Je libo trochu světového street artu?

Je libo trochu světového street artu?

Tisk

street 200Jedenadvacáté století je stoletím, v němž se všechno extrémně zrychluje, na vše je málo času a lidé se z různých důvodů vzájemně odcizují. S tímto trendem mnohdy souzní i umění, které má mnoho forem a už dávno neplatí, že abychom viděli obrazová umělecká díla, musíme jít do galerie. V dnešní době stačí, když jdeme po ulici a už se setkáváme s hodně svébytným uměním, o němž ale mnoho z nás neví, že se o umění vlastně jedná. S orientací v této oblasti vám určitě pomůže útlá, ale hodně poučná kniha Světový street art, kterou dal dohromady fotograf a kurátor Garry Hunter.

 

Jak už název napovídá, street art je umění, které vychází z ulice, z níž se prakticky nehne a umělci, kteří v něm vynikají, jím vyjadřují své mnohdy radikální názory a většinou v něm řeší sociální a politická témata. Kniha sestává ze čtyř velkých kapitol, jejichž názvy prozrazují úplně vše – Šablony; Plakáty; Malba; 3D, miniatury a ostatní média. Troufám si říci, že pro většinu těch, kteří s knihou přijdou do styku, bude nejdůležitější úvod, v němž autor vysvětluje, co street art vlastně je a upozorní na to, že za jeho primitivní formu se dají brát už pravěké nákresy v jeskyních, které vyjadřovaly určité pocity a zaznamenávaly důležité události své doby. Jinak se ale soustředí opravdu na street art posledních dvaceti třiceti let a velmi povrchně, leč účinně zasvěcuje čtenáře do problematiky. Nejpodstatnější informací je ovšem to, že street art bývá často zaměňován s graffiti, které se do něj tak úplně nepočítají, protože jeho autoři se vyjadřují spíše nápisy a tzv. tagy. 

Největším pozitivem knihy je to, že je v ní minimum textu, ale soustředí se zejména na ukázky street artu, které mohou konzervativnímu jedinci přijít samoúčelné a povrchní, nicméně mají své kouzlo a při hlubším pohledu se dají najít mnohé skryté významy. Říkají-li vám tedy něco jména jako Ace, Evol, Swoon, Blu, Roa, Phlegm nebo Banksy, je tato kniha určena přesně pro vás.

Hunter tedy počítá s částečnou znalostí tohoto specifického odvětví a o každém z autorů poskytuje jen ty nejzákladnější informace, které ale na druhou stranu neznalému čtenáři stačí, protože za autora stejně vždy nejvíc řekne jeho dílo.

 

street III

 

Světový street art je každopádně velmi inspirativní kniha, která tolerantnímu a nekonzervativnímu čtenáři dost rozšíří obzory a ukáže, z čeho všeho je možné tvořit umění a naznačí, jakým směrem se vyjadřování jakési nespokojenosti se směřováním společnosti bude vyvíjet u generace mileniálů a mladší, která má de facto neomezené možnosti a „malba na zdi“ je pro ni něco zcela přirozeného. Ti starší ho asi moc chápat nebudou a význam některých děl pro ně bude skrytý, to ale zákonitě neznamená, že jde o něco špatného.

Vzhledem k tomu, že kniha sestává minimálně z osmdesáti procent z obrázků, se hodnotí velmi těžko a záleží na každém jednom příjemci, jak na něj ty zapůsobí. Objektivně lze napsat snad jen to, že je škoda, že tak útlá kniha stojí poměrně dost peněz, což asi drtivou většinu potenciálních čtenářů odradí. Minimálně za půjčení v knihovně ale tato v podstatě encyklopedie stojí.

street 200

Název: Světový street art
Autor: Gary Hunter
Překlad: Katarína Belejová
Počet stran: 128
Vydalo: nakladatelství CPress
Hodnocení: Bez hodnocení



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rubik´s hlavolamy – 101 hlavolamů pro Vaše mozkové závity

rubiks-hlavolamy 200Rubikova kostka je nejprodávanější hračkou všech dob. Kniha hlavolamů, o jejíž koupi přemýšlíte, spojuje pestré zkušenosti s jejím skládáním a hádanky různé úrovně složitosti. Nabízí tím velmi originální, trošku intelektuální úr...


Literatura

Když se nejhorší noční můry stávají realitou…

spolceni nicemu200Loni v únoru vydalo nakladatelství Grada objemnější detektivní příběh Spolčení ničemů, které napsal uznávaný francouzský autor Maxime Chattam. Pokud holdujete detektivním příběhům a nevadí vám brutální, opravdu drsné provedení, pak vám...

Divadlo

Anna Karenina ve společnosti drsných motorkářů

karenina 200Jedno z neméně slavných a nadčasových děl Lva Nikolajeviče Tolstého se rozhodli tvůrci nejnovější rock opery přenést do moderního prostředí motorkářského klubu.

...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...