Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Tisk

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

 

 

Musím se přiznat, že je to můj první kontakt s touto středočeskou spisovatelkou. Rozhodně se ovšem zpětně podívám na její knihy, protože mě aktuální dílo velice zaujalo. Kombinuje totiž několik námětů, které se objevují napříč autorčinou tvorbou. Zaobírá se nepříliš pozitivní historickou érou (tentokrát období komunismu) a přidává témata jako jsou mateřství a těžké návraty do domova.

Hlavní hrdinka Linda žije v hájovně, která je součástí vojenského prostoru. V něm jsou neustále přítomní sovětští vojáci. Píše se totiž rok 1985 a ruští okupanti stále Čechům znepříjemňují život. Pociťuje to i žena, která je často sama a bojí se cizích vojáků. Když je navíc v očekávání, její strach se ještě prohloubí. Ostatně i ona je příčinou pozdější tragédie, díky níž se Linda dočká několikaletého odloučení od manžela i nedávno narozené dcery. Bude na ní její domov, manžel i dcera čekat nebo se během roků věznění všechno změní?

Nepříliš dlouhý román se od začátku soustředí na ústřední postavu Lindy a poměrně živě zobrazuje její emoce z života, kterým právě prochází. Na začátku je to vlastně příjemný román o vznikající lásce a posléze i rodině. Následně se přenese na půvabné místo v přírodě, které má ovšem tu chybu, že je ve vojenském pásmu. Od toho se potom odvíjejí všechny další události. Čtenář pomalu začíná cítit vzrůstající úzkost. Různým pocitům se tedy autorka věnuje poměrně dostatečně. Na můj vkus o něco méně je propracované dějinné soukolí, ale na to prostě v zápletce není tolik prostor. I přesto je znatelná ponurá atmosféra doby i následující naděje v lepší zítřky spojené se sametovou revolucí.

Hodně zajímavé jsou popisy věznění Lindy, které působí opravdu věrohodně. Ostatně celá kniha mi přišla uvěřitelná, včetně oněch historických podtextů. Je vidět, že si tvůrkyně dala na přípravě záležet. Vzhledem k roku jejího narození ostatně prožila v komunistické úseku v Československu většinu svého života, takže má na tuto dobu jistě hodně vzpomínek.

Přečtěte si rozhovor s autorkou knihy: „Během psaní jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

Výrazně se rozvíjí zápletka i po ženině návratu z vězení. Musím se přiznat, že mi Linda nebyla ve všem úplně sympatická. Je to taková podivná žena. Vadil mi na ní přístup k některým věcem, kdy ji sice v jednu chvíli litujete, ale následně vás i trochu štve. Přesto jsem byl po celou dobu čtení opravdu napjatý, jak to s ní a všemi okolnostmi okolo její rodiny dopadne. Nemusíte ji mít rádi, ale prostě si k ní vypracujete nějaký vztah a nebude vám lhostejný její osud.

Jak už jsem se zmínil emocemi se rozhodně nešetří. Mohou za to těžké vzpomínky na socialismus, ale i malé dítě, které se stává svědkem rodinných dramat. Celý příběh vás neskutečně vtáhne a budete ho prožívat se všemi přítomnými. I většina ostatních postav má ovšem své chyby a typické klaďase tu v podstatě nenajdete. Ale ani ve skutečném životě není lehké najít někoho ideálního, takže se tu spíše odráží realita.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Přeneste se na Hájovnu do roku 1985

Už během čtení anotace jsem věděl, že Hájovna se mi bude líbit. Nakonec ještě předčila moje očekávání. Karla Kubíková se za mě s tímto počinem směle řadí k autorkám typu Alena Mornštajnová a Karin Lednická, i když k jejich kvalitám a velikosti jí přecijen trochu zbývá. Dokáže ovšem nabídnout velice citlivý příběh s přesvědčivým historickým pozadím, který by se mohl i fanouškům slavnějších kolegyň líbit.

Hájovna 450

Hájovna - Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce

Autorka: Karla Kubíková

Žánr: Česká literatura, historický román, román pro ženy

Počet stran: 2016

Vydáno: Brána (Euromedia group), 2022

Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/hajovna-pribeh-o-ztrate-svobody-a-materske-lasce/kniha/14207/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dny mohou být delší, než si myslíte

vas cas je nekonecny perexJak přeorganizovat svůj čas v chaotické době, aby začal být více efektivní? Kniha s dobrým úmyslem a jistě si najde své čtenáře, ale stále více jsem při ní měla pocit, že autor trpěl přílišnou chaotičností až ...


Literatura

S kým by si rádi promluvili návštěvníci z vesmíru

Vesmirny posel perexJak snadné je nalepit na kohokoliv neznámého nálepku jen proto, že jsme se rozhodli, že o něm vlastně víme všechno, to už asi poznal každý z nás na vlastní kůži. Aby Neil deGrasse Tyson ukázal absurditu stereotypizace, naplnil svo...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Petr Jákl pozval oscarového Michaela Caina do Karlových Varů a další film produkuje v zahraničí

Foto perex Michael Caine, foto © Stanislav Honzík (2)Nebylo snad sportovního fanouška, který by nesledoval olympijské hry, které byly pro českou výpravu velmi úspěšné. Se světem tohoto svátku sportovců je úzce spja...