Pojďme podpořit českou tvorbu: Sochař

Pojďme podpořit českou tvorbu: Sochař

Tisk

sochar200Česká detektivka Sochař od Artura Janouška spatřila světlo světa díky nakladatelství Kalibr v červnu. Strohá obálka se slovy „neposlechneš – zemřeš, poslechneš – zemřeš také“ láká na mrazivý příběh, necháte se strhnout ke čtení?

 

Novinář i spisovatel

Artur Janoušek (* 1977) vystudoval pedagogickou fakultu, ale učitelem se nikdy nestal. Ještě za studií začal pracovat v místních novinách, nejdřív jako korektor, pak psal vlastní články a přešel do deníku Mladá fronta DNES. V současné době je členem investigativního oddělení Českého rozhlasu a věnuje se rozplétání politických a kriminálních případů. Debutoval detektivním románem Sklep (2016).

Morbidní umění

Mezi paneláky na periferii města se jedné noci zjeví socha ženy. Září do tmy a kolem stojí lahve alkoholu jako při vernisáži. Ukáže se, že jde o zavražděnou profesorku umění, kterou vrah stylizoval do podoby uměleckého díla. Důkazy jasně ukazují na studenta, jenž je obviněn, že se šíleným způsobem pomstil za neúspěch při státní zkoušce. „Nikoho jsem nezabil!“ brání se zoufalý student. Jenže všechno na něj sedí dokonale. Až příliš dokonale. A právě to kriminalistu Daniela Krafta znepokojuje…

Spletitý příběh

Ze začátku si říkáte, že půjde o obyčejnou přímočarou policejní detektivku, kde zjišťujeme, kdo je pachatelem. Postupem času se do příběhu zamotáváme a zjišťujeme, že kromě vraždy jde o něco mnohem většího, zamotanějšího. Příběh dostává grády, ale vnímáme i to, že je utažený za vlasy a něco takového, jako tajná sekta – navíc v českém prostředí – zní až moc neuvěřitelně. Ale pak si řeknete – a proč vlastně ne?

Sochař předkládá na piedestal protagonistu Daniela Krafta, zavilého policistu, který rozhodně není dokonalý a nemá úplně vyřešené milostné vztahy, ale který místy kvůli svým akčním kouskům sklouzává až k Bondovi.

Autor dokázal vytvořit netradiční mozaiku jak díky typizovanému hrdinovi, zajímavému prostředí univerzity a navrch tu máme nečekané a netradiční zlo v podobě sekty. Pokud chcete podpořit českou tvorbu, Sochařem určitě nešlápnete vedle!

sochar

Název: Sochař
Autor: Artur Janoušek
Žánr: detektivka, krimi
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, brožovaná vazba
Počet stran: 352
Hodnocení: 80 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/sochar/kniha/15838/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Paříž, splněný sen jedné Američanky

Zivot v parizi perexPocítili jste někdy chuť odstěhovat se do jiné země a začít tam nový život? Newyorčanka Lisa Anselmo to udělala a svou zkušenost se rozhodla sdílet. Nejprve prostřednictvím blogu My (Part-Time) Paris Life, z něhož posléze ...


Literatura

Žena, která si ušila spacák, nasušila maso a vystoupala na osmitisícovku

Tyrkysova hora perexJsou lidé, kteří jsou poháněni obtížně vysvětlitelným nutkáním dobývat těžko dosažitelné mety, například vrcholky hor. Mezi takové patří i Dina Štěrbová, jedna z největších osobností světového horolezectví. Na svém kontě má ně...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Lze vůbec nalézt cestu z beznaděje?

Cesta ven perexRoku 1971 se poprvé uskutečnil Mezinárodní romský sjezd, který doporučil, aby namísto prý urážlivého termínu „cikáni“ bylo přijato pojmenování „Romové“. Takže bělošská majorita – aspoň v oficiální rovině – přešla na politicky korektní v...