Detektivka od novináře nemusí být vždy sázkou na jistotu

Detektivka od novináře nemusí být vždy sázkou na jistotu

Tisk

cisti 200Nakladatelství Bizbooks vydalo dle jejich slov „drsnou detektivku z prostředí české politiky od ostříleného investigativního novináře“. Jedná se o knihu Čistí od Janka Kroupy.

 

 

 

Děj knihy se odehrává v Brně a Praze. Na počátku je na objednávku zastřelený nepohodlný muž a nitky vedou jak nahoru k politickým špičkám, tak také do podsvětí propojeného s policií. Právě policie zde není hlavním vyšetřovatelem, ale slovo dostává novinář, nenápadná, ale talentovaná starší dáma mající za sebou špionskou historii a student pracující jako asistent v Poslanecké sněmovně.

Čistí vychází ze skutečného případu Stoka, což není nikde uvedeno. To je podle mě škoda, protože se mohlo jednat o další lákadlo k přečtení. Když jde o novináře, tak je jasné, že je spousta popisovaných věc pravdivých a že to tak u nás zkrátka chodí. To pro mě bylo při čtení velkou přidanou hodnotou, a právě proto mám podobné knihy ráda.

„Na to si František dával pozor. Vězení považoval za svět sám o sobě s vlastními pravidly, která určoval on. Co se za mřížemi stalo, mělo tam také zůstat. To byl jeho první a nejdůležitější zákon. I proto obvykle ochotně pomáhal policii vytvářením tlaku na své chovance tak, že se raději přiznali. Výměnou za to nikdo z policistů nestrkal nos do toho, co se uvnitř dělo. Dokonce ani Generální inspekce, jejímž úkolem je pátrat po zločinech ozbrojených sborů. Její inspektoři byli ve valné většině bývalí policisté, které znal a v minulosti pro ně něco udělal. Anebo pro ně něco udělá v budoucnu…“ (str. 44)

Tady mi však něco chybělo. Očekávala jsem větší propracovanost a zřejmě i lepší práci s jazykem. Za celou dobu jsem si nedokázala k hrdinům vytvořit nějaký vztah a celá kniha kolem mě jako by jen proplula. Přečetla jsem ji, ale nic ve mně nezanechala, vnímám ji jen jako jednu z mnoha detektivek, kterou už nemusím číst znovu.

Janek Kroupa (23. června 1974, Praha) je český investigativní novinář a také vnuk české královny detektivek Hany Proškové. Je znám svými investigativními reportážemi o kauzách Agrofert nebo Vrbětice, mezi další patří Berdychův gang, Zdeněk Doležel („Pět na stole v českých“ – Budišov), poslanec Jan Morava, nevěstinec Miloslava Mrštiny či vládní nákup transportérů Pandur II. Od roku 1996 pracoval v TV Nova v pořadech Občanské judo a od roku 1997 pak v Na vlastní oči a Natvrdo. Jeho reportáže rovněž vysílá Česká televize a otiskuje Mladá fronta DNES. Je držitelem ceny Elsa (2005), Novinářské křepelky (2007) či ceny vysokého komisaře OSN pro uprchlíky za své válečné reportáže. Je scenáristou několika televizních seriálů (Expozitura, Atentát, Boží mlýny) a autorem knihy Zločin jako profese.

cisti

Čistí
Autor: Janek Kroupa
Žánr: beletrie, detektivka
Nakladatelství: Bizbooks (Albatros Media)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 184
Hodnocení: 72 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/79763568/cisti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Transformace Daniela Landy. Kouzelník Žito maluje čáry a věci se dějí.

LandaZpěvák, skladatel, scénárista, producent... Daniel Landa je navenek úspěšným mužem, v jehož práci se snoubí mnoho uměleckých profesí tvořících harmonický celek. Výsledkem je spousta písničkových hitů, několik ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sněžná a svižná detektivka: Zmiz, dokud můžeš

zmiz dokud muzes200V září jsme se u nakladatelství Metafora dočkali druhého dílu detektivní série s výraznou protagonistkou od americké autorky Rebeccy Zanetti. Kniha Zmiz, dokud můžeš nám ukazuje, co se může stát, když se do vás zakouká sociopat…


Literatura

Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

coco 200Kdo by neznal slavnou módní návrhářku a ikonu francouzského šarmu Coco Chanel? Pokud by se ale chtěl někdo o jejím životě dozvědět víc, měl by sáhnout po knize od vydavatelství Noxi, CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně od autorky nejen memoárů, Marie-D...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Požární autíčko Finley jako učitel společenské výchovy
ImageKaždý rodič se snaží do svého dítěte co nejdříve “napumpovat” základy slušného chování, nastínit svému potomkovi, jak správně fungovat v rodině i mezi kamarády. Vydavatelství Intersonic vysílá rodičům na pom...