídce představí jeho restaurátor Radek Šulc a historik umění doc. Pavel Panoch, Ph.D.

muzeum chrudim 2


Oltář vznikl před rokem 1723 a byl umístěn v kapli běstvinského zámku.  Po zrušení kaple byl v 60. či 70. letech minulého století přesunut do místního kostela. Tam se však nemohl uplatnit, neboť byl rozdělen na několik dílů a rozmístěn v různých částech kostela. Chrudim nechala oltář zrestaurovat za téměř 900.000 korun, protože byl v havarijním stavu kvůli působení vlhkosti a dřevokazného hmyzu. Oltář patří Římskokatolické farnosti Běstvina. Město jej má zapůjčený a opravilo ho na své náklady.

Muzeum chrudim


Zápůjčky tvoří velkou část expozice muzea. Patří mezi ně například sousoší Kalvárie od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa ze Slepotic. Vystavena je i socha svatého Jana Evangelisty v nadživotní velikosti od Ignáce Rohrbacha a vloni do muzea přibylo sedm plastik Pašijového cyklu Kristus před Pilátem.

Muzeum barokních soch Chrudim
Školní náměstí Chrudim
Otevřeno denně od 9 do 17 hodin, od 1. dubna do 31. října
www.mubaso.cz


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krajská galerie představí dílo Dominika Feye, stavitele na přelomu doby

Dominik FEY 200Výstava v grafickém kabinetu Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně seznámí návštěvníky s tvorbou architekta a stavitele Dominika Feya, který na přelomu 19. a 20. století zrealizoval řadu staveb ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Výstava...


Literatura

Procházky (nejen) literárními zahradami

zivot v zahrade perex„Kromě psaní jsou ústředními činnostmi mého života čtení a zahradničení,“ píše ve své knize britská autorka Penelope Lively (*1933) a pokračuje: „V určitém smyslu do sebe tyto dvě činnost...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...