Vše, co jste chtěli vědět o vlcích, psech i člověku

Vše, co jste chtěli vědět o vlcích, psech i člověku

Tisk

Vlk pes clovek 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha o vlcích. Jmenuje se Vlk pes člověk a její hlavní myšlenkou je, že „vlk“, „pes“ a „člověk“ vůbec neexistují, nýbrž existuje jen mnoho různých lidí, psů a vlků.

 

 

 

Tento titul vychází ze zkušeností a zážitků s rodinnými psy autora Kurta Kotrschala a hlavně pak s vlky a psy z výzkumného centra Wolf Science Centre. Potěšilo mě, že toto výzkumné centrum nehraje v knize úplně hlavní roli, i když důležité je a díky němu stojí za to také obrazová příloha plná krásných fotografií.

Kniha začíná úvodem, popisem vzniku knihy a autorovým životem s vlkem. Následuje několik větších kapitol rozdělených na ty menší, které čtivým způsobem vysvětlují například vlčí vztahy, jejich povahu a chování, nebo soužití s lidmi a psy. Dále se kniha zabývá vlčími kulturami, vztahy mezi vlky a lidmi i vědou nebo tím, jak se z vlků stali psi. V závěru čtenáři najdou doporučenou literaturu i odkazy na webové stránky o vlcích.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Ponořte se do příběhu tisíciletého vztahu

Informací je v knize opravdu plno a každý si v nich může najít něco, co ho zajímá. Mě například zaujalo, že předchůdci rodu Canis byli zřejmě tvorové přibližně o velikosti lišky a žili zhruba před 3,5 milionu let a z jednoho společného předka se pravděpodobně vyvinulo několik druhů podobných vlku. Také je k zamyšlení, že jednou z nejzáhadnějších vlastností, kterou mají lidé a vlci společnou, je jejich tendence umět a také chtít rozlišovat mezi přítelem a nepřítelem. „Oba druhy žijí na rozdíl třeba od hus nebo koní v systému „my a ti druzí“. Není to tak, že bychom se chovali bez rozdílu agresivně nebo laskavě vůči všem. Zcela cíleně jsme milí k určitým jedincům, s nimiž nás pojí vztah a náklonnost, a k ostatním se chováme neutrálně až odmítavě. Je úžasné, že vlci to umějí dělat zároveň,“ popisuje autor na straně 80.

Stejně jako u ostatních knih věnovaných vlkům ani zde nechybí osvěta týkající se soužití s vlky a bezpečnosti. Zdůraznila bych shrnutí Kurta Kotrschala, že riziko, že člověku ublíží vlk, je výrazně nižší, než že ho zabije padající střešní taška a mnohonásobně nižší, než že do něj udeří blesk. Zapamatovat by si lidé měli také doporučení ze zprávy Norského institutu pro výzkum přírody, ve zkratce:

  • Uchovejte volně žijící vlky divoké
  • Správným managementem lovných druhů zvěře lze docílit toho, že vlci budou mít k dispozici dostatek přirozené potravy.
  • Je třeba vypracovat pohotovostní plány a plány reakce pro případ, že se vlci k lidem příliš přiblíží.
  • Nejdůležitější je udržet pod kontrolou vzteklinu.

Vlk pes člověk, Příběh tisíciletého vztahu je opět velmi zajímavá kniha ze stáje nakladatelství Kazda. Přečíst by si ji měl každý milovník vlků a potěší také nadšence do přírody.

Kurt Kotrschal (* 1953) je rakouský biolog a etolog, emeritní profesor na Vídeňské univerzitě. Celý svůj profesní život pozoruje zvířata (havrany, vlky, opice, psy) a dlouhodobě zkoumá jejich chování. V roce 2008 nedaleko Vídně spoluzaložil Wolf Science Centre (WSC). V tomto unikátním zařízení se svými kolegy sleduje, jak se domestikovaní psi liší sociálně a mentálně od svých divokých předků – vlků. Aby bylo možné je srovnávat, přistupují tu k oběma druhům stejným způsobem – díky tomu je Wolf Science Centre celosvětově jedinečné. Centrum je možné navštívit, ocitnout se dokonce i v bezprostřední blízkosti vlků a dozvědět se o jejich životě víc. www.wolfscience.at

Vlk pes clovek

Vlk pes člověk
Příběh tisíciletého vztahu
Autor: Kurt Kotrschal
Překlad: Lenka Pučalíková
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 280 včetně 24 stran barevné přílohy
Hodnocení: 84 %

https://www.knihykazda.cz/kurt-kotrschal-vlk-pes-clovek/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modré okenice

motto 200Miluji povídky. Dobře napsané povídky, a to nehovořím o gramatické úpravě. Musím je přečíst jedním dechem a vědět, co jsem vlastně četla. Potřebuji zažít ten pocit sounáležitosti s postavami daného děje. Žel, tady jsem ten pocit neměla. Nejspíš je to ...


Literatura

Laurell K. Hamiltonová – Danse Macabre: Anita Blakeová a vztahy

anita danceZačtěte se do magického světa Anity Blakeové,  lovkyně upírů, Popravčí, nekromantky, oživovatelky a federálního šerifa v jedné osobě. Setkáte se nejen s nadpřirozenými elementy v podobě upírů a kožoměnců, ale na přetřes přijdou hlavně záležitos...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Sto třicet let od narození velkého skladatele: ČT natáčí hraný dokument Můj život s Bohuslavem Martinů

Muj zivot s BM 200Bohuslav Martinů patří mezi nejvýznamnější české skladatele. Letos by oslavil své sto třicáté narozeniny. Česká televize při té příležitosti natáčí v koprodukci s ORF a Nadací Bohuslava Martinů hraný dokument Můj život s Bohuslav...