Připomeňte si před olympiádou nejúžasnější příběhy z ní

Připomeňte si před olympiádou nejúžasnější příběhy z ní

Tisk

nejuzasnejsi pribehy 200Po knize Proč se hraje fotbal jedenáct na jedenáct se Luciano Wernicke pustil do zpracování událostí z olympijských her. Výsledkem je kniha Nejúžasnější příběhy z olympijských her, která vyšla v edici Universum.

 



„Aniž bych se vyhýbal těm nejslavnějším sportovním výkonům, hrdinům her a jejich rekordmanům, kniha Nejúžasnější příběhy z olympijských her se zaměřuje zejména na největší kuriozity a překvapivé historky z letních her, které jistě pobaví, avšak zároveň vyzdvihnou nefalšovaně lidskou stránku svých hlavních protagonistů. Spousta z těchto vyprávění vychází ze situací vyvolaných politickou či ekonomickou situací či komplexností sportovních pravidel. Ostatní pak vycházejí ze situací nahodilých a často zcela neotřelých. Tak jako každý jiný „normální“ člověk občas i elitní sportovci, novodobí „bohové z Olympu“, utrpí nějaké to zranění nebo je skosí náhlá nemoc. Mohou je okrást, mohou ztratit zavazadla na letišti. Mohou se opít, ve vzteku udeřit svého rivala, nebo dokonce i sudího,“ popisuje Luciano Wernicke v úvodu.

Příběhů je celá řada a každý je unikátní. U některých se zasmějete (v Paříži dostali sportovci místo medailí hůlku, cylindr a fajfku vybrané od diváků, v Antverpách Italové ukončili zápas ve vodním pólu, protože jim byla zima nebo Polka získala v bazénu zlato i přes vyčuhující ňadro z plavek), u jiných budete žasnout (Francis Field vyhrál šest medailí s dřevěnou nohou, medaile vybojovaly i těhotné ženy), jinde zůstanete překvapeni. Například v Melbourne museli zakázat kratochvíle s bumerangem, protože v místě zbývalo už málo nevysklených oken nebo v Mnichově se mezi ztrátami a nálezy nacházelo skleněné oko. Zahřála mě na srdíčku zmínka o manželech Zátopkových.

Kromě příběhů jsem si s velkým zájmem přečetla také střípky z historie jednotlivých olympijských her. Bylo na nich zajímavé sledovat, co se kdy měnilo, například doping se objevil na hrách v St. Louis v roce 1904, v roce 1698 zavedli chromozové testy pohlaví a teprve od her v Los Angeles v roce 1984 se mohou olympijských her účastnit i profesionálové. Dozvěděla jsem se také, proč maraton měří právě 42 kilometrů a 195 metrů nebo že v Belgii se nedávali zlaté medaile, ale ty z levnějšího vermeilu (pozlaceného stříbra).

Do Nejúžasnějších příběhů z olympijských her jsem se původně pustila, abych získala nové znalosti do kvízů, které s přáteli hrajeme. Nevím, kolik jsem si zvládla zapamatovat, ale čtení mě moc bavilo a kniha předčila mé očekávání. Pro sportovní fanoušky a milovníky olympiády je rozhodně povinností!

Luciano Wernicke (*1969) je argentinský novinář a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě v Salvadoru. Pracoval 22 let v tiskové agentuře Diarios y Noticias (DyN) a pro řadu argentinských médií (např. magaziny Humor a El Gráfico) a sportovní noviny Olé. Psal články pro publikace v Kolumbii, Norsku, Chile, Japonsku, USA, Anglii a Skotsku. Je autorem celé řady knih se sportovní tématikou.

nejuzasnejsi pribehy

 

Nejúžasnější příběhy z olympijských her
Autor: Luciano Wernicke
Překlad: Jiří Pešek
Žánr: populárně-naučná, hobby
Nakladatelství: Universum (Knižní klub)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 328
Hodnocení: 83 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/395017-nejuzasnejsi-pribehy-z-olympijskych-her.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

DVOJITÁ RECENZE: Noe – vše, co se plazí po zemi

Noe2 200Jana Vyskotová

Druhý díl komiksu Noe: vše co se plazí po zemi je netrpělivě očekávaným pokračováním čtyřdílné série, která vznikla podle první verze scénáře výpravného filmu. Strhující biblic...


Literatura

Tejpování jako svépomoc při bolestech?

TEJPOVANI PEREXV češtině se objevily dva nové výrazy: tejpování a tejpy. Tejpy jsou elastické lepicí pásky, které se lepí na kůži, kde při správném nalepení pomáhají tlumit bolest, podpořit látkovou výměnu a prokrvení dané...

Divadlo

Josef Holcman – Lámaní chleba

lámání chleba perexLámaní chleba je nová inscenace Švandova divadla o odvaze a přátelství v době nesvobody, která zobrazuje šedesát let české historie – od roku 1944, kdy vesnici obsadili Rumuni a Němci až po začátek nového – ...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...