Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

Tisk

horici andele 200Čtyři měsíce po vydání Letu duchů nám nakladatelství Jota servíruje druhý díl série Will Jaeger britského autora Beara Gryllse. Akční dobrodružný román Hořící andělé vyšel v únoru a začíná přesně tam, kde skončil jeho předchůdce. Dokázal si udržet kvality prvotiny?


Edward Michael Grylls přezdívaný Bear, (* 1974) je britský dobrodruh, spisovatel a moderátor. Tři roky sloužil jako výsadkář u britských speciálních jednotek SAS. Proslavil se jako průvodce v seriálem Nutné k přežití (Ultimate Survival/Man vs. Wild) vysílaném na stanici Discovery Channel. Ve věku 23 let se stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. V červenci 2009 se stal nejmladším (35 let) vedoucím skautů ve Velké Británii. Co se týká psaní, tak rozhodně není žádným nováčkem, i když většinou psal odborné či životopisně zaměřené knihy, například: Cesta vlka, Extrémy naší planety, Let duchů, Příběhy skutečné odvahy, Zlato bohů, Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu.

Opět se setkáváme s neúnavným bojovníkem Willem Jaegrem, který se nezastaví před ničím, aby získal svou rodinu zpět. Nechybí ani jeho nejbližší neohrožení spolupracovníci v čele se svéráznou Irinou Narovovou, ke které je každým dnem blíž. Nacistická hrozba je stále hmatatelná, a tým musí udělat vše, aby zachránil svět před zkázou.

Grylls neustále čerpá ze svého působení v SAS a díky tomu působí popis akce přirozeně a vyvažuje tak námět, který působí přitaženě za vlasy. Tajný nacistický virus na vyhlazení nepřizpůsobivého obyvatelstva? Trochu moc sci-fi, řekla bych. Když sloužil u SAS, hodně času věnovali zkoušení špičkového, supermoderního vybavení. Při práci pro JATE (Joint Air Transport Establishment) – tajnou skupinu, která měla na starost vpravdě bondovské metody vzdušného výsadku – skákal z těch nejvyšších možných výšek. Nedávno však britské ozbrojené síly vyvinuly zcela jinou koncepci. Namísto seskoků z horního okraje zemské atmosféry vymysleli výsadek z malé výšky, aby parašutistovi umožnili skákat z téměř nulové výšky, a přesto přežít. (str. 39)

Při čtení úvodu knihy, kdy jsme se podívali do minulosti, jsme měla trochu obavy, jak to autor celé pojme. Naštěstí po této odbočce pro vysvětlení už jsme jeli v zaběhnutém akčním schématu nacisti = zlo. Líbí se mi, že díky svým zkušenostem dokázal Grylls skvěle začlenit do knihy jak své vojenské zkušenosti, tak znalosti různých ekosystémů a aktuálních problémů. Jako je třeba pytláctví, na které v tomto příběhu nenápadně upozorňuje.„Jen velmi málo hostů sem jede autem jako vy,“ začal König. „Většina objíždí Afriku podle přesného harmonogramu. Přiletí na mezinárodní letiště Kilimandžáro, odkud je lehčími letadly bleskově hodí sem. Přijedou celí natěšení, že uvidí velká lovná zvířata. Říká se tomu „velká sedmička“: lev, gepard, nosorožec, slon, žirafa, buvol kaferský a hroch. Když si je odškrtnou, většina odletí do plážového letoviska Amani.“ (str. 193)

Hořící andělé mě zaujaly jak námětem, tak hlavně netradiční scenérií a nesourodým týmem. Každý si zde jistě najde důvod, proč knihu číst. A čte se lehce, děj ubíhá a napětí graduje. Co víc si od dobrodružného románu přát?

horici andele

Název: Hořící andělé
Autor: Bear Grylls
Žánr: dobrodružný román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 384
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...


Literatura

České krimi překvápko: Stvůra

stvura 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr detektivní příběh stvůra od nové české autorky Kristýny Trpkové. Zaujal mě přebal knihy, ale její obsah mě naprosto pohltil a udivil – samozřejmě pouze v dobrém slova smyslu. Ráda bych na čtení navnadila i vás!<...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

V Karlových Varech zvítězil Křižáček
krizacek perVáclav Kadrnka na sebe upozornil již svým minimalisticky, staticky, s pozorovatelskou netečností pojednaným dramatem 80 dopisů. V historickém snímku KŘIŽÁČEK, který navzdory očekáváním zvítězil na karlovarském filmovém festivalu 2017, tento...