Milá romantika z netradičního prostředí

Milá romantika z netradičního prostředí

Tisk

Tak tohle nikdo necekal200Tak tohle nikdo nečekal je název knihy Jesse Q. Sutantové, která vyšla v nakladatelství Jota. Jedná se o romantickou young adult komedii ideální do letních dní.

 

 

 

K young adult se obvykle uchyluj, když chci změnu od žánrů, které čtu obvykle. Přesto nejčastěji sahám po těch, kde je nějaká detektivní zápletka. Tady jsem z neznámých důvodů udělala výjimku, zřejmě mě nalákala zmínka o Indonésii a dobře jsem udělala!

Na konci třetího ročníku střední školy pozve Sharlot domů svého přítele, aby s ním zažila své poprvé. Je však přistižena svou matkou a jako trest musí odletět do Indonésie, matčiny rodné země. Tam se má, jak seznámit se svými kořeny, tak také zbavit amerických mravů. Na druhé straně je u nevhodné činnosti rodinou přistižen také Indonésan George Clooney Tanuwijay. Jeho otec se rozhodne vzít věci do svých rukou...

Nastává klišovitá zápletka spočívající v tom, že se Sharlotina matka a Georgův otec vydávají za své děti a píší si prostřednictvím sociálních sítích. Pravda se však brzy provalí a oni jsou na jejich rande z donucení znechucení. Postupně se však více a více poznávají a musí se poprat se sebou navzájem i s rodinou a souvisejícími povinnostmi.

Jedná se o takovou odpočinkovou romanci, která se však odehrávala pro nás v netradičním prostředí s nejrůznějšími zvyklostmi a odlišnostmi. Bavilo mě si o nich číst a přiznám se, že jsem měla často chuť také na popisovaná jídla nebo nápoje.

„Přinesou nám podle očekávání krásné objednané nápoje. Skleničky jsou potřené hustým čokoládovým sirupem a pak naplněné krémovým rozmixovaným avokádem a doplněné dávkou espressa. Nápoj je tak hustý, že ho musím jíst lžičkou, je to spíš dezert než pití. A je vynikající. Po tom, co jsem ochutnala tady v Indonésii, si nedokážu představit, že bych se vrátila k americkému kafi. Přesně jak Kiki předpověděla, avokádová káva nás oživí – indonéská káva by oživila i mrtvolu – a my opouštíme restauraci připraveni na další dobrodružství.“ (str. 203)

I když opravdu už anotace zní jako z nejromantičtějšího amerického filmu, nakonec jsem si Tak tohle nikdo nečekal moc užila a přečetla knihu opravdu rychle. Střídaly se zde kapitoly z pohledu Sharlot a George, a nejen díky tomu jsem si také mohla zavzpomínat na svá pubertální léta.

Jesse Q. Sutantová vyrůstala na cestách mezi Jakartou a Singapurem a obě města považuje za svůj domov. Má magisterský titul z Oxfordské univerzity. V současné době žije opět v Jakartě na stejné ulici jako její rodiče a asi sedm set všetečných tetiček. Když si zrovna netrhá vlasy nad svým nejnovějším projektem, tráví čas pečením a hraním stříleček. A taky je mámou dvou dětí.

Tak tohle nikdo necekal

Tak tohle nikdo nečekal
Autor: Jesse Q. Sutantová
Překlad: Radka Klimičková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2023
Počet stran: 336
Hodnocení: 88 %

https://www.jota.cz/tak-tohle-nikdo-necekal


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pro koho září Hvězda?

hvezda perexKdyž jsem brala tuhle knížku do ruky, jako bych dopředu tušila, že bude fakt dobrá! Mám ráda příběhy o píli, odhodlání, důvěře v sebe sama, které předchází nedůvěra, příběhy o tom, že když má někdo sen, jde si za ním i navzdory překážkám, a seb...


Literatura

Budete se bát Závislosti?

zavislost 200V dubnu vyšel u nakladatelství Kniha Zlín thriller Závislost italského autora Paola Roversiho. Chcete-li si vyzkoušet jiný styl vyprávění, než momentálně preferovaný severský či britský, zkuste sáhnout zrovna po této útlejší, leč neméně přek...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...