Zjistěte, co mají společného pouště a Coca Cola

Zjistěte, co mají společného pouště a Coca Cola

Tisk

podstata-pouste 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Podstata pouště s podtitulem Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa.

 

 

 

Tato kniha mě nalákala proto, že jsem si říkala, co může být na pouštích zajímavého a jaká že je ta jejich podstata. Na jednu stranu jsou fascinující, ale na druhou je mnoho lidí nenavštívilo anebo o nich neví nějaké podrobnosti.

Michael Martin je opravdu zasvěceným průvodcem: už několik desetiletí cestuje suchými pouštěmi jako Sahara, Gobi, Namib a Atacama i mrazivými pouštěmi Grónska či Antarktidy a zná tak toto prostředí jako nikdo jiný. A jeho vášeň a fascinace je pak jasná hned z úvodních kapitol.

Kapitoly knihy jsou krátké, každá má do deseti stran. Věnují se nejrůznějším tématům – od faktů a popisů daných míst, přes popis rostlin a zvířat až po zážitky spojené s místními lidmi nebo nejrůznější rady. Zážitků by podle mě v knize mohlo být více, ale chápu, že o ně autorovi zas tak moc nešlo.

Při čtení jsem narazila na spoustu pro mě nových informací, a to nejen o akácii senegalské, arabské gumě nacházející se právě v Coca Cole nebo gumových medvídcích, ale také o různých pouštních zvířatech a místech. Překvapily mě například informace o velbloudech. Nevěděla jsem, že jsou to mrzutá a vzpurná zvířata, ale unikátní je hlavně jejich tělo. Během patnácti minut jsou schopni vypít 200 litrů tekutin, jejich červené krvinky se mohou až dvěstěkrát zvětšit nebo dokážou snížit svou teplotu na 34 stupňů.

Je skvělé, že se v takové knize nachází barevná příloha s fotkami z pouště. Osobně jsem se u nich na chvíli zasekla a s velkým zájmem si je prohlížela. Zaujaly mě jak duny nebo rozlehlé pouštní krajiny, tak lidé. Takových fotografií bych si uměla představit i mnohem více nebo ve větším formátu.

Podstata pouště je další skvělou knihou o přírodě od nakladatelství Kazda. Jak je zvykem, titul stojí za to a čtenář se díky němu dozví spoustu zajímavostí.

Michael Martin – fotograf, dobrodruh a vystudovaný geograf, věnuje se také přednášení. Už přes 35 let podává svědectví o svých výpravách do pouští celého světa a postupně se stal celosvětově nejuznávanějším fotografem pouští. Uveřejnil na 30 obrazových publikací a knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Uspořádal přes 2 000 přednášek a produkoval několik televizních filmů. Kromě rozpálených pouští se zabývá i chladnými a ledovými pouštěmi Arktidy i Antarktidy. Za svou tvorbu získal řadu ocenění, mimo jiné čestnou medaili Královské geografické společnosti. V poslední době k nim přibyla cena Gregor International Calendar Award a cena ITB Book Award za celo¬životní dílo. Časopis GEO věnoval Michaelu Martinovi v listopadu 2016 celé zvláštní vydání Geo extra.

podstata-pouste

Podstata pouště
podtitul: Kde se v poušti bere písek a proč duny zpívají – objevování fascinujícího světa
Autor: Michael Martin
Překlad: Marie Voslářová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272 + 48 barevné přílohy
Hodnocení: 80 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte Podstatu pouště

https://www.knihykazda.cz/podstata-pouste/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ edice ČT

CT Krysaci oceneni perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s koleg...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bratři Lví srdce: Dojemný příběh pro malé i velké

200litKdo by neznal Astrid Lindgrenovou a její nesmrtelné „Děti z Bullerbynu.“ Vesnička, v níž šest dětí zažívá neobyčejná dobrodružství, si získala miliony čtenářů po celém světě. Lindgrenová si ale uvědomovala, že zdaleka ne všichni mají v životě štěstí a že dě...


Literatura

Camilla Läckberg je zpět

carodejnice200Švédská spisovatelka se vrací mezi české čtenáře s desátým příběhem řady, ve které se potkáváme s Erikou Falckovou a Patrikem Hedstömem, jejich rodinou, kolegy a přáteli. Desátý příběh je také nejrozsáhlejší, který jsme zatím v této sérii ...

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...