Judita Peschlová: Velká kniha rituálů

Judita Peschlová: Velká kniha rituálů

Tisk

velka kniha ritualu 200„Již před podzimní rovnodenností se všichni těšili na dva týdny trvající zelná setkání. Svobodná mládež chodila postupně od domu k domu a všichni společně krouhali a šlapali zelí. V podstatě šlo o jistý druh velebného obřadu: zelí bylo posvátným jídlem bohů. Ze zelí a jablek se pekly kulaté koláče na přilákání štěstí. Čím rychleji a bohatěji před pečením těsto nakynulo, tím víc se měla v příštím roce zlepšit finanční situace.

 

V první zelný večer byl proveden starodávný rituál, svěcení křížem, který je symbolem Slunce již od pravěku. Dle víry Slovanů vyzařoval velkou ochrannou sílul…

…Mabon je dnem proměny, léto je za námi a před námi roční etapa vnitřního usebrání, sbírání sil a zpětného pohledu na léto.

Zapalte zlatou nebo fialovou svíci, vonnou tyčinku nebo aromalampu, vezměte větší oranžový papír a sepište seznam všeho, co chcete nechat za sebou. Na jeho druhou stranu si poznamenejte, kam byste se chtěli od bodu zvratu ubírat, a kde na vykročení novým směrem vzít energii, čas či prostředky.“

Tak to jsou slova k podzimní rovnodennosti. Krásné stručné popsání plánování, usebrání a plánování, že?

To je jen malá ukázka z krásné knihy, která vás zavede doslova všude tam, kde chcete být.

Co vám kniha přinese?

Utvoří vám prostor, čas, energii pro vlastní tvoření, pro to, aby vám intuice mohla říct, co potřebuje…

Ve zkratce je to právě toto: je v ní tolik informací, tolik různých přístupů, tolik různých emocí a posvátnosti různých božstev a uctívaných forem, že si vybere naprosto každý. Nejvíce ze všech doporučení se mi líbí to, vybírat si své a dle toho si skládat své vnitřní komorní rituály, případně tvořit nové, tvořit to, co vy sami ve svém životě nyní potřebujete.

Kniha je nesmírně plnou encyklopedií, která může být využita tisíci různých způsobů.

Je znát, že autorka má dlouhé a bohaté zkušenosti nejen s historií rituálů, ale také s lidskou psychickou a dokáže v každé části vystihnout toho jemného lidského ducha, tu hlubokou touhu, která v nás zůstává a je děděna z generace na generaci, byť naše životy se často rituálnímu klidu a prožívání nepodobají. A to je právě někdy špatně, protože tak ztrácíme pevnou půdu pod svou duší… smysl života a to hluboké prožívání, které někde uvnitř živí naši touhu něco dělat, tvořit a vůbec na světě být.

Chybí vám to?

Pak s Velkou knihou rituálů můžete část najít už jen ve čtení a pak v samotném tvoření si svého. Ten dotek, že vám někdo rozumí…, že někdo cítí to, co cítí vaše duše, to je ohromná psychoterapie.

O autorovi: Judita Peschlová, akreditovaná psychoterapeutka, lektorka rodinných konstelací, ženských kruhů a autorka knih, workshopů. Před 30 lety strávila devět měsíců ve společnosti praktičky vlašské magie a následnice kněžek lesní vlašské bohyně, její ž svatyní jsou tzv. jedlové chrámy. Mimo jiných je autorkou také knihy Léčivé ženské archetypy.

IMG 20220328 125653 - kopie

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing (2022), www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Hodně vnímám pocity, ať už ty své, tak i ty cizí.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová se narodila 8. dubna 1984 v Brně, vystudovala gymnázium v Tišnově a poté odešla do Prahy, kde úspěšně absolvovala magisterské studium na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Za svou prvotinu, povídkovou sbírku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběhy dětí, které přežily

Deti ktere prezily perexTři židovské dívenky měly štěstí v neštěstí. V úkrytu se jim podařilo přežít druhou světovou válku. Pro Polku Selmu i její mámu zařídil její otec falešné doklady a rodné listy, které prokazovaly křesťanský původ. K...


Literatura

Zásadní rozhodnutí: Budu koníkatel, nebo podnikatel?

handmade-byznys perexPřed dilematem, zda jen provozovat svého koníčka, nebo skutečně podnikat, se v jistém čase octla i Hana Konečná, autorka knížky Handmade byznys, stejně jako všechny další nynější podnikatelky, které ručně vyrábějí, jež do ní se...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

PLANETA PRAHA se hlásí trailerem

planeta praha 200Kolik „obyvatel“ má Praha? Tvůrci oceňovaného filmu Planeta Česko se tentokrát vydali na výpravu do betonové džungle hlavního města.

...