Hledání přítomného okamžiku – ovlivňuje čtenář příběh?

Hledání přítomného okamžiku – ovlivňuje čtenář příběh?

Tisk

Okamzik 200Žít a nevzdávat se. To je zřejmě hlavním poselstvím nové knihy japonsko-kanadské spisovatelky Ruth Ozeki. Ve svém románu se zabývá velkým množstvím témat – přítomností, šikanou, druhou světovou válkou a především svědomím. To vše Ozeki umně zabalila do jednoho čtivého balíčku. Pojďme se seznámit s hlavními hrdiny.

 

 


Ruth a Nao. Ruth, spisovatelka, která žije na odlehlém kanadském ostrově, jednoho dne při procházce objeví na pláži krabičku s Hello Kitty, která v sobě ukrývá deník japonské dívky Naoko, jejíž životní příběh ožívá, jak jej Ruth stránku po stránce pročítá. Dále pak vojenské hodinky a dopisy psané ve francouzštině.

Nao ve svém deníku oslovuje svou spřízněnou duši, které vypráví bez přetvářky vše, co se v jejím životě děje. O tom, jak vyrůstala v Kalifornii, jak se její rodina vrátila zpátky do Japonska, o tatínkovi, který je na tom psychicky zle a plánuje spáchat sebevraždu, o tom, jaké je být fackovacím panákem celé třídy. Ze všeho nejvíc však chce Nao svého čtenáře seznámit s fascinujícím životem své prababičky Džiko, zenové mnišky.

Džičin život sama Nao vyzkouší, když se svou stočtyřletou babičkou stráví prázdniny v jejím malém chrámu na úpatí hory. Učí se meditacím a hledá v sobě svou supersílu, ale také se dozvídá o svém prastrýci Harukim, válečném letci.

V příběhu se prolíná život Ruth v Kanadě, kde se postupně s Nao a její rodinou seznamuje, a vypadá to, že může pomocí čtení deníku ovlivňovat Nao a lidi v jejím okolí. Do jaké míry je to možné a do jaké míry je to bujná fantazie Ruth, to je na vašem zvážení, ale tento mysteriózní prvek je jedním z plusů této knihy.

Během odkrývání historie Naoiny rodiny se pomalu dozvídáme, co vede jejího otce k sebevražedným stavům a jak prožíval sebevražedný úkol za války její prastrýc. A je to právě svědomí, které oba muže silně ovlivňuje.

Ruth Ozeki je výborná vypravěčka. Umí psát jazykem šestnáctileté dívky stejně jako zenové mnišky. Mnohokrát během čtení musíte také uvažovat, do jaké míry je postava Ruthautobiografická. Výborným nápadem je vkládání japonských slovíček do textu, která jsou vždy při svém prvním výskytu vysvětlena.

Co bych jako čtenář vytkla, je otevřený konec a také až příliš velký skok v Naočině chování po tom, co se dostala zpátky z chrámu do víru tokijského života.

V každém případě vás kniha uchvátí, budete číst a čekat, jak se vše vyvine. A možná v ní najdete okamžiky, které vás dojmou, stejně jako mě. Nezapomeňte – být svědomitý je důležité i v dnešní uspěchané době plné ostrých loktů.

Okamzik

Hledání přítomného okamžiku/A Tale for the Time Being
Autor: Ruth Ozeki
Žánr: román
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2014
Počet stran: 512
Hodnocení: 90 %

( 2 hlasů )

Zdroj foto: www.motto.cz
http://www.motto.cz/hledani-pritomneho-okamziku-1/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Kovaříková: „Těžko odpouštím těm, kteří se dopouštějí křivd a podvodů…“

blanka kovarikova foto zdenek kovarikŘečeno s mírnou nadsázkou - novinářka a spisovatelka Blanka Kovaříková ráda zkoumá životy lidí z černobílých fotografií a filmů. Literatura faktu v jejím podání rozhodně není „suchá“, sa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když se podělá pohodovej kšeft

lars perexŘíkají mu Lars a možná byste chtěli vědět, co je vlastně zač. Hrdina týhle detektivky není žádnej anděl, i když svýho času nosil uniformu. Nosil ji vlastně jenom proto, že se snažil zavděčit tátovi. Policejní legendě, která si mě neuměla představit ...


Literatura

Recenze knihy Selekce

Selekce 200Byl jednou jeden princ, který poznal jednu chudou dívku a zahořel po ní láskou. Přes mnohé úklady a intriky k sobě našli cestu a žili šťastně až do smrti. Tak to obyčejně bývá, jenže co když je těch dívek 35 a kromě prince se zde objevuje také...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...