Může obyčejná dívka s netypickou zálibou pomoct českému odboji?

Může obyčejná dívka s netypickou zálibou pomoct českému odboji?

Tisk

bezkyne perexKonec 30. let 20. století. Poslední měsíce svobodné Československé republiky. Růžena, studentka francouzštiny, si však s politikou hlavu nedělá. Když Hitler rozbije Československo a jeho armáda vkročí do Prahy, připojí se Růžena k odboji. Jaké následky bude mít její rozhodnutí?

I když by se mohlo zdát, že tato na první pohled obyčejná dívka nemá žádné speciální schopnosti, je tu něco, co z ní dělá skvělou odbojářku. Vyniká v nedávno vzniklém sportu, jemuž městská mládež s nadsázkou říká „běhání“. Tito běžci pronikají do hlídaných objektů a „probíhají“ je skrz. Vítězí ten, kdo nejrychleji překoná předem domluvenou trasu bez toho, aniž by ho spatřila ostraha. Růženiny „běžecké“ zkušenosti jsou v protinacistickém odboji více než žádané, a tak se dívka rozhodne, že i ona se zapojí do boje za svobodu. Netuší ale, jakou cenu za to bude muset zaplatit.

O autorovi

Knihu Běžkyně napsal český spisovatel Martin Koláček, který se věnuje zejména tvorbě sci-fi a humoristické literatuře. Vystudoval Fakultu humanitních studií V Praze, kde získal titul Bc. Poté, co opustil studium antropologie, nastoupil do firmy Disney Mobile Games na pozici Game designera. Tvorbou her se pak živil dalších 10 let. V roce 2013 založil vydavatelství e-knih E-knihy jedou, které pomáhá začínajícím autorům a autorkám prosadit se na knižním trhu.

Neotřelý válečný příběh

Knihy, které se odehrávají během druhé světové války, se těší mimořádné oblibě čtenářů, a tak jich vychází opravdu mnoho. Náměty v nich se však často opakují a pokud chcete nějakou originální, musíte důkladně hledat. Neotřelý pohled na válečné události nabízí právě Běžkyně odehrávající se v Československu. Příběh mladé odbojářky působí autenticky, díky čemuž mu uvěříte. A nejen to – dokážete se také bez problémů vcítit do hlavní postavy. Růžena je vzdělaná mladá žena se specifickými zálibami. Ty jsou perfektně popsané, takže si snadno dokážete představit, jak její „běžecká kariéra“ vypadá. Její dobrodružství jsou navíc doplněná mapkami, na kterých můžete sledovat nejen její pohyb, ale i trasy jejích společníků. Kromě mapek kniha obsahuje i ilustrace vytvořené pomocí umělé inteligence.

Pokud jde o samotný příběh, ten je rozdělený do krátkých kapitol. V nich nenajdete žádnou zbytečnou vatu, právě naopak – každá zmíněná událost posouvá děj dopředu a dává nové informace o hrdinech i o odboji. Napínavé momenty, při nichž jde o život, se střídají s úvahami Růženy, jejíž vynalézavost vás mnohdy překvapí. To platí i pro dějové zvraty, jež nelze předvídat. Zlatým hřebem knihy ale je rozhodně doslov. Těchto pár řádků vás nejen dojme, ale i podtrhne hlavní poselství. Lepší závěr tato kniha zkrátka mít nemohla.

bezkyne

BĚŽKYNĚ
Autor: Martin Koláček
Žánr: historický román
Vydáno: Martin Koláček – E-knihy jedou, 2023
Počet stran: 187

Hodnocení: 90 %

https://eknihyjedou.cz/bezkyne


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí

Natálie Kocábová - foto ČTKPSvoji první povídku napsala v osmi letech a již tehdy si uvědomila, že psaní je jejím posláním. První básnickou sbírku vydala v osmnácti letech a v devatenácti první knihu. Na svém kontě má přes...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Srpny jsou debutem, který rozzářil literární nebe výborně zpracovaným tématem manipulace

srpnyNa českou literaturu jsou Srpny poměrně čerstvý vítr originálního autorství. Výborně zvládnutá psychologie, která se čtenáři pokoutně dává, aby v něm úzkostně ulehala a on mohl dějství prožívat s postavou Daniely. Vstupujeme na to...


Literatura

McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

McCourtPokud neznáte knihu Andělin popel, nebo na ni navazující pokračování Andělina země, možná by vás leckdo mohl obvinit z literárního barbarství a neznalosti literatury. McCourt...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...