Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

Tisk

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

 


Mike Mignola (* 1960) je americký kreslíř a scenárista, který svou kariéru začal v roce 1980 ilustrovanými spoty pro Comic Reader. V roce 1983 nastoupil do Marvelu, kde působil hlavně jako inkér sérií Daredevil a The Incredible Hulk a následně v roce 1987 přešel do nakladatelství DC Comics už jako kreslíř a obálkář především Batmanovských titulů. Díru do komiksového světa však udělal pod hlavičkou Dark Horse Comics svými autorskými sériemi o Hellboyovi a Ú.P.V.O. .

Sám autor tvrdí, že tímto příběhem končí jedna éra Hellboyova života. Za pravdu mu dávám pouze částečně, jelikož v minulém dílu opustil Ú.P.V.O. a nyní jede sám za sebe a to je vleká změna. Nicméně i osamocen dokáže zaujmout temným příběhem, i když s ne zcela pochopitelným dějem. Ale Mignolův styl, dobrý rozmar a typická kresba zůstávají a jsou středobodem vyprávění.

Přitažlivá obálka komiksu přímo křičí pochmurnou atmosférou a dává nám nápovědu, že lokace zde snad mohou suplovat chybějící charaktery, na které jsme byli zvyklí z předchozích dílů. Opět musím pochválit překlad Jana Kantůrka, bez kterého si dílo Mignoly již nedovedu představit. Podivná místa nabízí dva příběhy: Třetí přání a Ostrov a pak také 8 vybarvených stran začátku první verze Ostrova. Nechybí i několik stran ze skicáře, který alespoň pro mne má vždy něco do sebe!

hellboy6 03

Cením si toho, že nám autor na několika řádcích vyzradil genezi příběhu a to, jaká byla cesta daného výtvoru na svět. O to víc si člověk musí vážit jeho práce. Ale to, že napsal: „Chtěl jsem prostě kreslit jen kamení a obludy,“ to mě opravdu dostalo! Můžu říci, že v této knize si popustil uzdu fantazie a vyřádil se na kresbě míst a prostoru. Třetí přání mě zaujalo o hodně víc, než Ostrov. První příběh je sice temný a prim hraje tmavá barva, ale Afrika je barevná a působí teple. I když i voda dokáže v Mignolově podání působit atmosféricky. Ostrov podal výklad minulosti a nabídl snad i náznak věcí budoucích. Ale působil po stránce scenáristické zmatečně a já se chvílemi nepřestávala divit, kam nás to autor zavedl.

Folklór a mytologie a jejich organická implementace do této části Hellboyova života je vpravdě osvěžující a zároveň v sobě ukrývá jistou míru patosu, která však nepůsobí rušivě. Epilog navnadil na další příběhy a potrápil čtenáře otázkou, jaká dobrodružství přinese další díl? Hellboy je naprosto unikátní díky jeho autorovi a všichni fanoušci Mikea Mignoly to vědí a proto si i podivná místa zaslouží umístění ve vaší knihovně!

hellboy6 01

Název: Hellboy 6 – Podivná místa
Scénář a kresba: Mike Mignola
Obálka: Mike Mignola
Překlad: Jan Kantůrek
Žánr: komiks, 6. díl série Hellboy
Název originálu: Hellboy #06: Strange Places
Vydavatel originálu: Dark Horse Comics, 2006
Nakladatelství: Comics Centrum
Rok vydání: 2018, vázané; 2. upravené vydání
Počet stran: 160
Hodnocení: 85 %

Odkaz na web: http://www.comicscentrum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Coco Chanel poodhalená

coco 200Módní značka proslulá elegancí, jednoduchostí, důrazem na perfektní vypracování, používáním kvalitních materiálů, pohodlností. Kdo by neznal „malé černé“ nebo parfém s číslem 5! Coco Chanel, značka, mýtus. Ale hlavně ona sama, výjimečná žena.


Literatura

Stratené kvety Alice Hartovej

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, roz...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

After: Odloučení

After Everything PR 7Pátá a závěrečná kapitola filmového a knižního fenoménu After, na kterou čekají miliony fanoušků po celém světe. Poslední díl ságy nahlédne hlouběji do Hardinovy duše a přinese odpověď na otáz...