Živí mrtví č. 21 – něco končí a něco jiného začíná

Živí mrtví č. 21 – něco končí a něco jiného začíná

Tisk

zm21 1cover perexKvěten nám díky komiksovému nakladatelství Crew přinesl závěrečný dvojdíl Totální válka z populární série Živí mrtví. Alexandrie s našimi hrdiny se nachází v troskách, neurvalý záporák Negan má vítězství na dosah. Nebo že by tomu tak nebylo?

 


Robert Kirkman (*1978) je americkým komiksovým scénáristou a největší slávu získal právě za sérii Živí mrtví, která světla světa spatřila v roce 2003 a zatím čítá 27 svazků. Do češtiny se začala překládat v roce 2009.

zm21 2


Řekl to sám velký Rick Grimes: „Děje se toho prostě moc najednou…“ Nacházíme se bezprostředně po hlavním útoku a lidé uvnitř Alexandrie se seskupují a vymýšlí, jaký bude jejich příští krok. Ztráty na životech, stejně jako na materiálních věcech, jsou značné. A právě tady mi přijde, a určitě nebudu sama, že Kirkman polevil a místo nervy drásajícího napětí, řežby a strategizování, nám předkládá vztahové linky a řeší se tu spousta emocí.


Zuří válka, ale stejně tím vším prosvítá optimismus a pozitivní emoce a hodnoty jako láska, přátelství, respekt, loajalita. To jen Negan je vylíčen jako samolibý zloduch s narcistickými sklony, který si užívá ty své řečičky, ale kupodivu to nějakým zvláštním způsobem funguje a jeho postava to tu pozvedá. Dojde i na nečekané zvraty v táboře Zachránců.

zm21 3


Nepřestává mě překvapovat, kolik v této komiksové sérii najdeme univerzálních pravd a věcí, které ke člověku nějakým způsobem promlouvají. Například když doktor z Hilltopu říká: „Dokud nedojde na lámání chleba, nevíme o sobě nic. Že?“


Samotný závěr příběhu mi připadá nelogický a zajímá mě, nakolik jednání Ricka ospravedlní či nějak dál vysvětlí v následujícím díle. Došli jsme ke konci jedné éry, aspoň mně to tak připadá. Příště nás čeká poválečná obnova.


Co říci závěrem? Fanoušci vědí, ostatní nechápou a nepochopí, co komiksochtivé čtenáře přitahuje na černobílých stránkách postapokalyptického světa. Následující díl nás čeká v srpnu a bude se jmenovat Nový začátek.

zm21 1cover


Totální válka (druhá část)
Autor námětu a scénáře: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Stínování: Cliff Rathburn
Obálka: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: komiks, 21. díl (část druhá) série Živí mrtví
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2017, brožované
Počet stran: 136
Hodnocení:  80 %


Zdroj: www.crew.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluji Vás!“ vzkázala svým fanouškům spisovatelka Jenny Han

jenny han perexV pražské Meet Factory proběhl letos druhý ročník knižního festivalu pro děti a náctileté.

Naší redakci se poštěstilo „ulovit“ rozhovor s jednou z hlavních autorek letošního ročníku Humbook Fest, Jenny ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nestárnoucí prostorová leporela Vojtěcha Kubašty

snehurkaperex01Nestárnoucí pohádky, nestárnoucí prostorová úprava, to jsou pohádky slavného českého výtvarníka Vojtěcha Kubašty. Jako malé dítě jsem tyhle pohádky měla moc ráda a kdykoliv mě skolila nějaká nemoc, strávila jsem s ni...


Literatura

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Lon Chaney – muž tisíce tváří

lon chaneyPrvního dubna uplyne 129 let od narození filmového herce Lona Chaneyho – muže, jenž byl průkopníkem v oblasti hororu a hrůzy. Byl to právě on, kdo uvedl horor do americké kinematografie. Svět ho znal pod vyst...