Greg Loomis: Případ Pegasus

Greg Loomis: Případ Pegasus

Tisk

pripad pegasus 200Konspirační thrillery už trochu vyšly z módy, ale přesto se občas nějaký ten nový přírůstek najde. Tentokrát se jedná o knihu s názvem Případ Pegasus od amerického spisovatele Gregga Loomise. Vyplatí se podívat se po ní v knihkupectvích?

 

Tento spisovatel rozhodně nepatří mezi žádné začátečníky, přestože v našich končinách je zmiňovaný titul prvním zástupcem jeho tvorby. Loomis je občanským povoláním právník, přičemž tuto profesi přiřkl i svému hlavnímu hrdinovi. Později se živil i jako automobilový jezdec a pilot komerčních letadel. Díky tomu procestoval velkou část světa. Všechny tyto zkušenosti se mu hodily při sepisování románu, kterým se na literární scéně proslavil. Přesto se i nadále věnuje právničině a mezi stáními u soudu pracuje na dalších knihách.
Ale nyní se již podívejme na jeho debut v České republice. Hlavní hrdina Lang Reilly přijde během výbuchu v Paříži o sestru. Vzhledem k dřívější nemoci a smrti jeho manželky je to pro něj další životní katastrofa. Navíc velice brzy zjistí, že se rozhodně nejednalo o nehodu. V ohrožení života se najednou ocitá i sám Lang.
První indicií k vrahovi je obraz, který si jeho sestra před smrtí zakoupila. Právník se postupem času dostává přes různá místa až do templářského hradu v Pyrenejích, kde se schovává jedno z největších tajemství lidstva.
Hned na začátek musím upozornit všechny budoucí čtenáře Případu Pegasus, že se kniha z velké části inspirovala svými předchůdci od jiných autorů. Ano, opět se setkáte s templáři, opět bude hlavnímu hrdinovi hrozit nebezpečí a bude pátrat po pokladu podle určitých indicií. Na druhou stranu dokáže všechny tyto složky pojmout po svém a hlavně kvalitně.
Hlavní postava Lang Reilly je bývalým agentem. Nechybí mu tedy určitě schopnosti, dokáže zabíjet, schovávat se a další podobné věci. Rozhodně to tedy není žádný suchý právník, který by se vyděsil při sebemenším problému. V první části knihy se především snaží vypátrat vrahy své sestry. Historie a konspiračních teorií je nejdříve pomálu a styl se nese především duchu dobrého thrilleru. Postupem času se ovšem začíná dostávat celé záhadě na kloub a díky tomu se přidávají i již zmíněné historické souvislosti.
Vedle něj se v knize seznámíte i s několika dalšími jedinci. Mimo záporáků jsou to především bývalí kolegové a dále i historici, bez kterých by se to prostě neobešlo. Nechybí ani milostná zápletka s ženou jménem Gurt, která je jednou z jeho pomocnic. Postavy jsou rozličné a příjemně vyplňují místa v ději.
Stranou hlavní dějové linky se čtenář podívá i hlouběji do historie. Některé z kapitol se totiž věnují deníku mladíka, který se dostal právě do templářského řádu. Jeho očima sledujeme i postupný zánik řádu. Rozhodně se jedná o velice zajímavou vsuvku.
Templáře mám velice rád, proto mě podobně zaměřené thrillery vždycky bavily. Je teda fakt, že v poslední době už jsou trochu mimo módu. Současná scéna se stále pohybuje především kolem severu a konspirační, historické thrillery už mnohým lezou krkem. Přesto stále mají svou vlastní skupinu fanoušků, která by za ně vložila ruku do ohně. A to i přesto, že jsou často postavené na velice podobných základech.
Případ Pegasus je velice svěží, akční thriller. Najdete v něm kousek historie, nenapravitelné padouchy (tentokrát možná trochu překvapivé) a sympatické kladné postavy. Rozhodně se jedná o poměrně kvalitní a zajímavou knihu. Fanoušci Dana Browna budou potěšení a určitě se jim bude tento konspirační román líbit.

pripad pegasus

Případ Pegasus / The Pegasus Secret
Autor: Greg Loomis
Žánr: Thriller
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydaní: 2016
Počet stran: 304
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: http://www.mysterypress.cz/gregg-loomis-pripad-pegasus.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poprask v divadle kouzel potěší hravé chytrolíny

Poprask perexKlára Smolíková a Jiří Walker Procházka přicházejí již s druhým dílem detektivní série pro děti, která je takovým slabším odvarem Mrtvé šelmy. Tajná dvojka A + B se tentokrát vydala po stopách Poprasku v divadle.


Literatura

Máte doma malé zahradníky? Tato kniha je přesně pro ně

Moje prvni zahradka 200Nakladatelství Albatros Media vydalo knihu Martiny Drijverové Moje malá zahrádka, ve které zajímavé rady najdou malí i velcí.

 

...

Divadlo

Kočka na rozpálené plechové střeše
ImageLáska, hádky, chtivost, závist, nemoc, alkohol – život? Nadčasovou divadelní hru si tentokrát rozebralo Divadlo Šumperk pod režijním vedením Petra Štindla.
...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...