Vyhnání Gerty Schnirch – román, při jehož čtení běhá mráz po zádech

Vyhnání Gerty Schnirch – román, při jehož čtení běhá mráz po zádech

Tisk

vyhnaniGertySchnirtperexVystoupit ze stínu, to se mnohým a mnohému nepovede, protože jejich konkurenty jsou vynikající nebo ti nejlepší. Ve stínu, rozhodně je třeba říci bohužel, se nachází i román Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch. Zastiňuje ho román Žítkovské bohyně, který je napsán s totožnou bravurou a který vymrštil autorku do řad nejprodávanějších českých autorů.  

 

 

Někteří mají tu smůlu, že se narodí v nesprávnou dobu na nesprávném místě a navíc jejich rodiče představují nesprávnou kombinaci. Potomci vzešlí z česko-německých manželských svazků si do života přinášeli krevní kombinaci nejen nesprávnou, ale v mnoha případech ba dokonce vražednou či alespoň problémy přinášející. Konec druhé světové války zcela naplňuje aspekt nevhodné doby, kdy se na nevinné příslušníky německé národnosti snášely hromy a blesky za všechna válečná příkoří.

Gerta Schnirch, dcera české matky a německého otce, zapáleného SSáka, se stala postavou ploužící se dnem i nocí od Brna jižním směrem. Poutnice, svědkyně zvěrstev, která lze srovnat s válečným běsněním německých vojsk, zoufalá matka několikaměsíční dcery Barbory, která nechce nic jiného než přežít. Naštěstí se jí to povede a na pár let zakotví v jihomoravské Perné, kde sice přežívá, ale rozhodně nežije. Cejchu němectví se nezbaví, stejně tak se nikdy nevyškrábe ze škatulky méněcenného jedince. A nestane se tomu tak ani po návratu do milovaného Brna, které je teď pro Gertu životním prostorem, nikoli domovem. Ten je ztracen v nenávratnu, byl pohřben pod troskami domů, které se poroučely k zemi při osvobozovacích bojích. Cejch němectví je přenosný a opovržení, ústrky a odsuzování se nevyhnou ani Gertině dceři Barboře, pro kterou je její matka osobouztracenou a zoufalou, nepříliš milovanou až opovrhovanou.  

„Vážná témata“ jako válečné konflikty, diktátorské režimy, doby nesvobody působí na určitou sortu čtenářů jako magnet. Záleží pak na autorovi, co dokáže z tématu vytáhnout a nakolik kniha zaujme i ty, pro které není daná tematika tím jejich šálkem čaje. Čtenář, obeznámený s věkem autorky by očekával spíše větší než malé množství klišé a frází, nebo také klouzání po povrchu tematiky, případně nesourodý spletenec obviňování, projevů lítosti, prahnutí po krvi a trestech ve stylu „padni komu padni“, mladickou nevyzrálost při zpracování tak náročného tématu. Nic takového se ale nekoná. Naopak, jak přibývají přečtené stránky, každému musí být jasné, že se z šedivé masy průměru a podprůměru vylouplo dílko a autorka nebývalých kvalit.  

Nejeden čtenář se během čtení otřásal hnusem, nejeden čtenář zatínal pěsti v důsledku pocitů bezpráví a zoufalství, nejeden kroutil nevěřícně hlavou. Nejeden musel smeknout před schopností autorky distingovaně vyjádřit hnusy a běsy, které násilný odsun Němců z Brna provázely. Hru emocí ovládá Kateřina Tučková bravurně, nemusí hnát detaily ani nic jiného do extrému a přesto budou jednotlivé postavy a scény dlouho rezonovat v čtenářově hlavě.  

Dějiny a jednotlivé události jsou málokdy popsány optikou běžného člověka, člověka, kterého se ta konkrétní událost přímo či nepřímo týká. Kateřina Tučková vdechla na stránkách své knihy city a pocity Gertě Schnirch takovým způsobem, že je v osudech hlavní hrdinky obsažen její „malý“ soukromý osud a „velký“ osud německých obyvatel na území Československa po skončení druhé světové války. Skrze jednu obyčejnou holku tak čtenář vnímá historické události, dobový kontext, ale i konkrétně to, „jak to chodilo v Brně po válce“.  

Ač mě Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové uchvátily a tak nějak jsem tušila, jakou kvalitu mohu očekávat, přesto jsem byla při otevírání Vyhnání Gerty Schnirch hodně zvědavá, jak se tato bezesporu  talentovaná autorka popasuje s tak náročným tématem, jako je odsun německého obyvatelstva po skončení druhé světové války. Musím se přiznat, že jsem čekala cokoli, ale kniha předčila veškerá má očekávání a nedopřála mi na několik dní pořádného spánku, protože jsem musela číst, dokud jsem neodpadla.

Vyhnání Gerty Schnirch  

vyhnaniGertySchnirt

Autor: Kateřina Tučková  
Žánr: román
Vydáno: 2009  
Stran: 416  
Vydalo nakladatelství: HOST  
Hodnocení: 99,9%

Zdroj foto: nakladateství HOST

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/

( 3 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

VHRSTI poprvé neilustroval vlastní text

O Vendulce a drakovi perexVHRSTI překvapil letos na jaře čtenáře svou novou knihou. Čím? Tentokrát ji totiž neilustroval sám, svěřil svůj text kamarádu výtvarníkovi Lukáši Fibrichovi. Mnohé z nás to asi udivilo...


Literatura

Začtěte se do příběhu tlumočnice

na kridlech slov 200Diana Kutilová vydala ve spolupráci se svou dcerou Terezou už tři knihy o Sladkých dětech – s diabetem. Nyní se pustila do beletrie pro dospělé a já doufám, že Na křídlech slov nebyl její poslední počin tohoto typu.

Divadlo

Na podzim do divadla: Soudce v nesnázích

200 divadlo mO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na britskou komedii můžete vyrazit do Klicperova divadla v Hradci Krá...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...