Básně a prózy Egona Bondyho nově od Hosta

Básně a prózy Egona Bondyho nově od Hosta

Tisk

Egon BondyPokud jste někdy četli Egona Bondyho a víte, o kom je řeč, mohl by vás zaujmout výběr z jeho díla z let 1949 až 1955, který pod názvem Básně a prózy (1949–1955) vydává brněnské nakladatelství Host. Svazek pečlivě sestavil dlouholetý editor Bondyho díla Martin Machovec.

 

O knize

Básnické a okrajově též prozaické dílo Egona Bondyho z první poloviny padesátých let představuje jedno z logických vyústění a pokračování literatury druhé generace českých surrealistů. Je jedinečné i tím, že v situaci tvrdé stalinistické totality bylo naprosto svobodné, nepodléhalo žádnému cenzurnímu omezení a přinášelo reflexe doby svého vzniku, doby, v níž byla zcela vyloučena jeho oficiální publikace. Nakladatelství Host vybralo šest původních básnických sbírek a dvě lyrickoepické skladby: Totální realismus, Trapná poezie, Pražský život, Dagmara aneb Nademocionalita, Für Bondy’s unbekannte Geliebte aneb Nepřeberné bohatství, Velká kniha, Malá kniha a Zbytky eposu. Jim je ve svazku předřazena v celku doposud nepublikovaná próza s názvem 2000, hybridní textová koláž, v níž se mísí prvky esejistických úvah, odborných pojednání, reportáže, přestylizovaných deníkových záznamů, snově poetických obrazů a evokací, polemik a kategoricky, nekompromisně artikulovaných ideových a estetických postulátů. Svazek připravil znalec a dlouholetý editor Bondyho díla Martin Machovec.

O autorovi

Egon Bondy
(1930 Praha – 2007 Bratislava), básník, prozaik a filozof, čelný představitel undergroundu. Svůj literární pseudonym si Zbyněk Fišer zvolil — na protest proti tehdy se vzmáhajícímu antisemitismu — u příležitosti vydání sborníku mladých surrealistů v roce 1949, který sestavil společně s Janou Krejcarovou. Ve shodě s postoji Záviše Kalandry se přiklonil k levicové kritice stalinismu a vyhraňoval se vůči dogmatům socialistického realismu. S Ivo Vodseďálkem založil samizdatovou edici Půlnoc, jejímž prostřednictvím šířili raná literární díla svá a svých přátel. Namísto surrealistické imaginace, ovlivněné „paranoicko-kritickou“ tvůrčí metodou Salvadora Dalího, Bondy záhy nalezl vlastní umělecký výraz: poetiku „trapné poezie“ a „totálního realismu“. Básnická tvorba se pro něj stává nutkavou každodenní potřebou, konfesním záznamem všednosti i existenciální analýzou, prostředkem pro ostře adresné, perziflážní, politicky angažované i sebeironizující vyjádření vlastního názoru, potírajícím všechna dobová tabu. Provokace a experimenty první poloviny padesátých let však také prostupují filozofické a meditativní akcenty, naznačující jeden ze zásadních směrů budoucí Bondyho tvorby.

Ukázka z tvorby

*

Pod hlavou máš nebe na kterém spíš
pod očima máš kruhy
ach černé černé kruhy
protože stále díváš se
stále jen ležíš a díváš se
na nebe na kterém spíš
na nebe jež máš pod hlavou
zatímco pod očima
protože se pořád díváš
maš kruhy

*

Světlo

Je tak oslnivé světlo
až je tma

*

J. V. Stalinovi

Náš drahý otče a děde
jakpak se ti vede
Záříš nám jak táborák
nebo sporák
Než se hodně oslavíš
tak se unavíš

20. IX. 50

*

SSSR
se sesere

20. IX. 50

*

Dagmara by získala
Tyrš-Fučíkův odznak zdatnosti
dělá horolezecký výstup na Sněžku

Když stojí nahoře
je krajina pod jejíma nohama ohromná
Dagmara sedne a vypočítává kubus
Českého středohoří

Hodnocení knihy

Hodnotit Bondyho básně a tvorbu celkově nemá smysl. Je originální, vyjímečná, sprostá, satirická, kritická a ironizující, fascinující svou jednoduchostí a přesto má cennou vypovídající hodnotu. Vyjadřuje svobodu a "mámvpičismus".

Mám takovou představu, že Bondyho každý zná, s oblibou se cituje jeho báseň: "Hovno Hovno vláda hovno demokracie a hovno svoboda hovno skvělá hospodářská prosperita národa hovno mír a hovno práce" a tak dále… Ale to není všechno. Bondyho dílo je rozsáhlé, o filozofických spisech ani nemluvě. Čtení obsáhlého výběru je zajímavé a fascinující a jsem moc ráda, že nakladatelství Host tuto tvorbu nyní zpřístupnilo.

 files e 5443 basne-a-prozy-1949-1955-pracov

Název: Básně a prózy (1949–1955)
Autor: Egon Bondy
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2023
Počet stran: 640
Hodnocení: 100 %

https://www.hostbrno.cz/basne-a-prozy-1949-1955/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyhnání Gerty Schnirch – román, při jehož čtení běhá mráz po zádech

vyhnaniGertySchnirtperexVystoupit ze stínu, to se mnohým a mnohému nepovede, protože jejich konkurenty jsou vynikající nebo ti nejlepší. Ve stínu, rozhodně je třeba říci bohužel, se nachází i román Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirc...


Literatura

Ryba Chyba – nový rybí druh – a taky prima čtení

ryba chyba200V jednom rybníce, o který se staral, velmi dobře je nutné podotknout, dlouhá léta vodník Jaromír, co psal básně a byl duše poetická, nastala katastrofa. Hned po oslavě svých pětistých narozenin totiž Jaromír sebral svoje saky paky a odešel na...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...